Antreprenorii din Iași din domeniul agricol pot depune proiectele în subprogramul Agro IMM Invest, unde pot obține banii necesari salvării afacerilor afectate de pandemia COVID-19. Aceștia se pot înscrie în aceeași aplicație utilizată pentru programul IMM Invest, program prelungit până la sfârșitul lunii iulie 2021
Firmele mici și mijlocii din domeniul agricol, din Iași, se pot înscrie în subprogramul Agro IMM Invest, potrivit Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. IMM-urile din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar pot opta pentru Agro IMM Invest în cadrul aceleași aplicații deschise în programul IMM Invest, respectiv www.imminvest.ro.
Prin publicarea HG nr 422/07.04.2021 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie – IMM Invest România, a fost optimizat cadrul legal. Astfel, au fost modificate modalitatea și condițiile de acordare, monitorizare și soluționare a cererilor de plată a garanțiilor de stat, dar și de acordare a granturilor în favoarea fiecărui beneficiar participant în Programul IMM INVEST, respectiv în subprogramul Agro IMM Invest. Pentru anul 2021, programul IMM Invest are un plafon de garantare de 15 miliarde lei, din care 1 miliard este rezervat subprogramulului Agro IMM Invest. Subprogramul Agro IMM Invest oferă în plus o componentă nerambursabilă, în valoare de maximum 10 la sută, aplicată la valoarea finanțării garantate.
Firmele din Iași din domeniul agricol pot obține bani pentru a-și salva afacerile de la faliment
Prin schema de ajutor de stat este suportată plata integrală a dobânzii pe o perioadă de 8 luni de la data acordării creditului. Sunt suportate și valoarea integrală a comisionului de administrare și a comisionului de risc datorate de beneficiar pe întreaga durată de derulare a creditului garantat. O altă facilitate nou introdusă pentru beneficiarii programului constă în acordarea unei perioade de grație de 24 de luni la rambursarea principalului, iar rambursarea creditelor se poate realiza în cel puțin două rate pe an. IMM-urile din Iași pot accesa credite garantate până la limita de 5 milioane de lei pentru capital de lucru, cu procent de garantare de maximum 80 la sută.
Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care poate fi acordată unui beneficiar în IMM Invest/și Agro IMM Invest este de 10.000.000 de lei pentru creditele de investitii și de 5.000.000 lei pentru creditele/ liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru. Pentru beneficiarii încadrați ca profesioniști, procentele de garantare și valorile maxime ale creditelor/liniilor de credit sunt similare IMM-urilor definite conform Legii nr. 346/2004. Firmele din Iași s-au înscris în număr mare în programul IMM Invest chiar de la lansarea acestuia, în luna aprilie 2020.
Programul IMM Factor va fi lansat începând cu luna mai 2021, după ce se înscriu în program instituțiile financiare
Sute de firme din Iași din diverse domenii de activitate au reușit să obțină banii de la stat pentru a acoperi pierderile din anul precedent, însă alte câteva sute de antreprenori așteaptă în continuare răspunsul de la băncile partenere în program. Patronii din Iași care au accesat banii acordați prin program susțin că au reușit să își salveze afacerile afectate de pandemia COVID-19 datorită sumelor primite în anul 2020. Aceștia au încasat între 1 milion și 5 milioane de lei, prin intermediul acestui program.
Prin implementarea schemei de ajutor de stat care susține acest program, se estimează că vor beneficia de credite peste 58.000 de IMM-uri. Un alt program derulat de Fondul de Garantare pentru IMM-uri care va fi lansat începând cu luna mai 2021 este IMM Factor. Termenul final de înscriere în program pentru instituțiile financiare este 22 aprilie 2021, ora 00:00, iar programul va începe după aprobarea partenerilor bancari.