Prima pagină » Actualitate » Anunț de la Comisia Europeană pentru români. Ce se va întâmpla cu moneda națională
Anunț de la Comisia Europeană pentru români. Ce se va întâmpla cu moneda națională

Anunț de la Comisia Europeană pentru români. Ce se va întâmpla cu moneda națională

27 iun. 2024, 07:30,
în Actualitate

A fost făcut un anunț de la Comisia Europeană pentru români. România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, este concluzia UE. În raportul Comisiei Europene se arată că aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Printre acestea se numără stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung. Iată ce se va întâmpla cu moneda națională.

Anunț de la Comisia Europeană pentru români

România nu poate trece la moneda euro. Este concluzia Comisiei Europene, prezentată în Raportul de convergenţă din 2024, care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia în direcţia aderării la zona euro. Acestea sunt cele şase state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro.

Raportul CE semnalează, în special, că legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. În prezent, niciunul dintre statele menționate nu îndeplineşte toate criteriile de aderare la zona euro. Bulgaria este singura ţară care îndeplineşte o mare parte din criterii. Potrivit concluziilor raportului, Suedia îndeplineşte criteriul privind stabilitatea preţurilor. Bulgaria şi Suedia îndeplinesc criteriul privind finanţele publice.

Avertisment de la UE pentru cetățeni

Comisia Europeană atrage atenția României cu privire la deficitul bugetar. UE sugerează să adoptăm măsuri pentru scăderea deficitului, inclusiv majorarea taxelor și a impozitelor. O altă măsură recomandată este reducerea cheltuielilor publice.

O altă lege venită de la UE pentru cetățeni este introducerea salariului minim european în România. Introducerea salariului minim european trebuie finalizată până la sfârșitul anului, însă există numeroase dispute în privința acestei directive UE. Salariul minim european este o directivă a Parlamentului European care devine obligatorie pentru toate statele membre, din acest an. Scopul directivei UE privind salariile este să asigure un nivel de trai decent, să reducă sărăcia printre angajați și să promoveze coeziunea socială și convergența socială.

Ministerul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că lucrează la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Salariul minim european devine obligatoriu pentru toate țările din Uniunea Europeană. Cel mai târziu ar trebui să intre în vigoare în 15 noiembrie. Două milioane de români câștigă în prezent salariul minim pe economie. România ar trebui să crească salariul minim brut cu cel puțin 400 de lei în următoarele luni, până la valoarea de minim 3.700 de lei. Simona Bucura Oprescu a amintit că, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim va crește la 3.700 de lei. O lege apărută la inițiativa UE este aceea de a obliga firmele să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare. Angajatorii au început să afişeze venitul pe care îl oferă în anunţurile de angajare, iar specialiştii spun că firmele care sunt transparente au mai mult succes la recrutare. De asemenea, candidații sunt mulțumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga. Uniunea Europeană a stabilit că, până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere. Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor.  Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale foarte mari. Românii sunt încântați de noua directivă și susțin că e mult mai bine să știe salariul de la bun început.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`