Antrenorii de la Clubul Sportiv TriSport din Iași sunt disperați, deoarece natația ieșeană este aproape inexistentă din lipsa bazinelor de stat și fondurile pentru sportul acesta, care este benefic în dezvoltarea copiilor.
Maria și Florentin Luca sunt antrenorii clubului de înot din Iași și sunt nemulțumiți de faptul că ei se antrenează la privat, în condiții destul de grele, într-un spațiu restrâns și fără bloc-starturi. Costurile lunare pentru a practica acest sport, la nivel de performanță, sunt uriașe.
„Deși Iașul este al doilea ca și mărime din România, natația ieșeană este practic inexistentă din lipsa bazinelor de stat și a fondurilor pentru sportul acesta atât de frumos și benefic în dezvoltarea copiilor. Orașul Iași are nevoie de bazin olimpic, pentru că avem copii muncitori și talentați”, spune îngândurată Maria Luca, antrenor la Clubul Sportiv TriSport.
Antrenorii de la Clubul Sportiv TriSport din Iași sunt disperați. Care sunt costurile lunare
Antrenorii de la clubul sportiv de înot din Iași sunt fericiți pentru că au copii cu adevărat pasionați, însă compătimesc părinții, deoarece fac eforturi mari pentru a-și susține copilașii.
„Părinții fac eforturi considerabile pentru a-și susține copiii în practicarea acestui sport, pentru că este un sport costisitor și cu atât mai mult când îl practici la nivel de performanță. Trebuie să te antrenezi zi de zi și costurile se tot ridică”, mărturisește plină de compasiune antrenoarea.
Maria Luca spune că este mândră de rezultatele remarcabile pe care le-au obținut cursanții ei, în ciuda faptului că nu au bazine și se antrenează în alte condiții.
„Cursanții Clubului Sportiv TriSport au participat weekend-ul trecut la campionatul național de înot, la etapa regională. Au obținut rezultate remarcabile pentru orașul Iași”, adaugă Maria.
Părinții sunt foarte mulțumiți de dezvoltarea copiilor de când practică acest sport, însă recunosc că uneori costurile devin aproape peste puterile lor. Cu toate acestea, luptă să îi susțină în continuare pentru că există foarte multă pasiune.
„Costurile sunt mari. Dar Rareș este foarte pasionat și de aceea îl susțin, dacă altă soluție nu este. În general, o deplasare ajunge cam la 1.000 lei, abonamentul lunar 500 de lei și depinde de costume. Nu poți lua un slip la 20 lei, pentru că nu ține. Și în general, un slip îl poți folosi maximum 2 luni. Costurile se tot adună”, destăinuie pentru reporterii BZI Anca Sorocianu, mama unui campion regional.
Rezultatele cursanților ieșeni, care se antrenează în condiții grele, sunt remarcabile
Maria Luca afirmă reporterilor BZI că sportivii antrenați de ea și soțul său, au niște prestații excelente, reușind să obțină niște medalii considerabile. Femeia compătimește sportivii pasionați, pentru că se antrenează în condiții dificile, iar părinții lor duc o adevărată luptă ca să îi poată susține.
„Sportivii antrenați de soțul meu, Florentin Luca, au avut o prestație excelentă reușind să obțină 2 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz. Rareș Sorocianu, Antonia Doru și Anastasia Varga sunt sportivii care au ieșit campioni”, comunică ieșeanca.
Din cauza situației pe care o întâmpină, aceștia își desfășoară activitatea la Oxygen Iași. Din păcate, nu este un loc special amenajat pentru antrenamente de înot, însă cu toate acestea, au reușit să se facă remarcați prin rezultate.
„Antrenamentele au loc la Oxygen Sport . Ne-au ajutat să obținem rezultate considerabile la nivel național, însă am avea nevoie de un bazin special amenajat”, subliniază aceasta.