Agenția pentru IMM-uri efectuează noi plăți către beneficiarii Start-Up Nation care au depus proiecte eligibile în anul 2018, dar nu au primit banii din cauza lipsei fondurilor. În următoarea perioadă vor fi efectuate plăți restante în valoare de jumătate de milion de euro către antreprenorii din Iași
Noi plăți vor fi efectuate către IMM-urile din Iași care au avut proiecte eligibile la finanțare în programul Start-Up Nation, ediția 2018. Antreprenorii din Iași vor primi aproximativ jumătate de milion de euro, bani pentru a dezvolta afaceri în diverse domenii, precum comerț, confecții, IT. Fiecare plan de afaceri din Iași va fi finanțat cu 40.000 de euro. Până în prezent au fost efectuate plăți către băncile partenere, care au virat banii în conturile a 114 antreprenori din regiunea Moldovei, fiind vorba de suma de 21.977.100 de lei.
Un sfert din această sumă a ajuns la beneficiarii din Iași care au depus proiectele în anul 2018, dar nu au primit banii din cauza lipsei fondurilor de la bugetul de stat. Agenția pentru IMM-uri este instituția care gestionează acordarea banilor de la bugetul de stat către beneficiarii din județele Suceava, Botoșani, Bacău, Vaslui, Neamț și Iași. Vor fi efectuate plățile și către antreprenorii care au depus dosarele în anul 2019, însă nu au mai primit banii din cauza lipsei fondurilor, fiind aceeași situație ca la dosarele din anul 2018, însă numărul acestora este mai mic.
Programul Start-Up Nation a avut succes în Iași încă de la lansarea lui, în anul 2017
Oamenii de afaceri din Iași au dezvoltat cu 18.540.686 de lei de la stat, bani obținuți prin programul Start-Up Nation, pentru proiectele depuse în perioada 2018-2019. Fiecare beneficiar din Iași a investit 44.000 de euro în afacere, fiind încheiate 411 contracte cu beneficiarii din Iași. Programul Start-Up Nation nu va fi lansat în anul 2021 din cauza lipsei fondurilor. Programele unde vor putea depune proiecte antreprenorii din Iași sunt pentru firmele care au înregistrate pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19, cum este Măsura 3, programul în cadrul căruia va fi reluată depunerea cererilor după ce la începutul acestui an au apărut nemulțumiri din partea antreprenorilor din toată țara cu privire la samsarii imobiliari.
În ceea ce privește plățile efectuate către patronii din Iași afectați de pandemia COVID-19, noi plăți vor fi făcute de către specialiștii din cadrul Agenției pentru IMM-uri în Măsura 2. Aceștia vor primi în următoarea perioadă aproximativ 2 milioane de lei, granturi pentru capital de lucru. În total, 700 de beneficiari din Iași sunt eligibili la finanțare în cadrul acestei măsuri de sprijin.
Programul IMM Invest se derulează până la sfârșitul lunii iunie 2021
Antreprenorii din Iași au primit banii și în cadrul Măsurii 1, microgranturi în valoare de 2 milioane de euro. Cabinetele medicale, ONG-urile și societățile fără niciun salariat au încasat banii pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19. Un alt program prin intermediul căruia firmele din Iași au reușit să își salveze afacerile afectate de pandemia COVID-19 este IMM Invest. Patronii din Iași au accesat milioane de euro pentru capital de lucru și investiții, prin intermediul programului, bani cu care au reușit să își salveze afacerile de la faliment.
Bugetul programului IMM Invest pentru anul 2021 a fost majorat de la 4,5 miliarde de lei la 7,18 miliarde de lei. Prin implementarea schemei de ajutor de stat care susține acest program se estimează că vor beneficia de credite peste 58.000 de IMM-uri. IMM-urile afectate de pandemia COVID-19, cu firme în domeniul agricol, care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19, pot solicita ajutoarele acordate prin intermediul programului Agro IMM Invest, o altă schemă de finanțare gestionată de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.