Tusea contribuie la curățarea plămânilor de iritanți și mucus, în cazul în care tusea nu este productivă, aceasta trebuie trată cât mai rapid. Există antitusive pentru tusea seacă, iar acestea trebuie aplicate în cazul în care tusea persistă mult timp.
În majoritatea cazurilor, motivul principal apariției unei tuse este alergia sau refluxul acid. Însă, conform specialiștilor, indiferent de cauză, o astfel de tuse poate afecta viața de zi cu zi, mai ales dacă se agravează pe timpul nopții.
O tuse seacă manifestată ocazional nu este un motiv de îngrijorare. Însă, dacă ea persistă mai mult de 8 săptămâni, poate indica o afecțiune medicală gravă. Tusea uscată nu produce flegmă sau mucus, acestea sunt eliminate din plămâni datorită tusei umede. În cazul unei tuse neproductive, persoana simte o gâdilare la nivelul gâtului, aceasta fiind cauzată de iritații.
Cum se manifestă tusea seacă
Dacă te supără o tuse seacă, ce durează mai mult de 3 sau 4 săptămâni, aceasta trebuie de urgență tratată. Pentru a lua tratamentul corect, este necesar întâi de toate să identificăm cauza apariției afecțiunii. Acest tip de tuse se manifestă mai tare atunci cânt porți o conversație cu cineva. Tusea uscată este resimțită mai mult la nivelul gâtului și aproape deloc în piept, devenind mai agresivă noaptea. Este o tuse foarte iritantă deoarece nu poate fi controlată.
Tusea seacă, de obicei, apare după o gripă sau poate fi de natură alergică. Dacă persoana a suferit de o gripă și nu a fost tratată corect, aceasta poate cauza tusea seacă. Însă, dacă persoana nu a avut recent vreo răceală, aceasta ar putea suferi de o rinită alergică. În cazul alergiei, tusea uscată este însoțită de strănut și lăcrimarea excesivă a ochilor. De asemenea, apare și o secreție nazală anormală.
Multe persoane se întreabă care ar fi cauza apariției unei alergii. Alergia însoțită de tusea seacă se poate dezvolta la orice vârstă, fiind o reacție la mucegai, polen sau acarieni. Există cazuri când afecțiunea apare din cauza fumatului sau a poluării aerului.
În cele mai nefericite cazuri, o tusă seacă poate fi semnul unei afecțiuni precum astm, bronșită sau este o reacție a sindromului de reflux gastroesofagian, care provoacă și răgușeală.
Cum tratăm cu antitusive tusea seacă
Atunci când cauza apariției unei tuse seci a fost identificată, atunci este necesar ca persoana respectivă să ia un tratament. Pentru a scăpa de tusea seacă, majoritatea persoanelor apelează la antitusive. Medicii recomandă mai multe antitusive, precum tusimun, siropul de podbal și ridiche neagră, de asemenea tusifit sirop și ceaiul antibronșitic.
În cazul în care tusea seacă a apărut ca urmare a unei răceli, aceasta poate fi tratată fără antibiotice. Pentru a grăbi ameliorarea unei tuse seci, ce persistă o perioadă destul de lungă, este recomandat administrarea unor bomboane pentru tuse, băuturi calde, medicamente, precum antitusivele și inhalarea de abur.
Un remediu naturist pentru ameliorarea și diminuarea tusei, ce era folosit și de părinții și bunicii noștri, este gargara cu apă sărată. Pentru a face această procedură este necesară doar o cană cu apă caldă, în care a fost dezvoltată o linguriță de sare. Acest remediu ajută atât la tratarea tusei cât și la ameliorarea durerii de gât. Metodele naturiste combinate cu antitusivele te vor ajuta să scapi de tusea seacă.