Prima pagină » Economic Local » Antreprenorii locali din Iași vor să dea lovitura cu mici afaceri de familie înființate cu fonduri europene. Legume și fructe din soiuri românești vor fi produse în fermele din mediul rural
Antreprenorii locali din Iași vor să dea lovitura cu mici afaceri de familie înființate cu fonduri europene. Legume și fructe din soiuri românești vor fi produse în fermele din mediul rural

Antreprenorii locali din Iași vor să dea lovitura cu mici afaceri de familie înființate cu fonduri europene. Legume și fructe din soiuri românești vor fi produse în fermele din mediul rural

23 ian. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Antreprenorii locali au investit sute de mii de euro, obținute de la Uniunea Europeană, în mici afaceri de familie. Comunele din Iași care au atras cele mai multe fonduri prin intermediul GAL-urilor sunt Prisăcani, Brăești, Andrieșeni sau Focuri

Grupurile de Acțiune Locală (GAL-uri) au reprezentat pentru fermierii din Iași cea mai bună șansă de a dezvolta afaceri de familie. Chiar dacă nu au obținut sume foarte mari, banii accesați de la Uniunea Europeană au fost investiți în mici fabrici de procesare a sucurilor, sere cu legume sau mici ferme zootehnice. În anul 2020, în județul Iași au fost semnate 155 de contracte de finanțare, cu o valoare cumulată de 11 milioane de euro, atât pentru investițiile în agricultură, cât și pentru investițiile neagricole dezvoltate în mediul rural cu bani europeni, utilizate de beneficiari privați și publici, adică primării și Grupuri de Acțiune Locală.

Sumele primite de beneficiarii din Iași sunt cuprinse între 50.000 și 120.000 de euro, pentru fiecare proiect eligil la finanțare. În unele comune din Iași au fost aprobate mai multe proiecte depuse de fermieri în cadrul GAL-urilor, astfel că aceștia au dezvoltat afaceri de familie în agricultură și au creat noi locuri de muncă. Comunele din Iași care au atras cele mai multe fonduri europene pentru dezvoltarea comunităților locale sunt Prisăcani, Brăești, Andrieșeni sau Focuri. Aici, cele mai multe investiții au fost făcute de tinerii fermieri.

Serele cu legume pe care mizează antreprenorii locali sunt afaceri de familie care pot aduce profit

Unul dintre proiectele de succes depuse de fermierii din Iași este al tânărului Andrei Stanciu, care a dezvoltat o făbricuță cu sucuri naturale, în comuna Prisăcani. Cu 112.000 de euro, tânărul antreprenor a dat lovitura cu o afacere cu fructe de pădure, care a mers foarte bine și în anul 2020, chiar dacă a fost pandemie. Pentru că a văzut că se pot obține bani ușor prin intermediul GAL-urilor, un alt ieșean care a solicitat fonduri europene este Mircea Popa. El a investit 40.000 de euro într-o seră cu legume și spune că prima producție o va avea în acest an.

„Ne pregătim să ieșim cu produse proaspete pe piață și căutăm un colaborator care să ia o parte din producție pentru procesare. Am vrut să facem ceva în comuna natală, cu fonduri europene, pentru că astea sunt la îndemână. Nu a durat mult să luăm banii și sperăm că vom avea o producție bună și o vom vinde toată”, spune Mircea Popa.

Ieșeanul susține că a vrut să investească banii într-o astfel de afacere pentru că a văzut la alți tineri că se pot face bani din asta.

„Am fost la un prieten care are sere cu legume și am văzut că reușește să facă bani din vânzarea legumelor. El este de mai mulți ani în branșă, dar, ca și mine, a început cu fonduri europene de 15.000 de euro. Noi încercăm să folosim cât mai multe soiuri românești și am început să căutăm semințe prin diverse zone din țară, ca să păstrăm cât mai multe legume din soiuri autohtone”, mai spune Mircea Popa.

Interesul ieșenilor pentru fondurile europene obținute de la GAL-uri a crescut în ultimii ani

Potrivit reprezentanților GAL-urilor din Iași, numărul persoanelor interesate de accesarea banilor nerambursabili prin intermediul acestor grupuri locale a crescut.

„Fondurile se obțin mai ușor, procedura e mai simplă. Nu sunt sume foarte mari, dar e un start pentru cei care vor afaceri în domeniul agricol sau non-agricol, pentru că avem proiecte de succes care nu sunt pe agricultură”, susține Maria Hudema, manager GAL Valea Prutului.

Un alt proiect de succes depus de unul dintre fermierii din Iași și acceptat la finanțare este cel al firmei Eco Inovation, care a accesat fonduri europene în valoare de 51.000 de euro pentru înființarea unei ferme cu bovine. Beneficiarul a obținut fonduri europene prin intermediul GAL-ului, iar proiectul va fi finalizat în această primăvară. Fermierii din Iași care au depus proiecte europene în cadrul grupurilor de acțiune locală au achiziționat și utilaje agricole pentru dezvoltarea fermelor.

De asemenea, au angajat măcar o persoană care să muncească în fermele zootehnice, în fabricile de sucuri sau terenurile agricole. GAL-urile sunt parteneriate de tip public-privat, cu rol important în mediul rural, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului de activitate (mai multe comune grupate), având propriile bugete de finanțare a proiectelor. Cele 12 GAL-uri din Iași sunt: GAL Codrii Pașcanilor, GAL Iași Sud – Vest, GAL Siret – Moldova, GAL Microregiunea Belcești – Focuri, GAL Stejarul, GAL Stejarii Argintii, GAL Colinele Iașilor, GAL Valea Prutului, GAL Poiana Vlădicăi, GAL Ștefan cel Mare, GAL Dealurile Bohotinului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *