Antrenamentul cu greutăți într-un singur braț are beneficii și pentru celălalt! Noile cercetări sugerează că a face câteva exercitii doar cu brațul drept ar putea aduce beneficii asupra ambelor membre.
Un studiu recent realizat de cercetători din instituții din Chile, Franța și Australia a constatat că un braț imobilizat va sustine masa musculară și chiar va câștiga forță, dacă opusul său va suferi un regim de antrenament de rezistență de o lună, mai ales atunci când exercițiile sunt de natură „excentrică”.
Orice culturist vă va spune că mușchii lucrează ca o echipă pentru a crea mișcare, susținând și ancorând diferite părți ale scheletului pe măsură ce strângeți și ridicați acel fier. Așadar, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că părți ale corpului care nu sunt implicate în mod evident într-o sarcină ar putea să participe la acțiune, noteaza Science Alert.
Cum a functionat studiul
S-au făcut foarte puține cercetări dedicate testării acestei presupuneri atunci când vine vorba de membre opuse, precum brațele noastre. Dintre cele două studii care au măsurat un efect semnificativ, niciunul nu a distins dacă natura exercițiului face vreo diferență reală.
Cu toate acestea, tipul specific de antrenament cu greutăți nu este o problemă banală.
Ridicarea unei gantere și aducerea la umăr cu o îndoire a cotului este cauzată de ceea ce se numește o contracție concentrică a bicepului. Fibrele se contractă și întregul mușchi se scurtează.
Extinderea brațului, pe de altă parte, este gestionată de o contracție excentrică. Fibrele bicepsului încă depun eforturi pentru a suporta greutatea, dar, colectiv, întregul mușchi se prelungește.
Ambele tipuri de antrenamente își au locul în dezvoltarea condițiilor fizice generale, dar dacă creșteți puterea dorită, concentrarea pe contracții excentrice pare să fie calea de urmat.
Pentru a vedea dacă contracțiile excentrice sunt, de asemenea, preferabile pentru un braț imobilizat, cercetătorii au invitat 18 bărbați și 12 femei cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani să petreacă o lună cu un braț imobilizat într-o curea timp de opt ore pe zi (cu excepția condusului, a dușului și a somnului).
O treime din grup nu a făcut altceva. Și-a petrecut viața de parcă ar avea un antebraț rupt.
Restul au fost împărțiti la jumătate, cu zece indivizi care efectuează un amestec de exerciții concentrice și excentrice de trei ori pe săptămână, iar ceilalți zece se angajează exclusiv în rutine excentrice.
De ce antrenamentul cu greutăți într-un singur braț are beneficii și pentru celălalt
La sfârșitul lunii, întregului grup i s-a studiat bicepsul imobilizat împotriva diferitelor valori, inclusiv circumferința, rezistența și aportul neuronal.
„Participanții care au făcut exerciții excentrice au avut cea mai mare creștere a forței la ambele brațe, deci are un efect de transfer încrucișat foarte puternic”, spune cercetătorul medical și unul dintre autorii studiului, Ken Kazunori Nosaka, de la Universitatea Edith Cowan din Australia.
Acest grup a avut, de asemenea, doar 2% pierderi musculare în brațul imobilizat, comparativ cu cei care nu au făcut exerciții fizice, care au avut o pierdere de 28% a mușchilor. Nu este întru totul clar modul în care aceste exerciții au ajutat membrul imobilizat să elimine atrofia.
O posibilitate este că, gestionând un set complex de contracții ale mușchilor dintr-un membru, creierul trimite și semnale către cealaltă parte a corpului pentru a determina mușchii să rămână activi. De asemenea, este probabil ca întreaga rețea de susținere a contracțiilor musculare să se extindă pe tot corpul, având o influență subtilă, dar diferită de zero, asupra bicepsului altfel imobilizat.
Există, de asemenea, întrebarea dacă ar putea apărea efecte similare si pentru alte părți ale corpului contralaterale, cum ar fi pentru fiecare picior.
Această cercetare a fost publicată în Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.