Prima pagină » Sanatate » Antihipertensive ușoare. Tot ce trebuie să știi despre medicamentele folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale

Antihipertensive ușoare. Tot ce trebuie să știi despre medicamentele folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale

08 iun. 2022, 09:20,
în Sanatate

Există mai multe antihipertensive ușoare recomandate în tratamentul hipertensiunii arteriale. Iată care sunt acestea și care este scopul lor.

Antihipertensivele reprezintă o clasă de medicamente utilizate în tratamentul hipertensiunii arteriale. Scopul acestora este de a minimiza, pe cât posibil, eventualele complicații ale tensiunii crescute, cum sunt infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Tratarea hipertensiunii aduce cu sine scăderea riscului de infarct cu 34%, a bolii ischemice cu 21% și, chiar, a riscului de dezvoltare a demenței, a insuficienței cardiace și a mortalității provocate de bolile cardiovasculare.

Iată care sunt cele mai folosite antihipertensive și cum se clasifică acestea.

pastile colorate pe un rezultat ekg

Tratarea hipertensiunii aduce cu sine scăderea riscului de infarct cu 34%, a bolii ischemice cu 21% și, chiar, a riscului de dezvoltare a demenței, a insuficienței cardiace și a mortalității provocate de bolile cardiovasculare.

Antihipertensive ușoare: Iată cum se clasifică

Pe lista celor mai folosite antihipertensive se află diureticele tiazidice, blocantele canalelor de calciu, inhibitorii enzimei de conversie ai angiotensinei, antagoniștii receptorilor de angiotensină II (sartani) și beta-blocantele.

Aceste medicamente se prescriu în funcție de clasificarea hipertensiunii (în forme ușoare, medii și severe), de vârsta pacienților, de bolile asociate și de afectarea organelor-țintă.

Diuretice

Diureticele au acțiune asupra rinichilor, prin împiedicarea reabsorbției de apă și sodiu la nivel de nefron. Sunt mai multe clase de diuretice, și anume: diuretice de ansă (bumetanidă, acid etacrinic, furosemidă, torasemidă), diuretice tiazidice (epitizidă, hidroclorotiazidă, clorotiazidă, bendroflumetiazidă, meticlotiazidă, politiazidă), diuretice tiazid-like (indapamidă, clortalidonă, metalozonă, xipamidă, clopamidă) și diuretice economisitoare de potasiu (amiloridă, triamteren, spironolactonă, eplerenonă)

Blocante ale canalelor de calciu

Aceste substanțe blochează intrarea ionilor de calciu în celulele musculare din pereții arteriali. Acestea sunt împărțite în două clase, astfel: 1,4-dihidropiridine (amlodipină, barnidipină, cilnidipină, clevidipină, felodipină, isradipină, lercanidipină, levamlodipină, nicardipină, nifedipină, nimodipină, nisoldipină, nitrendipină) și non-dihidropiridine (diltiazem, verapamil, galopamil).

Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei

Rolul acestor substanțe este de a inhiba enzima de conversie, folositoare transformării angiotensinei I în angiotensină II, cu efect vasoconstrictor. Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei sunt: captopril, enalapril, fosinopril, lisinopril, moexipril, perindopril, quinapril, ramipril, trandolapril, benazepril și zofenopril.

un tensiometru pe mâna unei persoane

Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei sunt: captopril, enalapril, fosinopril, lisinopril, moexipril, perindopril, quinapril, ramipril, trandolapril, benazepril și zofenopril.

Antagoniști ai receptorilor pentru angiotensină II

Acțiunea acestor substanțe este de a antagoniza receptorii pentru angiontensina vasoconstrictoare. Antagoniști ai receptorilor pentru angiotensină II sunt: azilsartan, candesartan, eprosartan, irbesartan, losartan, olmesartan,
telmisartan, valsartan și fimasartan, potrivit wikipedia.org.

Antagoniști ai receptorilor adrenergici

Antagoniști ai receptorilor adrenergici sunt alfa-blocantele (doxazosină, fentolamină, indoramină, fenoxibenzamină, prazosină, terazosină, tolazolină, urapidil), beta-blocantele (acebutolol, atenolol, bisoprolol, betaxolol, carteolol, carvedilol, labetalol, metoprolol, nadolol, nebivolol, oxprenolol, penbutolol, pindolol, propranolol, sotalol, timolol, tertatolol), efect de blocare mixt, alfa și beta (bucindolol, carvedilol, labetalol).

Agoniști ai receptorilor alfa-2 adrenergici

Agoniștii receptorilor alfa-2 adrenergici pot avea acțiune directă (clonidină, guanabenz, guanfacină, metildopa, moxonidină, rilmenidină) și acțiune indirectă (betanidină, guanetidină, mecamilamină, trimetafan, rezerpină).

De asemenea, mai există și vasodilatatoare (Nitroprusiat de sodiu, Hidralazină), dar și inhibitori ai reninei (Aliskiren, Remikiren).

mai multe tipuri de pastile

Agoniștii receptorilor alfa-2 adrenergici pot avea acțiune directă (clonidină, guanabenz, guanfacină, metildopa, moxonidină, rilmenidină) și acțiune indirectă (betanidină, guanetidină, mecamilamină, trimetafan, rezerpină).

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Horoscopul weekendului 28-30 martie. Vin veşti bune, vor fi zile de relaxare
observatornews.ro
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Unii pensionari primesc mai mulți bani de la stat. Cum e posibil
SportpeSurse
Total suprinzător! A ieșit la suprafață adevărata relație dintre Gigi Becali și Anca Alexandrescu
Playtech.ro
Ce salariu are un căpitan de aeronavă. Atribuţiile pe care le are comandantul justifică suma
Dailybusiness.ro
Secretul neștiut când faci curățenie. Cum poți transforma baia cu pasta de dinți!
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`