Prima pagină » Economic Local » Antreprenoarea Gabriela Ilie, din Iași: „Tortul nu mai este desert, este ceva instagramabil”

Antreprenoarea Gabriela Ilie, din Iași: „Tortul nu mai este desert, este ceva instagramabil”

11 sept. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local
Antreprenoarea Gabriela Ilie, din Iași: „Tortul nu mai este desert, este ceva instagramabil”

Antreprenoarea Gabriela Ilie, din Iași, discută, într-un nou episod de #PodcastBZI, despre trendul privind fotografiile sau filmulețele cu torturile puse pe rețelele de socializare, care trebuie să fie, neapărat, instagramabile, dar și despre direcția în care se îndreaptă afacerile cu dulciuri. Clienții vor calitate și cantitate la prețuri mici, însă acest lucru nu este posibil, din cauza costurilor ridicate cu materia primă și alte cheltuieli. Interviul poate fi urmărit AICI:

Antreprenoarea Gabriela Ilie, din Iași, susține că rețetele realizate în cofetărie sunt făcute și după rețete vechi, dar și după ideile nebunești ale sale sau ale soțului său.

„Eu nu am mâncat atât de multe prăjituri în copilărie. Mama mea gătea extraordinar, dar nu era atât de atrasă de partea aceasta de cofetărie. Avea câteva rețete de pandișpan, de tartă de vișine, deci eu nu am gustul copilăriei. De aceea, poate eu am reinterpretat rețeta, pornind de la o bază pe care o credeam eu. Au ieșit mai pufoase. De fiecare dată, rețetele sunt unice. Uneori, nu suntem în stare să le reproducem, pentru că fiecare este atât de artizanal făcut, nu e standardizat, nu e un produs de fabrică, încât e, uneori, dificil să-l reproduci. De aceea, noi nu suntem cofetărie cu 30 de ani de experiență, am devenit cofetari din pasiune. Atunci, trebuie să punem pasiune și inovare în tot ceea ce facem. Soțul meu este, și el, creativ, vine cu idei, în fiecare săptămână, pe care, la început, le consider năstrușnice, dar se dovedesc a fi niște combinații de gusturi foarte bune. Avem, de exemplu, o prăjitură cu caramel sărat, vanilie, cu fructe. Poate această combinație nu e cea mai clasică combinație, dar este foarte bună. Dulce-acrișor, cu un pic de sărat, e lingurița perfectă”, spune Gabriela Ilie, antreprenoare din Iași.

Antreprenoarea Gabriela Ilie, din Iași: „Tortul nu mai este desert, este ceva instagramabil”

Ieșeanca susține că torturile sunt solicitate, în această perioadă, în cofetării.

„Sunt în mare vogă torturile fresh. Am introdus un tort cu o combinație de ciocolată, cu vechiul diplomat, cu frișcă naturală, cu puține fructe. Este cel mai solicitat și gustat la evenimente. Acum, tortul nu mai este desert, este ceva instagramabil. Toată lumea vrea ca acest desert să arate cât mai bine, nu contează ce conține, important este să aibă poza perfectă pentru instagram. Noi facem și prăjituri de casă sau cele consumate în diverse locații, cum sunt Italia sau Franța, specifice acelor țări. Categoric, prăjiturile de casă sunt cele mai bune, tot ce este făcut în casă, este mai bun, dar și noi facem prăjituri de casă și dacă mai ai și utilaje profesionale, cu rețete tradiționale, nu are cum să nu iasă ceva bun”, mai spune Gabriela Ilie.

Ieșeanca a renunțat la un post bine plătit, într-o multinațională, pentru a deveni antreprenoare.

Afacerea antreprenoarei din Iași s-a extins în ultimii ani

Gabriela Ilie a muncit ani de zile, în domeniul privat, în resurse umane, și apoi, într-o corporație. A decis ca, la 49 de ani, să-și schimbe statutul și să devină antreprenoare. Avea pricepere în ceea ce privește pregătirea torturilor și prăjiturilor și, încurajată de rude și prieteni, a făcut primul pas și a depus un proiect pentru accesarea a 44.000 de euro, bani de la bugetul de stat, acordați prin Programul Start-Up Nation. A urmat și cursurile specializate în domeniu, iar imediat ce a primit banii, a pus bazele afacerii cu torturi și prăjituri.

De curând, a deschis a doua locație a cofetăriei „Bucate Alintate”. Cele două locații sunt pe Bulevardul Independenței și pe Bulevardul Lăpușneanu. Sute de interviuri cu specialiști din diverse domenii, postate pe YouTube, la secțiunea #PodcastBZI. Unul dintre acestea este cu Gabriela Ilie, antreprenoare din Iași.

Comentarii
  • Niciodata deserturile facute la scara larga, cu ajutorul diferitelor echipamente profesionale nu vor egala pe cele facute in casa, cu atentie. Or fi ele mai ochioase, mai impopotonate, dar gustul nu are nici o legatura. Plus ca NIMENI, din bresa cofetarilor si patiserilor „profesionisti” nu utilizeaza strict ingrediente ok. Premixurile sunt folosite de toti…sunt mult mai ieftine decat materiile prime de baza, plus ca usureaza mult munca cofetarilor. Deci…mai lasati-ne cu naturalul din produsele voastre.

  • Da nici tortul nu mai este tort demuuult!, de ani buni cofetăriile și cofetarii au devenit niște chimiști pricepuți iar ingredientele sunt niște semipreparate cu formule întregi de chimie industrială de lianți, lacuri și vopsele de te doare mintea !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024