Prima pagină » National » Anton Hadăr, după negocierile cu Guvernul: „Am avut o oferta nouă, mai bună”
Anton Hadăr, după negocierile cu Guvernul: „Am avut o oferta nouă, mai bună”

Anton Hadăr, după negocierile cu Guvernul: „Am avut o oferta nouă, mai bună”

29 mai 2023, 22:20, 1 ,
în National

Anton Hadăr, preşedinte Alma Mater, a explicat în ce stadiu sunt negocierile cu Guvernul pentru a înceta greva.

„Am ieșit dintr-o ședință cu liderii. Fiecare din cele 3 sindicate trebuie sa consulte în seara asta membrii. Am avut o oferta nouă, mai bună. În ceea ce privește măsurile pe termen scurt, de tranziție, acel element numit susținere pentru cariera didactica în educație s-a îmbogățit finaciar cu aproape 1.500 de lei, adică 2.000 lei pentru prima parte pe 5 iunie și alți 2.000 de lei mai încolo. Asta înseamnă în bani 571 lei pe lună până la apariția legii noi a salarizarii”, a declarat Hadăr.

Marius Nistor: „Trebuie adusă oferta la cunoștinta colegilor”

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a vorbit și el despre noua ofertă.

„Reactia mea nu poate fi decat una singură, trebuie adusă oferta la cunoștinta colegilor, avem acum o ședință a conducerii. Oferta trebuie să ajungă în toate unitățile de învățământ și mâine se va da un răspuns clar”, a afirmat acesta.

Întrebat dacă oferta i se pare acceptabilă, el a răspuns: „Nu trebuie să-mi placă mie, eu vreau să aud opinia colegilor, dacă se ridică la nivelul așteptărilor lor. Ei sunt singurii îndreptățiți să stabilească dacă oferta e acceptabilă și garanțiile oferite de Guvern pot fi de încredere. Eu vreau să las fiecare coleg să se pronunțe. Nu vreau să mă antepronunț”.

Ce șanse sunt să se încheie greva, a fost întrebat liderul sindical? „Sincer, nu știu, colegii vor hotărî”, a răspuns Nistor. „Sunt într-o ședință cu 70 de lideri din județe, ei trebuie să ia legătura cu fiecare organizație”.

Reprezentant al Asociaţiei Elevilor: „Susţinem în mod necondiţionat profesorii”

Ariana Dudună, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, a declarat că elevii sunt solidari cu profesorii și susțin greva profesorilor.

„Suntem solidari şi susţinem revendicările profesorilor, am susţinut greva de la început. Mâine urmează să mergem cu o delegaţie a asociaţiei la protestul din Bucureşti, am fost şi săptămâna trecută şi miercuri mergem şi la cel local din Constan.a Susţinem în mod necondiţionat profesorii şi considerăm că greva lor este una legitimă”, a spus Ariana Dudună.

De asemenea, ea a precizat că este neclar dacă vor fi susținute examenele sau nu și spune că Ministrul Educației trebuie să răspundă la aceste întrebări.

„Este neclar dacă examenele vor fi amânate sau nu, iar la aceste întrebări trebuie să răspundă Ministerul Educaţiei. Nu sindicaliştii, nu profesorii, nu greviştii ci Ministerul Educaţiei trebuie să vină cu scenarii clare şi cu o serie de eventuale derogări de la actualele calendare ca să ne asigurăm că examenele vor fi susţinute şi mediile încheiate”, a arătat ea.

Ariana Dudună: „Suntem pregătiţi şi ne asumăm această amânare”

Întrebată dacă elevii iau în calcul amânarea examenelor, Ariana Dudună spune că s-a luat în calcul această variantă.

„Luăm în calcul şi această variantă. Dacă greva nu se încheie săptămâna aceasta sigur vor fi amânate examenele din punctul meu de vedere, dar suntem pregătiţi şi ne asumăm această amânare scurtă, o săptămână, maxim două, pentru a susţine profesorii noştri”, a spus Ariana Dudună.

Ariana Dudună a arătat că „aceste probleme cu salariile îi afectează şi pe ei, în calitate de elevi”.

„Subfinanţarea duce la o calitate scăzută a actului educaţional pe care îl simţim la şcoală, în clasă, simţim dezinteresul politicienilor constant pentru educaţie”, a afirmat ea, precizând că politicienii încercă să antagonizeze greviştii.

”Complet fals, greva este strict vina Guvernului şi dacă Guvernului îi păsa de copii ar fi făcut mai multe altele, ar fi mărit alocaţiile, ar fi crescut bursele, nu ar fi tăiat transportul elevilor. Este nevoie să fim uniţi în această luptă pentru un sistem de educaţie mai bun”, a subliniat reprezentanta elevilor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *