Prima pagină » Eveniment-Social » Anunț-bombă pentru sute de mii de elevi, lansat chiar de la Iași! Se suspendă Bacalaureatul și Evaluarea Națională? Cine transmite asta?
Anunț-bombă pentru sute de mii de elevi, lansat chiar de la Iași! Se suspendă Bacalaureatul și Evaluarea Națională? Cine transmite asta?

Anunț-bombă pentru sute de mii de elevi, lansat chiar de la Iași! Se suspendă Bacalaureatul și Evaluarea Națională? Cine transmite asta?

24 apr. 2020, 04:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Stare de fapt bulversantă în rândul a zeci de mii de elevi, profesori, părinți, dar și studenți! Mai sunt câteva zile și se împlinesc două luni de la suspendarea activității față în față în toate școlile, liceele și universitățile din România pe fondul pandemiei de COVID-19. De asemenea, între 15 și 18 iunie ar fi trebuit să aibă loc Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, iar între 9 și 25, examenul de Bacalaureat. Normal, studenții și-ar fi susținut licența peste o lună și jumătate, iar instituțiile de învățământ superior ar fi demarat Admiterea 2020. La acest moment și în contextul epidemiologic grav, cu siguranță toate acestea nu vor mai avea loc cum s-a stabilit! Mai mult, deja au apărut opinii care spun că examenele naționale ar trebui anulate și ca inclusiv anul școlar în curs să nu mai reînceapă. În acest context, de interes vital, reporterii Cotidianului BUNå ZIUA IAȘI (BZI) au luat pulsul unor principali factori decidenți pe acest plan

Cu siguranță, acesta este cel mai greu moment în care se află sistemul public de învățământ românesc! Dacă imediat în perioada următoare ar fi trebuit să demareze pregătiri pentru încheierea anului școlar, totul s-a schimbat radical. Sunt săptămâni bune de când activitatea educațională față în față a fost suspendată! Mai mult, evoluția epidemiologică a COVID-19 este una gravă. Având în vedere toate acestea, deja au apărut opinii care spun că examenele naționale ar trebui anulate și ca inclusiv anul școlar în curs să nu mai reînceapă.

Risc uriaș ca sute de mii de școlari, elevi și familiile lor să se infecteze

Plecând de la toate acestea, președintele celui mai mare sindicat regional din învățământul preuniversitar al României, profesorul Laviniu Lăcustă, a venit cu două scenarii legat de ce ar trebui să se întâmple. În primul rând, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași arată că dacă se vor relua cursurile, costurile pentru a asigura o siguranță sanitară tuturor actorilor din educație, doar la nivelul județului, sunt uriașe.

„Dacă pe 15 mai 2020, la nivelul județului Iași, evident în funcție de contextul epidemiologic, s-ar hotărî redeschiderea școlii doar cu clasele a VIII-a și a XII-a, autoritățile locale și centrale ar avea suplimentar cheltuieli pentru pandemie de aproximativ 500.000 lei/zi. Ar fi necesare minimum 23.000 măști/zi, 23.000 perechi de mănuși, biocide și săpun lichid. Calculele noastre făcute pentru județul Iași conduc la o sumă necesară de aproximativ 2 milioane de euro/lună. Dacă am decide prin absurd, spunem noi, să deschidem cele 225 de școli, cheltuielile ar fi de 10 ori mai mari, adică 20 milioane euro.

Realist vorbind și din motive justificate, pe care nu mai trebuie să le justificăm, ar trebui aduși la școală doar elevii de clasa a VIII-a și a XII-a, asta pentru a asigura un risc de infectare scăzut. S-ar putea lucra în clase cu formațiuni mici, doar cu disciplinele pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat. Dacă admitem că vom avea banii, ne întrebăm totuși de unde vom avea într-o lună 400.000 măști doar pentru județul Iași și aproximativ 15 milioane măști pentru întreaga țară?”, problematizează profesorul Lăcustă.

Apoi, el continuă și arată că, după 15 mai, autoritățile au hotărât că măștile sunt obligatoriu să fie purtate în spațiile publice. „Prin urmare, ne întrebăm cine va livra României câteva zeci de milioane de măști doar pentru o lună? Așa cum se știe, producția internă asigură în acest moment foarte greu doar necesarul pentru spitale”.

„Să suspendăm Bacalaureatul și Evaluarea Națională”

Liderul USLIP merge mai departe, schițând și un al doilea scenariu, mai pragmatic, care ține cont și de realitățile existente.

„În definitiv, sănătate este cea mai importantă. Am putea merge pe modelul Franței, Olandei sau al Republicii Moldova. Dacă Franța, cea care a inventat Bacalaureatul, a avut în acest an forța de a-l reconsidera, nu vedem de ce nu ar putea să o facă și România. S-ar putea acorda Diplomă de Bacalaureat pe baza mediilor din ultimii 3 ani de studiu și din primul semestru al ultimului an școlar, la fel și pentru clasa a VIII-a. Admiterea la liceu s-ar face prin repartiție computerizată, iar la facultăți printr-o medie dintre nota de la Bacalaureat și media din cei patru ani, de la o disciplină de profil. Subliniem că acest punct de vedere este doar o opinie pe care o supunem atenției publice, ținând cont de riscurile epidemiologice foarte mari, existente în acest an”, a conchis președintele sindicatului.

Șefii ISJ, directorii de școli și rectorii nu iau în calcul suspendarea anului

Pe de altă parte, întrebați de către reporterii Cotidianului BUNå ZIUA IAȘI (BZI), rectorii marilor universități de stat din Iași au precizat că nu iau în calcul, decât într-o situație extrem de gravă și de dramatică, suspendarea anului educațional în curs. De asemenea, și conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), respectiv o serie de directori ai marilor colegii din învățământul preuniversitar au precizat clar că nu se gândesc la suspendarea finalizării anului școlar în curs. Cu toții acceptă că toate calendarele inițiale pentru anul acesta vor suferi modificări și că școala se va prelungi mult în perioada verii, însă este normal ca elevii sau studenții să nu piardă un an din parcursul formării lor școlare sau academice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *