Antreprenorii ieșeni care au depus cereri în schema HoReCa trebuie să își deschidă conturi distincte, destinate programului, la banca pentru care au optat în formularul de înscriere. În caz contrar, ei riscă să piardă banii solicitați care să acopere pierderile provocate de pandemia de COVID-19. Până în prezent au fost efectuate plăți în valoare de 3 milioane de lei
Beneficiarii din Iași din schema HoReCa pot să intre în posesia granturilor doar dacă deschid un cont distinct, destinat programului, la banca pentru care au optat în formularul de înscriere. Reprezentanții Agenției pentru IMM-uri din Iași susțin că, în caz contrar, antreprenorii riscă să piardă banii solicitați.
„Adresăm rugămintea ca deschiderea conturile de grant să se facă cu celeritate, întrucât bugetul programului este anual, iar sumele neachitate beneficiarilor înainte de data de 31 decembrie 2021 se vor întoarce la bugetul de stat, neputând fi acordate ulterior. Pentru informarea beneficiarilor care încă nu au deschis conturile dedicate măsurii de sprijin la băncile partenere, au fost inițiate apeluri telefonice, în vederea fluidizării procesului de plată și încadrarea în termenul amintit”, susțin reprezentanții Agenției pentru IMM-uri, care se ocupă de dosarele depuse din cele 6 județe ale Moldovei, respectiv Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Bacău și Neamț.
Ieșenii pot suna la numărul 0371.425.059 pentru a obține informații despre programul derulat în acest an.
Ministerul Economiei va plăti în acest an, la nivel național, 1 miliard de lei, pentru schema HoReCa
Primele plăți către antreprenorii din Iași înscriși în schema HoReCa au fost făcute începând cu 14 decembrie 2021, până în prezent fiind achitate granturi în valoare de 3 milioane de lei. În total sunt eligibile la finanțare 198 de dosare din Iași și 810 din regiunea Moldovei. De la jumătatea acestei luni vor primi banii 100 de beneficiari cu afaceri în domeniul HoReCa, afectate de pandemia de COVID-19. Dintre cei 8.369 de antreprenori care au primit scrisoare de acceptare, 8.100 au trimis contractele semnate înapoi către Ministerul Economiei. Începând de anul viitor va fi plătită și diferența de aproximativ 1,2 miliarde de lei, în conformitate cu numărul dosarelor depuse și aprobate.
Conform procedurii, aplicanții care nu au semnat și nu au transmis contractul de finanțare până la termenul-limită, prevăzut la art. 6.7, alin. (1), au primit decizie de respingere, semnată electronic de ordonatorul terțiar de credite, transmisă prin contul din platformă. Un alt program în cadrul căruia se fac plăți în această perioadă este Măsura 2, fiind achitate ajutoare financiare către mai multe companii din Iași, de aproximativ 148 de milioane de lei, până în prezent.
Firmele din Iași eligibile în schema HoReCa primesc maximum 800.000 de euro
Schema HoReCa este unul dintre programele lansate de Ministerul Economiei în acest an și își propune să ajute firmele din domeniul cu același nume ce au înregistrat pierderi din cauza pandemiei de COVID-19. Statul le va acorda unor firme din domeniul HoReCa și al turismului despăgubiri ce reprezintă 20 la sută din valoarea cu care a scăzut activitatea societăților respective în anul 2020, față de 2019, în limita sumei de 800.000 de euro pe companie. Procedural, Ministerul Economiei intenționa să trimită simultan contractele de finanțare la solicitanții admiși, după terminarea tuturor verificărilor, pentru a face plățile către toți beneficiarii eligibili, însă au fost trimise doar unele dintre ele.
Domeniul HoReCa este unul dintre primele afectate de pandemie, efectele fiind vizibile și în prezent. Mulți dintre angajații care au muncit în Iași în restaurante, cafenele și hoteluri au renunțat la meseriile lor și s-au reprofilat ori au plecat în străinătate. Pentru a atrage angajați, patronii de restaurante din Iași au mărit salariile, însă nici așa oamenii nu au vrut să vină la interviurile de angajare.