Prima pagină » Titlurile zilei » Antreprenorii din Iași se tem că urmează tot ce e mai rău în 2024. „A scăzut volumul de comenzi de la fiecare client. Nimeni nu știe ce se va întâmpla”
Antreprenorii din Iași se tem că urmează tot ce e mai rău în 2024. „A scăzut volumul de comenzi de la fiecare client. Nimeni nu știe ce se va întâmpla”

Antreprenorii din Iași se tem că urmează tot ce e mai rău în 2024. „A scăzut volumul de comenzi de la fiecare client. Nimeni nu știe ce se va întâmpla”

30 nov. 2023, 02:00, 7 ,
Raluca COSTIN, în Titlurile zilei

Antreprenorii din Iași se tem că urmează o perioadă foarte dificilă pentru mediul de afaceri, mai ales începând de anul viitor. Aceștia spun că au apărut primele semnale, iar oamenii de afaceri iau măsuri de limitare a cheltuielilor

Oamenii de afaceri din Iași susțin că nu știu la ce să se aștepte de la anul 2024, iar mulți dintre ei au fost nevoiți să ia măsuri de reducere a cheltuielilor. Tiberiu Stoian, fondator Exonia, afirmă că a observat că a scăzut volumul de comenzi și mulți colegi de breaslă se tem de ce va urma în 2024.

„Nu ne-a afectat măsura privind limitarea plăților cash pentru că noi nu folosim foarte mult plățile cu numerar. În schimb, anul acesta, comparativ cu anul precedent, a fost mai dificil. Spun asta pentru că a scăzut volumul de comenzi de la fiecare client. Clienții se confruntă cu probleme financiare și încearcă să fie reținuți când vine vorba de investiții, sunt prudenți pentru că există această impredictibilitate din punct de vedere legislativ. Nu doar clienții cu probleme financiare sunt reținuți, ci și cei care au avut un an bun din punct de vedere financiar. Sunt zvonuri că taxarea din mediul privat, din anul 2024, va crește, iar antreprenorii nu știu la ce să se aștepte.

Nimeni nu știe ce se va întâmpla, de aceea există rețineri din partea antreprenorilor, privind investițiile. De exemplu, cei din domeniul agricol au redus comenzile de ambalaje pentru furaje. Spun că nu știu ce se va întâmpla, mai ales că, dacă piața va fi inundată de produse ieftine, din Ucraina, le va fi greu să se descurce. Unii fac disponibilizări ca să reducă cheltuielile, alții vor face acest lucru”, susține Tiberiu Stoian, fondator Exonia, afacere cu ambalaje bio.

Antreprenorii din Iași se tem că urmează o perioadă foarte dificilă pentru mediul de afaceri

Oamenii de afaceri mai spun că, deși politicienii au anunțat public faptul că nu vor fi noi taxe și impozite în 2024, se tem că nu va fi așa.

„Discutăm și noi, colegii, despre ce se întâmplă cu taxele și impozitele și privim cu neîncredere la mesajele transmise de mediul politic. Pentru că politicienii una spun și alta fac. Am fost mereu surprinși de măsurile fiscale și nu într-un mod plăcut. Nimănui nu-i place când trebuie să achite taxe și impozite mai mari, dar eu vorbesc de aberații ale politicienilor, iar ei au avut multe în ultimii ani. Vedem ce se va întâmpla în 2024”, susține Ionuț, un antreprenor din Iași, cu afaceri în sectorul alimentar.

Reprezentanții mediului de afaceri susțin că impozitarea progresivă bulversează mediul de afaceri.

Toate afacerile, indiferent de domeniu, sunt afectate

Antreprenorii din Iași sunt la capătul răbdării și spun că s-au săturat de lipsa de predictibilitate din mediul de afaceri, cauzată de lipsa de interes a politicienilor. Unul dintre ieșenii nemulțumiți este Cătălin Popa, cu afaceri în domeniul HoReCa. Se teme că, dacă vor fi aplicate noile taxe și impozite anunțate pentru anul 2024, va închide afacerile. Unul dintre domeniile cele mai afectate este HoReCa, iar el activează în acest sector.

Antreprenorii spun că din anul 2020 sunt nevoiți să se adapteze din mers schimbărilor legislative făcute fără să fie consultați și că povara fiscală a crescut în ultimii ani, însă taxele și impozitele plătite nu se văd în autostrăzi sau alte lucruri de care să beneficieze populația.

Comentarii
  • Pacat ca suntem prea putini vocali cu asa marlani de politicieni. Vrem revolutie!

  • Dupa ce ca au scumpit totul exagerat acesti patroni, acum se mira de ce nu merge…

  • Ba eu stiu ce se va intimpla !, dar nu mai spun ca oricum marea majoritate nu pricepe nimic !, am mai zis cite ceva dar comentariile au fost sterse ori am fost luat in bascalie !, 2023 a fost un picnic pe linga 2024 !, iar daca credeti ca 2024 o sa fie un an foarte nasol stati sal vedeti pe 2025 de dupa alegerile politice cind au mina libera si fara teama de consecinte electorale in urmatorii ani !, daca vreti sa va faceti o ideie studiati cu atentie Agenda 2030 !………….

  • Pai, ori sunteți bulangii, ori nu mai sunteți!
    Gicuță, ăsta, cumparase un teren de milioane de euro și tot pe el îl puneți în primul plan și îl întrebați sau cum vine, ce o să prezică?
    Halal articol!

  • Vin rusii…

  • Tocmai au anuntat ca vom finanta deficitul bugetar al Ucrainei. Bucurati-va!

  • Hai lasane patroane toti se plang dar le cresc masinile scumpe si vilele si slugile muncesc de rupt normele !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *