Prima pagină » Economic Local » Antreprenorii din Iași se pot înscrie în programul Electric Up 2024. Primesc ajutoare financiare de 150.000 de euro
Antreprenorii din Iași se pot înscrie în programul Electric Up 2024. Primesc ajutoare financiare de 150.000 de euro

Antreprenorii din Iași se pot înscrie în programul Electric Up 2024. Primesc ajutoare financiare de 150.000 de euro

10 oct. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Antreprenorii din Iași se pot înscrie în programul Electric UP 2024, pentru companiile din domeniul HoReCa. IMM-urile pot să se înscrie online în acest program, unde pot obține 150.000 de euro pentru a-și instala panouri fotovoltaice, stații de încărcare a mașinilor electrice și pompe de căldură.

Un nou program cu fonduri europene pentru antreprenorii care vor să obțină sumele pentru dezvoltarea afacerilor este lansat de Ministerul Energiei. Înscrierile în program sunt în perioada 14 octombrie 2024, ora 08:00 – 16 decembrie 2024, ora 23:59:59. IMM-urile din Iași, din domeniul HoReCa, adică întreprinderile mici și mijlocii care au maximum 249 de salariați și o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 de milioane de euro, pot obține finanțarea de 150.000 de euro pentru a-și instala panouri fotovoltaice, stații de încărcare a mașinilor electrice și pompe de căldură.

Antreprenorii din Iași se pot înscrie în programul Electric Up 2024. Astfel, antreprenorii pot obține finanțarea pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu, a stației de reîncărcare pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in și/sau a sistemului alternativ de încălzire/răcire. De asemenea, trebuie să asigure 25% din cheltuielile eligibile din resurse proprii. Beneficiarii implementează mai întâi proiectul pe cheltuiala lor și statul le decontează cheltuielile eligibile, în limita ajutorului de minimis, respectiv maximum 150.000 de euro. Dacă antreprenorii din Iași solicită un avans de până la 30% din totalul cheltuielilor eligibile aprobate în schema de minimis, beneficiarul trebuie să obțină de la o bancă sau o firmă de asigurări un instrument de garantare. Dacă nu sunt respectate criteriile de eligibilitate și angajamentele prevăzute în ghidurile de finanțare, Ministerul Energiei recuperează banii. Bugetul aprobat la finanțare este de 450 de milioane de lei. Unul dintre programele pentru ieșencele care vor să demareze afaceri de succes, derulat în 2024, este Femeia Antreprenor.

Ieșencele pot să obțină până la 200.000 de lei pentru dezvoltarea afacerilor

Peste 50 de proiecte din Iași au fost înscrise în aplicația programului derulat în acest an. Una dintre antreprenoarele care vrea să obțină finanțarea de 200.000 de lei este Gabriela Ilie, fondator „Bucate Alintate”.

„Noi vrem să extindem activitatea cofetăriei, de aceea am aplicat în acest program. Suntem beneficiarii programului Start-Up Nation, de aceea putem spune că avem puțină experiență în accesarea acestor fonduri europene. Sperăm că vom fi eligibili la finanțare”, susține antreprenoarea din Iași, care a obținut finanțarea într-un alt program, respectiv Start-Up Nation, în 2018.

Din toată țara, s-au înscris în program 6.818 cereri de la femeile care vor să devină antreprenoare. În urmă cu doi ani, femeile din Iași au accesat peste 1 milion de lei pentru a demara afacerile cu ajutorul banilor acordați în program. Un alt program lansat de curând, unde se pot înscrie antreprenorii din Iași, este Electric Up 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 octombrie 2024
10 octombrie 2024