Prima pagină » Titlurile zilei » Antreprenorii din Iași cu afaceri deschise prin programul Start-Up Nation încep să își revină după 6 luni de pandemie. Antreprenor: „Cred că la anul pe vremea asta vom reveni la nivelul de dinainte de pandemie”

Antreprenorii din Iași cu afaceri deschise prin programul Start-Up Nation încep să își revină după 6 luni de pandemie. Antreprenor: „Cred că la anul pe vremea asta vom reveni la nivelul de dinainte de pandemie”

04 sept. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Antreprenorii din Iași care au înființat afaceri cu cei 44.000 de euro de la bugetul de stat acordați în programul Start-Up Nation susțin că încep să își revină din criza generată de pandemie. Atât afacerile din domeniul HoReCa, cel mai afectat de criza creată de noul coronavirus, dar și cele din producție, au fost la un pas de faliment din cauza lipsei clienților. Antreprenorii preconizează că vor reuși să ajungă la aceeași cifră de afaceri de dinainte de pandemie în cel mult un an

Antreprenorii din Iași care au înființat afaceri cu cei 44.000 de euro de la bugetul de stat acordați în programul Start-Up Nation susțin că încep să își revină din criza generată de pandemie. Dacă la începutul pandemiei administratorii din Iași au încercat să mențină angajații în firmă cu ajutorul șomajului tehnic, acum aceștia încearcă să atragă clienții la terase sau să facă livrări la domiciliu. Unul dintre ieșeni, care are un restaurant în Valea Lupului susține că în scurt timp va începe să preia comenzi pentru a face livrări la domiciliu.

Antreprenor din Iași: „Acum folosim 50 la sută din capacitatea disponibilă pentru terasă”

Mircea Andrici a obținut 44.000 de euro pentru utilaje și a făcut angajări în această perioadă.

„Proiectul Start-Up Nation a fost exclusiv pentru utilaje. Nu am avut prinse fonduri pe salarii. În proiect au fost prinși 4 angajați, noi avem 8 angajați în total. Proiectul Start-Up a fost implementat acum două luni, când am depus decontul. Banii pe Start-Up au fost pentru bucătărie. A fost foarte greu și încă este foarte greu pentru că domeniul HoReCa plus alte activități adiacente nu merg foarte bine acum. Ne gândim să începem livrările la domiciliu în maximum două săptămâni. Acum folosim 50 la sută din capacitatea disponibilă pentru terasă”, a spus Mircea Andrici, administratorul unui restaurant din Valea Lupului.

Antreprenor: „Chiria nu a mai fost plătită timp de câteva luni după ce am invocat clauza de forță majoră”

Unul dintre antreprenorii din Iași care a înregistrat pierderi financiare mai spune că o perioadă nu a plătit chiria pentru că nu a avut cu ce.

„Chiria nu a mai fost plătită timp de câteva luni după ce am invocat clauza de forță majoră. Nu aveam cu ce să plătesc, eram acoperiți contractual. IMM Invest nu este un program pentru toate firmele. Iar plata șomajului tehnic a fost un ajutor, dar nu pentru firme, ci pentru angajați. Angajatului i se lua 80 la sută din șomajul tehnic, contribuțiile la stat. Cred că la anul pe vremea asta vom reveni la nivelul de dinainte de pandemie. De profit nici nu mai poate fi vorba. Noi acum abia intrăm pe linia de plutire”, a mai spus Mircea Andrici.

Antreprenorii susțin că au crescut cheltuielile cu dezinfectanții și măștile după ce au fost obligați să respecte măsurile de protecție

Mai mult, antreprenorii spun că acum au crescut cheltuielile cu măștile și dezinfectanții.

„Cele două luni de pauză au făcut mai mult rău decât bine. Noi am trimis angajații în șomaj tehnic, dar ce am luat pe mere am dat pe pere. Au crescut cheltuielile cu dezinfectanții, măștile. Noi am pierdut și pe partea de transport, pentru că făceam o comandă mai mare, fiind rulajul mai mare. Acum, fiind reduse comenzile, plătim mai mult pe transport”, a mai spus Ioana Rusu, administratorul unei florării din Iași care a accesat fonduri prin programul Start-Up Nation.

Antreprenorii din Iași au investit peste 18 milioane de lei în afacerile derulate prin programul Start-Up Nation

Oamenii de afaceri din Iași s-au dezvoltat cu 18.540.686 de lei de la stat, bani obținuți prin programul Start-Up Nation pentru proiectele depuse în perioada 2018-2019. Fiecare beneficiar din Iași a investit 44.000 de euro în afacere. Potrivit Agenției pentru IMM-uri Iași, în perioada 2018-2019 au fost încheiate 411 contracte cu beneficiarii din Iași. Valoarea totală a proiectelor este de 81.459.412 de lei. În această perioadă au fost depuse 109 dosare de decont din care 101 au fost verificate de Agenția Iași și de bănci.

Programul Start-Up Nation ar putea fi lansat în primul trimestru al anului 2021

De la lansarea primei ediții a programului Start-Up Nation, până în prezent, Iașul este județul din zona Moldovei cu cel mai mare număr de beneficiari. În anul 2017, când s-a lansat pentru prima dată programul Start-Up Nation, au primit finanțarea 400 de ieșeni, în anul 2018, 700 de antreprenori și-au înființat afaceri cu bani de la stat, iar anul acesta vor primi banii 411 beneficiari. Ca urmare a implementării acestor proiecte, derulate cu finanțare de la buget, au fost create peste 2.000 de noi locuri de muncă. Antreprenorii din Iași au investit în domenii precum domeniul IT, alimentație publică, în brutării și locuri de joacă sau în domeniul auto. Anul acesta nu a fost anunțată oficial redeschiderea sesiunii de depunere a proiectelor, termenul preconizat pentru depunerea dosarelor fiind luna februarie sau martie 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`