Prima pagină » Economic Local » Antreprenorii din Iași se pot înscrie la cursurile organizate în prima etapă a programului Start-Up Nation 2024
Antreprenorii din Iași se pot înscrie la cursurile organizate în prima etapă a programului Start-Up Nation 2024

Antreprenorii din Iași se pot înscrie la cursurile organizate în prima etapă a programului Start-Up Nation 2024

19 oct. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Antreprenorii din Iași se pot înscrie la cursurile organizate în prima etapă a programului Start-Up Nation 2024 – condiție obligatorie pentru a obține finanțarea de 40.000 de euro. Un număr de 117 furnizori, din toată țara, s-au înscris în program, din Iași fiind înscrise 3 firme

Trainerii care vor asigura cursurile obligatorii în prima etapă a Start-Up Nation 2024 s-au înscris în program, astfel că pot demara întâlnirile cu potențialii beneficiari. Aceștia vor susține cursuri antreprenoriale pentru persoanele care doresc să aplice pentru finanțare. Cursurile vor fi gratuite pentru beneficiarii Start-Up Nation, costurile fiind acoperite de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT). După finalizarea cursurilor antreprenoriale obligatorii, solicitanții Start-Up Nation vor putea depune proiectele de finanțare care vor fi evaluate de specialiștii MEAT. Înscrierile ar trebui să înceapă până la finalul acestui an.

Antreprenorii din Iași se pot înscrie la cursurile din programul Start-Up Nation 2024

Înscrierile în platformă trebuiau să înceapă în urmă cu câteva luni, însă au apărut probleme tehnice, situație care i-a nemulțumit pe antreprenorii din Iași. Viitorii antreprenori din Iași care vor absolvi cursurile de pregătire antreprenorială vor înființa noi întreprinderi, cu care vor participa la ultima etapă a programului Start-Up Nation. Astfel, se vor înscrie în aplicația programului pentru a obține finanțarea necesară dezvoltării afacerii. Astfel, ieșenii trebuie să urmeze cursurile, să obțină certificatul de absolvire și apoi să-și deschidă firmă nouă ca să poată aplica la grant. De asemenea, cheltuiala cu automobilele nu este inclusă ca echipament tehnologic. Astfel, antreprenorii nu vor putea obține punctaj suplimentar, chiar dacă sunt eligibile la finanțare aceste achiziții. Înscrierile în program au fost amânate din cauza problemelor cu platforma Registrului Comerțului și lipsa avizului favorabil din partea Comisiei Europene.

Ce se întâmplă în ultima etapă a programului Start-Up Nation 2024?

Înscrierile se vor face online, în 2024, la fel ca în anii trecuți, pe o platformă gestionată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Start-Up Nation 2024 va fi finanțat cu 400 de milioane de euro din cadrul Programului Educație și Ocupare (PEO) 2021 – 2027 și este diferit față de ultimele ediții ale schemei de finanțare prin faptul că, mai întâi, se înscriu persoane fizice în program, nu firme. Astfel, în prima etapă, persoanele fizice se vor înscrie la cursuri de formare profesională, iar când se va deschide și platforma de înscriere, vor fi depuse și planurile de afaceri. O parte dintre ieșenii care au fost acceptați în programul Start-Up Nation au trecut și de următoarea etapă. Aceștia au semnat contractele de finanțare, iar pe parcursul implementării proiectelor vor primi banii de la stat, respectiv 200.000 de lei.

În programul derulat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, ediția precedentă, s-au semnat, în total, 731 de contracte de finanțare. În Diaspora – Pilonul II s-au semnat 138 de contracte, iar în Pilonul I – 593. Din Iași, s-au semnat 86 de proiecte, atât de la Pilonul I, cât și de la Pilonul II. Anul trecut, la ediția a treia a programului Start-Up Nation s-au înscris, în total, 16.967 de beneficiari, din care 15.319 la Pilonul I și 1.648 la Pilonul II. Antreprenorii din Iași se pot înscrie la cursurile organizate în prima etapă a programului Start-Up Nation 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`