Prima pagină » Economic Local » Antreprenorii din Iași primesc noi fonduri europene pentru finanțarea afacerilor
Antreprenorii din Iași primesc noi fonduri europene pentru finanțarea afacerilor

Antreprenorii din Iași primesc noi fonduri europene pentru finanțarea afacerilor

04 iul. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Antreprenorii din Iași vor încasa de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) fonduri europene în valoare de jumătate de milion de euro. Un nou raport de selecție al submăsurii 6.2 a fost publicat pe site-ul instituției

Ieșenii care au depus proiecte în submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale vor primi fondurile europene solicitate. Un raport de selecție pentru submăsura 6.2 a fost publicat pe site-ul AFIR. Afacerile din domeniul non-agricol vor fi finanțate cu 50.000 de euro fiecare, cele mai multe fiind din domeniul medical. Astfel, Smarty Creative IT Solutions SRL Popricani, 50.000 de euro, SC Alexandra Pet Care Vet va investi 50.000 de euro într-un cabinet veterinar în comuna Rediu. De asemenea, SC Artistique Dentix SRL Iași va primi 50.000 de euro pentru a deschide, la Tomești, un cabinet de prestări servicii medicale de asistență stomatologică. Ieșenii au proiecte eligibile în valoare de jumătate de milion de euro. Beneficiarii au solicitat banii europeni pentru activități de producție, de artă meșteșugărească sau servicii.

Antreprenorii din Iași vor investi banii europeni în afaceri non-agricole

Interesul a fost unul ridicat pentru accesarea acestor sume, fondurile solicitate depășind alocarea financiară din această sesiune de depunere, de aceea au fost epuizate în numai 5 zile de la deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor. Specialiștii din cadrul AFIR verifică, în această perioadă, toate proiectele depuse în submăsurile derulate în acest an. Tot pentru investiții în domeniul non-agricol s-au depus proiecte în submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități non-agricole. Antreprenorii din Iași au depus cereri de finanțare în valoare de 2 milioane de euro pentru investiții în sectorul non-agricol. Ieșenii vor să dezvolte afaceri de succes în producție sau servicii. Raportul de selecție a dosarelor va fi publicat în perioada următoare.

Ieșenii pot obține fonduri europene pentru grupurile de producători

O nouă sesiune de depunere a proiectelor va fi deschisă în submăsura 9.1 – Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol. Ieșenii pot accesa sprijinul public nerambursabil acordat prin submăsura 9.1, însă nu poate să depășească 10 la sută din valoarea producției comercializate în primii 5 ani de la recunoașterea respectivului grup. De asemenea, prin această linie de finanțare, grupurile de producători pot primi finanțare de până la 100.000 de euro pe an. Sprijinul este plătit în tranșe anuale, fiind acordat în baza unui plan de afaceri necesare pentru atingerea obiectivelor propuse, pentru o perioadă care nu poate depăși 5 ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut.

Cererile se depun pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol susține înființarea și funcționarea administrativă a acestora, astfel încât să se poată asigura valorificarea în comun a produselor agricole ale membrilor, dar și integrarea pe piaţă a producătorilor primari, prin adaptarea producţiei acestora la cerințele pieţei şi comercializarea în comun a producţiei lor. Antreprenorii din Iași pot verifica site-ul AFIR pentru a consulta ghidul solicitantului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *