Antreprenorii din Iași au semnat contractele de finanțare din programul Start-Up Nation. Jumătate din cele 320 de dosare au fost evaluate de specialiști, iar un sfert au semnat deja contractele. Evaluările au ajuns la RUE 5.000, iar specialiștii estimează că într-o lună se va finaliza această etapă. Din iunie 2023 ar trebui să intre banii în conturile beneficiarilor, 40.000 de euro pentru fiecare proiect
Specialiștii Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului Iași au evaluat în jur de 200 de dosare depuse de ieșeni în programul Start-Up Nation, atât pentru cei din Diaspora – Pilonul II, 22 de dosare, cât și pentru cei care au depus proiectele în Pilonul I.
Evaluările au ajuns la RUE 5.000, iar specialiștii estimează că într-o lună se va finaliza această etapă. Din iunie 2023 ar trebui să intre banii în conturile beneficiarilor, 40.000 de euro pentru fiecare proiect. Cei din Iași trebuie să treacă prin mai multe etape pentru a primi banii. După ce primesc decizia privind acceptarea de principiu la finanțare, ieșenii trebuie să respecte mai mulți pași, respectiv să acceseze aplicația informatică Granturi IMM Recover, de unde descarcă acordul de finanțare, îl semnează cu semnătură electronică, îl reîncarcă și apoi îl transmit în aplicație împreună cu dovada cofinanțării (extras de cont bancar, scrisoare de aprobare a creditului sau contract de credit).
O parte din antreprenorii din Iași au semnat contractele de finanțare
Documentele vor fi transmise în maximum 20 de zile de la data primirii deciziei privind admiterea la finanțare, sub sancțiunea respingerii la finanțare. De asemenea, în situația în care solicitanții din Iași se consideră vătămați în ceea ce privește drepturile lor, pot depune contestații în termen de 5 zile calendaristice de la data transmiterii actului administrativ. Beneficiarii pot primi maximum 200.000 de lei (n.r. – aproximativ 40.000 de euro) prin programul Start-Up Nation.
De asemenea, evaluările se fac și în programul Femeia Antreprenor. Evaluările continuă și în această perioadă, iar aplicanții în cele două programe sunt rugați de către reprezentanții Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT) să urmărească permanent contul creat pe platforma granturi.imm.gov.ro, precum și informațiile referitoare la program, publicate pe site-ul MAT, pentru a se asigura de respectarea termenelor procedurale.
Ieșenii pot depune contestații
Contestația se poate formula în orice etapă de implementare (verificare, semnare acord de finanțare, depunere decont, certificare cheltuieli, efectuare plăți, monitorizare, raportare). Pentru soluționarea contestațiilor se va constitui o Comisie de contestație din cadrul Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului (AIMMAIPE) Iași, formată din membrii care nu au participat la procesul de verificare al formularului de înscriere pentru care s-a depus contestație.
Termenul de soluționare este de 10 zile lucrătoare de la data primirii contestației. Comunicarea soluționării contestației se va face prin intermediul aplicației informatice. Reamintim că, anul trecut, 1.648 de firme s-au înscris pentru finanțările de maximum 200.000 de lei la Pilonul II – Diaspora, din cadrul Programului Start-Up Nation, ajuns la ediția a treia, iar alte 15.319, în Pilonul I, dosare depuse din toată țara. Înscrierile în Pilonul II au fost prelungite anul trecut.
O parte din antreprenorii din Iași au semnat contractele de finanțare, în programul Start-Up Nation, după ce acestea au fost evaluate.