Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, joi, la finalul ședinței Comitetului Executiv al FRF, că este posibil ca din sezonul următor antrenorii care nu dețin licența Pro să nu mai poată da indicații de pe bancă în timpul partidelor. În prezent, în Liga I mai mulți antrenori pregătesc echipe și acordă indicații în timpul partidelor deși nu dețin licența Pro, așa cum prevăd regulamentele. Cluburile angajează în staff-urile tehnice antrenori cu licența Pro, dar de pregătirea echipelor se ocupă alți tehnicieni fără licență, ocolind astfel această obligativitate impusă de regulamente.
„A fost o discuție la nivel de principii în cadrul ședinței de azi. Toți membrii Comitetului Executiv consideră că trebuie să intervenim pentru următorul sezon competițional, astfel încât echipele să fie pregătite exclusiv de antrenori cu licență Pro, iar indicațiile să fie acordate cu precădere de către aceștia. În această direcție o să pregătim documentația pentru următoarea ședință a Comitetului Executiv”, a afirmat Burleanu.
Întrebat dacă este corectă din punct de vedere moral o astfel de reglementare în Liga I ținând cont că nici selecționerii Mirel Rădoi și Adrian Mutu nu au avut până acum licența Pro și totuși au putut da indicații în timpul partidelor echipelor naționale de seniori și tineret, Burleanu a răspuns:
„Nu avem această reglementare la nivel de echipe naționale. Dar dacă ne referim la ei, amândoi erau înscriși până acum la cursul de licență Pro”.
Mai mulți spectatori așteptați la București pentru EURO 2020
Răzvan Burleanu a menționat că suma de 1,4 milioane de euro din fondurile de solidaritate UEFA a fost împărțită de anul acesta în funcție de investițiile cluburilor în centrele proprii de copii și juniori.
„În această săptămână s-au efectuat plăți din fondurile de solidaritate UEFA de aproximativ 1,4 milioane de euro. Este pentru prima dată când plățile se acordă echipelor ca urmare a investițiilor în academiile de juniori și nu ca urmare a apartenenței la Liga I.
Astfel, sunt șapte cluburi de Liga a II-a care se situează azi în top 20: Concordia Chiajna, Csikszereda Miercurea Ciuc, ASU Poli Timișoara, Ripensia Timișoara, Universitatea Cluj, Petrolul Ploiești și FC Rapid. Din Liga I nu avem pe listă trei cluburi: FC Argeș și Chindia Târgoviște, plus CFR Cluj care nu avea dreptul, pentru că la aceste fonduri au acces doar echipele care nu au participat în cupele europene”, a explicat el.
FRF a solicitat Guvernului României ca la meciurile din faza grupelor EURO 2020 să asiste spectatori
Președintele a precizat că FRF a solicitat Guvernului României ca la meciurile din faza grupelor EURO 2020 să asiste spectatori reprezentând 35% din capacitatea Arenei Naționale, iar la partida din optimile de finală, 45%. La începutul lunii aprilie, Ministerul Tineretului și Sportului a anunțat că meciurile organizate pe teritoriul României în cadrul turneului final al Campionatului European de fotbal – EURO 2020 se vor defășura cu 13.000 de spectatori în tribune, reprezentând 25% din capacitatea Arenei Naționale.
„Propunerea noastră nu a fost de a crește la 50%. Noi am propus ca pentru cele trei meciuri din faza grupelor să creștem de la 25% la 35%, iar pentru partida din optimile de finală să creștem la 45%. În acest fel noi considerăm că am putea garanta siguranța și sănătatea tuturor spectatorilor prin toate fluxurile pe care le-am gândit și toate procedurile de control.
Noi ne dorim să avem spectatori la partidele din competițiile interne, dar șansele să obținem o asemenea facilitate până la finalul lunii mai sunt foarte reduse. După 1 iunie România ar trebui să intre într-un alt val de relaxări, iar prin această experiență pe care noi o să o livrăm pe durata EURO 2020 ne dorim să contribuim la redeschiderea tuturor stadioanelor și sălilor de sport din România”, a mai spus Burleanu, potrivit Agerpres.