Prima pagină » International » Antony Blinken aşteaptă o fereastră în programul lui Serghei Lavrov. Oficialul rus a transmis că va discuta cu omologul său american ”când va avea timp”
Antony Blinken aşteaptă o fereastră în programul lui Serghei Lavrov. Oficialul rus a transmis că va discuta cu omologul său american ”când va avea timp”

Antony Blinken aşteaptă o fereastră în programul lui Serghei Lavrov. Oficialul rus a transmis că va discuta cu omologul său american ”când va avea timp”

29 iul. 2022, 14:23, 1 ,
BZI.ro, în International

Potrivit Mariei Zakharova, purtătoarea de cuvânt a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov îi va acorda atenţie lui Antony Blinken ”când va avea timp”. Precizăm că acest răspuns vine în contextul în care Departamentul American de Stat a cerut să discute cu Lavrov despre schimbul de deţinuţi.

Mai precis, Washingtonul vrea să-l dea la schimb pe Viktor Bout, un traficant de arme rus care a primit 25 de ani de închisoare în Statele Unite, pentru eliberarea a doi americani deţinuţi de Rusia, Brittney Griner şi Paul Whelan.

În acest sens, ministerul de Externe al Rusiei a declarat că nu a fost abordat în mod oficial de Washington pentru a stabili o convorbire telefonică.

Antony Blinken trebuie să aştepte pentru a vorbi cu Serghei Lavrov

Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a transmis că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va „acorda atenţie” solicitării Departamentului de Stat al SUA de a vorbi cu secretarul de stat Antony Blinken atunci când „timpul o va permite”.

De asemenea, Zakharova a adăugat: „Acum are un program încărcat cu contacte internaţionale: Consiliul ministerial al OCS de la Taşkent, întâlniri bilaterale”.

Surse din cadrul administraţiei au declarat pentru CNN că planul de a-l schimba pe Bout cu Whelan şi Griner a primit acordul preşedintelui Joe Biden după ce a fost în discuţie de la începutul acestui an.

Secretarul de stat Antony Blinken a anunţat miercuri, 27 iulie, că Statele Unite ale Americii au prezentat Moscovei o „propunere substanţială” cu săptămâni în urmă pentru Whelan şi Griner, care sunt consideraţi ca fiind deţinuţi pe nedrept.

Așadar, Blinken urmează să discute această problemă în cadrul unui apel aşteptat cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în această săptămână, prima discuţie de la începutul invaziei din Ucraina.

Familiile lui Whelan, care a fost reţinut de Rusia pentru presupus spionaj din anul 2018, şi Griner, închisă la Moscova pentru deţinere de droguri din februarie, au cerut Casei Albe să le asigure eliberarea, inclusiv printr-un schimb de prizonieri, dacă va fi cazul.

Lavrov cere Națiunilor Unite să intervină în criza cerealelor

Într-o altă ordine de idei, amintim că șeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a spus miercuri, 29 iulie, că a insistat pe lângă ONU să obţină un acord care să faciliteze exporturile agricole ale Rusiei, afectate de sancţiunile occidentale, în schimbul trecerii cerealelor ucrainene blocate, în timp ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat speranţa că „în această săptămână” se va ajunge la o înţelegere între Rusia şi Ucraina în privinţa exporturilor de cereale ucrainene.

„Am transmis ieri un semnal secretarului general (al ONU) spunându-i: Poftiţi, este iniţiativa dvs, haideţi să luăm o decizie în privinţa ucrainenilor, apoi în privinţa ruşilor”, a afirmat Lavrov într-un interviu pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti.

Oficialul rus a afirmat că Ucraina a refuzat să includă un punct în legătură cu cerealele ruse în negocierile derulate săptămâna trecută la Istanbul cu medierea ONU şi a Turciei.

„Ne-am înţeles asupra principiilor de bază care să permită exporturile de cereale ucrainene, însă când delegaţia noastră a cerut să se adauge o a doua parte (privind producţia rusă – n.r.), ucrainenii au refuzat categoric. Delegaţia ONU a păstrat tăcerea, în mod ruşinos”, a adăugat Lavrov.

Totodată, în ceea ce privește solicitarea din partea Departamentului de Stat al SUA, Serghei Lavrov îi va acorda atenţie lui Antony Blinken ”când va avea timp”.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *