Prima pagină » Economic Local » Antreprenorii din Iași trebuie să depună la APM Iași viza anuală a autorizației de mediu, altfel riscă să le fie suspendată activitatea, dar și să fie amendați
Antreprenorii din Iași trebuie să depună la APM Iași viza anuală a autorizației de mediu, altfel riscă să le fie suspendată activitatea, dar și să fie amendați

Antreprenorii din Iași trebuie să depună la APM Iași viza anuală a autorizației de mediu, altfel riscă să le fie suspendată activitatea, dar și să fie amendați

24 aug. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Antreprenorii din Iași care vor să își desfășoare activitatea trebuie să depună la APM Iași viza anuală a autorizației de mediu. Astfel, operatorii economici din județ care desfășoară activități în baza autorizațiilor de mediu/autorizațiilor integrate de mediu sunt nevoiți ca începând cu data de 10 septembrie să depună toate documentele necesare la APM Iași. În cazul în care antreprenorii din Iași nu depun viza anuală a autorizației de mediu, riscă suspendarea activității pentru o perioadă echivalentă cu perioada de întârziere față de termenul legal impus

Antreprenorii din Iași care vor să își desfășoare activitatea trebuie să depună la APM Iași viza anuală a autorizației de mediu. Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași, obținerea vizei anuale este obligatorie pentru deținătorii autorizațiilor de mediu sau autorizațiilor integrate de mediu emise începând cu data de 10 septembrie 2019. Aceștia au obligația de a solicita la APM Iași viza anuală în baza unei documentații care va conține cerere-tip, raportul anual de mediu și/sau raportările menționate în actele de reglementare, după caz.

Ieșenii pot depune documentele în termen de maximum 90 de zile de la data emiterii autorizației de mediu

Pentru evitarea dublării raportărilor, operatorii economici din Iași trebuie să menționeze în cerere numărul de înregistrare și data la care a depus la APM Iași rapoartele solicitate prin autorizația/autorizația integrată de mediu. În cazul raportărilor efectuate antreprenorii din Iași vor menționa data la care a încărcat datele în sistem. Ieșenii trebuie să mai depună la APM Iași declarația pe propria răspundere că desfășoară activitatea în aceleași condiții pentru care a fost emisă autorizația/autorizația integrată de mediu și că nu au intervenit modificări de fond care să afecteze condițiile stabilite prin autorizație. Solicitarea de aplicare a vizei anuale la APM Iași se face cu maximum 90 de zile și minimum 60 de zile înainte de ziua și luna corespunzătoare zilei și lunii în care a fost emisă autorizația pe care antreprenorii o dețin.

Poluarea din Iași s-a redus cu un sfert în ultimele 6 luni, față de aceeași perioadă a anului 2019

În perioada iunie-iulie 2020 se menține tendința de scădere a poluării în Iași. Potrivit APM Iași, în luna iulie 2020, pentru indicatorul particule în suspensie PM10 determinat gravimetric nu s-au înregistrat depășiri ale valorii limită zilnice de 50 µg/m3 pentru protecția sănătății umane. Datele sunt furnizate de stațiile automate din Rețeaua de Monitorizare a Calității Aerului din județul Iași.
Indice specific de calitate a aerului, pe scurt „indice specific”, reprezintă un sistem de codificare a concentrațiilor înregistrate pentru fiecare dintre următorii poluanți: dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2), ozon (O3), monoxid de carbon (CO), pulberi în suspensie (PM10).

A scăzut numărul de depășiri ale indicatorului PM10 la cele 6 stații de monitorizare a calității aerului din Iași

De la începutul anului 2020 până în prezent, cele mai multe depășiri ale valorii limită zilnice pentru indicatorul PM 10 sunt în stația de trafic IS-1 Podu de Piatră- 34 de depășiri, urmată de stația de fond urban IS-2 din Aleea Decebal- 29 de depășiri. Numărul maxim de depășiri ale valorii limită zilnice permise pe an, conform prevederilor legale, este de 35 pentru fiecare stație. În cele două stații automate de monitorizare a calității aerului de pe raza municipiului Iași- stația de trafic din Podu de Piatră și stația de fond urban Decebal Cantemir, valorile medii sunt mai mici cu aproximativ 20 la sută față de valorile medii din aceeași perioadă a anului 2019. Potrivit APM Iași, această scădere poate fi pusă pe seama mobilității reduse în mediul urban ca urmare a luării măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19.

Amenzi de 150.500 de lei aplicate de Garda de Mediu Iași operatorilor economici în anul 2020

În urma verificărilor efectuate de Garda de Mediu Iași au fost identificate neconformități care au constat în lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități desfășurate, nerespectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, lipsa măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, arderea vegetației uscate, a stufului sau a tufărișurilor fără acceptul autorității pentru protecția mediului. Pentru neconformitățile constatate de comisarii de mediu din Iași au fost aplicate 115 sancțiuni contravenționale în valoare de aproape un milion de lei. Dintre acestea, 150.500 de lei au fost amenzi aplicate pentru poluare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`