Prima pagină » Sanatate » Antiinflamatoare pentru zona zoster. Tratament medicamentos și naturist pentru calmarea durerii și reducerea inflamației

Antiinflamatoare pentru zona zoster. Tratament medicamentos și naturist pentru calmarea durerii și reducerea inflamației

30 mai 2022, 09:19,
în Sanatate

Există numeroase antiinflamatoare pentru zona zoster. Iată care sunt cele mai eficiente, dar și ce tratament naturist te ajută să reduci mâncărimea și durerea locală.

Zona zoster reprezintă o afecțiune de natură infecțioasă, determinată de virusul varicelo-zosterian. Acesta se face vinovat și de apariția varicelei, cunoscută și sub numele de vărsat de vânt, care, de regulă, se face în copilărie. Astfel, virusul rămâne în organism în stare latentă și se poate reactiva chiar și după câteva zeci de ani. Din fericire, sunt multe cazuri în care virusul nu se reactivează niciodată.

De cele mai multe ori, zona zoster își face apariția după vârsta de 50 de ani. Afecțiunea poate fi declanșată de o serie de factori, printre care amintim imunitatea scăzută, tratamentul oncologic, sarcina sau alte boli precum cancerul sau infecția cu virusul HIV.

zona zoster pe piele

Zona zoster reprezintă o afecțiune de natură infecțioasă, determinată de virusul varicelo-zosterian.

Antiinflamatoare pentru zona zoster: Tratament medicamentos recomandat de medici

Tratamentul pentru zona zoster urmărește mai multe scopuri. În primul rând, vizează calmarea durerilor și reducerea inflamației, cu antiinflamatoare nesteroidiene, de tipul: acetaminofen, ibuprofen, naproxen. Mai mult, printre medicamentele folosite în durerea acută din zona zoster se numără și agenții neuroactivi (antidepresivele triciclice), anticonvulsivantele (gabapentina are un efect benefic demonstrat) sau analgezicii topici (aspirină sau lidocaină). În cazul în care apar dureri puternice în nevralgia postherpetică, indicate sunt medicamentele de tipul opioidelor.

De asemenea, se are în vedere și scurtarea perioadei de manifestări clinice ale bolii. Se recomandă medicamentele antivirale (acyclovir, famciclovir, valacyclovir), care au un efect extraordinar în ceea ce privește încetinirea progresiei erupțiilor cutanate, dar și atenuarea durerii din nevralgia postherpetică. Dacă aceste medicamente sunt utilizate în primele 72 de ore de la apariția simptomelor, eficacitatea lor crește.

În al treilea rând, se ține cont și de prevenirea complicațiilor. Astfel, medicul poate recomanda administrarea de antibiotice, pentru a preveni suprainfectarea bacteriană a erupțiilor cutanate.

În final, tratamentul vizează și scăderea incidenței nevralgiei postherpetice. Acest lucru se realizează cu ajutorul medicamentelor neuroactive, anticonvulsivante, analgezice narcotice sau nonnarcotice, atât sistemic, cât și în aplicare topică. Durerea poate fi ameliorarată și prin intermediul terapiei cu corticosteroizi.

Foarte eficient sunt și vitaminele, care au un rol esențial în întărirea sistemului imunitar.

o femeie care ia medicamente antiiflamatoare

În cazul în care apar dureri puternice în nevralgia postherpetică, indicate sunt medicamentele de tipul opioidelor.

Tratament naturist pentru zona zoster

Deși nu au un efect terapeutic foarte pronunțat, remediile naturiste pot fi utilizate ca adjuvante ale terapiei medicamentoase. De pildă, mâncărimile și durerea locală pot fi ameliorate cu ajutorul spălăturilor cu fulgi de ovăz. Pentru a le realiza, aveți nevoie de un pahar cu fulgi de ovăz, pe care să îl adăugați în apa caldă din cadă. Relaxați-vă, timp de 15-20 de minute în această apă și veți vedea cum disconfortul dispare pe zi ce trece. Repetați procesul zilnic, timp de o săptămână sau două.

Pentru ca organismul să lupte mai ușor cu boala, se recomandă administrarea de produse pe bază de propolis sau echinaceea, cu rol în întărirea sistemului imunitar.

Totodată, pentru vindecarea mai rapidă a erupțiilor cutanate provocate de zona zoster, este indicată aplicarea locală a compreselor cu ceai de salvie. Infuzia se realizează dintr-o linguriță de plantă uscată, adăugată în 250 de mililitri de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat zece minute, după care se strecoară. Lichidul se folosește pentru comprese, care se țin pe zona afectată 15 minute, după care se îndepărtează.

zona zoster pe cot

Pentru ca organismul să lupte mai ușor cu boala, se recomandă administrarea de produse pe bază de propolis sau echinaceea, cu rol în întărirea sistemului imunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`