Prima pagină » Economic Local » Antreprenorii din Iași anunță scumpirea produselor care conțin zahăr din cauza noilor măsuri fiscale. „Deja au scăzut vânzările, iar șocul va fi mare”

Antreprenorii din Iași anunță scumpirea produselor care conțin zahăr din cauza noilor măsuri fiscale. „Deja au scăzut vânzările, iar șocul va fi mare”

12 oct. 2023, 02:00, 2 ,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Se scumpesc produsele care conțin zahăr de anul viitor din cauza creșterii taxei pe valoare adăugată de la 9 la 19 la sută. Astfel, prețurile dulciurilor și prăjiturilor vor crește cu cel puțin 20 la sută. Antreprenorii din Iași susțin că vânzările sunt reduse din cauza scumpirilor la materia primă din ultimul an, iar noua măsură va avea efecte negative asupra afacerilor

Creșterea taxei pe valoare adăugată, de la 9 la 19 la sută, ce ar trebui să fie pusă în aplicare, de anul viitor, pentru alimentele care au mai mult de zece grame de zahăr pe suta de grame, va scumpi numeroase produse. Antreprenorii din Iași susțin că se vor mări prețurile dulciurilor și prăjiturilor cu cel puțin 20 la sută. Chiar și produsele de patiserie, sosurile sau sucurile acidulate vor fi mai scumpe de anul viitor.

„Noi facem pâine și produse de patiserie și în ultimii doi ani am luptat cu prețurile mari la materia primă, echipamente sau energia electrică. Statul ne anunță că de anul viitor plătim mai mult decât am făcut-o în ultimii doi ani. Chiar așa mare e foamea de bani și noi, micile întreprinderi, suntem atât de bogate încât acoperim gaura din buget? Tare mă tem că vom închide încet firma pentru că mai avem de ce să aducem bani de acasă”, susține Ioan Ifrim, patronul unei brutării din Iași.

Se scumpesc produsele care conțin zahăr

Patronii cofetăriilor din Iași susțin că prețurile mai mari la prăjituri vor avea ca efect un număr mai redus de clienți și mai puțini bani la bugetul de stat.

„Din punctul meu de vedere, scumpirea va produce efecte asupra rezultatelor financiare ale firmelor. Deja au scăzut vânzările, puterea de cumpărare, iar șocul  va fi mare pentru antreprenor pentru că va trebui să tăiem din alte costuri. Dacă scumpesc produsele, vând și mai puține ca până acum. Până acum, cu toate scumpirile la materia primă a trebuit să creștem prețurile cu minimul posibil pentru că altfel rămâneam cu produsele.

Acum, oamenii nu mai cumpără 500 de grame de produse, ci 300 de grame, dar pentru mine efectul este că voi da mai mulți bani la stat. Crește TVA de la 9 la 19 la sută, iar prețul final va crește. Eu vând un ecler cu 12 lei, va trebui să îl fac 13,5 lei și atunci probabil va scădea vânzarea pentru că oamenii nu o să mai cumpere și salariile nu vor crește. Dulciurile sunt considerate produse de lux, dar nu putem trăi în austeritate, să nu mai cumpărăm deloc. Vom avea rezultate financiare slabe, ca antreprenori, iar unii fie vor reduce costurile, fie vor scădea calitatea ori vor renunța la o parte din angajați. Eu nu vreau să renunț la angajați și nici la calitate”, susține Gabriela Ilie, fondator cofetăria „Bucate Alintate”.

Antreprenorii din HoReCa sunt nemulțumiți de noile taxe și impozite ce vor fi aplicate de anul viitor.

Domeniul HoReCa va fi afectat de noile taxe și impozite

Anca și Bogdan Suciu, fondatorii restaurantului City View, susțin că aceste măriri de taxe și impozite vor fi resimțite de consumatori.

„Eu cred că doar cei cu răbdare, cei cu nervi de fier își vor administra bine afacerile și vor reuși să treacă cu bine peste perioada asta. De la 1 ianuarie crește TVA-ul la produsele care conțin zahăr, iar asta înseamnă că vor crește prețurile la aceste produse. Nu este vorba doar despre deserturi, ci și despre alt produs care conține zahăr. Noi vom plăti un impozit pe venit mai mare, de la 1 la 3 la sută. Ce este dureros este că aceste măsuri nu se contrabalansează și cu niște măsuri care să aducă creșteri de venituri. Nicio cheltuială nu este prea mare atunci când ai venituri.

Clientul va resimți aceste măriri în buzunarul propriu pentru că o creștere de la 9 la 19 la sută presupune prețuri mai mari la produse cu 60-70 la sută, la cele de pe raft, din supermarketuri, pentru că multe dintre acestea conțin zahăr. Bugetul familiei este deja afectat, cel slăbit de iarnă pentru că vine cu cheltuieli mai mari, creșterea încă o dată la preț la raft va aduce clienți mai puțini. Nu cred că viitorul va fi unul grozav pentru HoReCa, dar cred că se va ajunge, la un moment dat, la maximul crizei economice și, dacă vom ajunge la fundul prăpastiei, tot ce vom putea face este să ne ridicăm la suprafață”, susține Bogdan Suciu, antreprenor din Iași.

Antreprenorii se tem că va veni apocalipsa fiscală de anul viitor.

Se scumpesc produsele care conțin zahăr de anul viitor, astfel că o prăjitură va costa cel puțin 10 lei.

Comentarii
  • Clar, burta va deveni un exemplu de invstitie prost plasată.

  • 🇺🇦 Merita sa ajutam Ucraina . Ea lupta cu fortele răului.

    🇺🇦 Aduceți dulciuri din Ucraina. Sunt mult mai bune decât cele găsite la vânzare. De exemplu halva made in Ucraina, e super delicioasa. Nici nu se compară cu asta de la noi. Halvaua de la ucraineni are aceelași gust ca halvaua care se vindea când eram copii …🇺🇦

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *