Prima pagină » Economic Local » Antreprenorii din HoReCa Iași, despre problemele cu care se confruntă: „Un antreprenor trebuie să fie expert în toate domeniile și nu este corect. Există o problemă cu legislația”

Antreprenorii din HoReCa Iași, despre problemele cu care se confruntă: „Un antreprenor trebuie să fie expert în toate domeniile și nu este corect. Există o problemă cu legislația”

09 apr. 2025, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

O nouă întâlnire între antreprenorii HoReCa și reprezentanții instituțiilor de control a avut loc la Iași. Proprietarii din acest domeniu au discutat despre problemele cu care se confruntă, legislație sau controalele realizate de reprezentanții ANPC, DSVSA sau ITM. Iașul este pe locul 10, la nivel național, cu venituri de 200 de milioane de euro pe an în HoReCa, potrivit antreprenorilor

Antreprenorii care dețin restaurante, cafenele sau hoteluri au discutat ieri, 8 aprilie 2025, cu reprezentanții instituțiilor din Iași. Aceștia au atras atenția asupra mai multor situații cu care se confruntă mediul de business din domeniul HoReCa, dar și ce soluții există pentru problemele lor. În acest domeniu au apărut mai multe modificări de taxe și impozite, legislația s-a modificat în ultimii ani, iar antreprenorii au discutat despre mai multe probleme pe care le întâmpină.

O nouă întâlnire între antreprenorii HoReCa și reprezentanții instituțiilor de control, la Iași

Unul dintre subiectele discutate la întâlnirea de la Hotelul Traian a fost despre reclamațiile consumatorilor.

„Eu am o întrebare pentru dumneavoastră: Se răspunde la reclamațiile anonime, adică se fac controale dacă se primesc astfel de reclamații anonime?”, Alex Bodea, proprietar Crevețeria Casa Pogor. Reprezentanții ANPC Iași susțin că aceste situații pot fi rezolvate pe cale amiabilă. „Există un organ de mediere între cei care depun reclamație și operatorii economici. Pe site-ul ANPC, pe platforma Sal (n.r. – Procedura de Soluționare Alternativă a Litigiilor/SAL), se poate soluționa pe cale amiabilă orice litigiu sau nemulțumire din partea consumatorilor”, susține Florin Onofrei, comisar-șef al Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor (OJPC) Iași.

Antreprenorii susțin realizarea unui ghid de bune practici între mediul privat și instituțiile de control. „Lucrez în turism și am și eu o întrebare. Este posibil să existe un ghid de bune practici între instituțiile de control și mediul privat? Un antreprenor trebuie să fie expert în toate domeniile, ceea ce nu cred că este firesc. Cum credeți că am putea să lucrăm să realizăm această «Biblie», ca s-o numim așa”, susține Alexandru Popescu, antreprenor din domeniul HoReCa. Autoritățile de control au transmis că vor lua în calcul această sugestie.

„Noi avem deja pe site-ul ANPC un ghid de bune practici. Puteți să-l consultați. Vedem în viitor dacă va fi posibil ceea ce întrebați dumneavoastră”, mai spune Florin Onofrei.

Pe de altă parte, numărul angajaților străini din domeniul HoReCa este în creștere.

Antreprenor din Iași: „Nu mai facem diferența între cartea de bucate și meniul de restaurant”

Antreprenorii prezenți la eveniment au atras atenția asupra problemelor cu care se confruntă.

„Există o problemă cu legislația. Nu mai facem diferența între cartea de bucate și meniul de restaurant. Cum păstrăm rețeta bunicii să nu apară în alte 20-30 de restaurante? Rețeta trebuie să fie în meniu, trebuie printată, la vedere. Un chef bucătar care dezvoltă o rețetă cheltuie mulți bani pentru asta, iar după o lună ajunge în toate restaurantele, își pierde originalitatea acea rețetă. Noi trebuie să scriem valorile nutriționale, orice ingredient trebuie trecut în meniu”, susține un antreprenor din Iași.

„Noi nu dăm nimănui rețeta dumneavoastră, e clar. Trebuie trecuți, obligatoriu, alergenii, gramajul, rețetarul. Dacă venim în control, verificăm asta”, mai spune Florin Onofrei, șeful OJPC Iași.

Antreprenorii din domeniul HoReCa au obligația de a oferi gratuit apă potabilă.

Antreprenorii din HoReCa trebuie să fie atenți la schimbările legislative

Reprezentanții instituțiilor de control au transmis că vor ca aceste întâlniri să aibă un scop comun.

„Scopul acestor întâlniri între HoReCa și instituțiile de control este consumatorul și cum poate el să fie câștigat în urma acestor discuții care au un scop educațional pentru ambele părți. Noi nu vrem să fim văzuți doar ca instituții de control, ci și ca niște parteneri”, susține Costel Grojdea, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iași. Aceștia adaugă faptul că, uneori, operatorii economici nu respectă legislația, deși sunt ajutați în acest sens chiar de specialiștii din instituții. „Noi ne confruntăm cu diverse probleme când mergem în teren. De exemplu, dacă o firmă nouă are cod CAEN pentru activități de bar, când mergem în control, vedem că acolo se vinde și pizza, pentru care sunt necesare anumite autorizații și documente. Noi nu vrem să aplicăm neapărat amenzi, suntem înțelegători cu operatorii economici, dar, uneori, aceștia nu țin cont deloc de acest lucru și, uneori, pentru că nu se pun în regulă cu toate documentele și ce mai e nevoie, noi suntem arătați cu degetul, pentru că-i sancționăm”, adaugă Bogdan Novenschi, director adjunct în cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași.

Iașul poate deveni atractiv pentru turiști, dar și pentru investitori

Iașul și regiunea Moldovei reprezintă un important centru de cultură, turism și ospitalitate, unde tradițiile locale se îmbină armonios cu tendințele actuale. Conferința „Horeca Next Level” Iași a adus împreună operatori din industria hotelieră, restaurante, cafenele și crame de renume pentru a analiza modul în care ospitalitatea moldovenească își poate valorifica eficient potențialul. Conferința „Horeca Next Level Iaşi – Tradiție și modernitate în inima Moldovei” a inclus trei paneluri tematice, care vor acoperi provocările și oportunitățile pieței hoteliere locale, reinventarea gastronomiei tradiționale și noile direcții în experiențe culturale și de socializare.

O întâlnire între reprezentanții HoReCa și cei ai instituțiilor de control a avut loc, de curând, la Iași. O nouă întâlnire între antreprenorii HoReCa și reprezentanții instituțiilor de control a avut loc la Iași, unde s-a discutat și despre cum poate deveni Iașul mai atractiv din punct de vedere turistic.

Could not play video.
There was a problem trying to load the video.
Error code: html5_video:4
Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
redactia.ro
Povestea de dragoste dintre ministrul Finanțelor și o îndrăgită cântăreață de muzică populară. Ce diferență de vârstă există între eiv
Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
a1.ro
Claudiu Gherguț și-a sărbătorit ziua de naștere în timpul stagiului la Retroscena. Cum l-a surprins chef Richard Abou Zaki
Playtech.ro
Ce trebuie să faci săptămânal cu roșiile din grădină ca să nu se oprească din crescut. Așa obții o producție bogată până toamna
observatornews.ro
Ce burse vor fi tăiate în Educație. Studentă: "Nu de aici se pierd cei mai mulți bani"
Playsport.ro
Românii se întorc acasă după ani de muncă în pribegie: ce îi face să renunțe la Occident, potrivit inte...
Evz.ro
Vrei viză pentru America? Ai grijă ce faci pe rețelele sociale!
realitatea.net
Guvernul Bolojan. Accize majorate cu 10%, facturi mai mari la electricitate și gaze. Cu cât s-ar putea scumpi carburanții, țigările și alcoolul
SportpeSurse
Mihai Leu a fost operat și a intrat în comă profundă! Ioan Andone: ”A suferit o hemoragie”. EXCLUSIV
Playtech.ro
Divorț la notar în 2025. De ce acte ai nevoie, cât e taxa, în cât timp se finalizează
Dailybusiness.ro
PESTE 4000 de oameni ar putea rămâne FĂRĂ loc de muncă dacă va crește TVA-ul
RomaniaTV
Daniela Gyorfi a aflat de la un preot cu har că o să fie mamă. Ea nu putea să aibă copii: Mi-a spus că o să am o fată și să-i pui numele Maria
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Elena Mateescu, EXCLUSIV, anunţă posibil COD ROŞU de caniculă, urmat de potop cu grindină şi fulgere
redactia.ro
Cine este Cristina Petrovici, noua iubită a lui Victor Ponta
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 iunie 2025
27 iunie 2025