Prima pagină » Sanatate » Medicamente » Antidepresivele, eficiente împotriva durerilor osteoarticulare
Antidepresivele, eficiente împotriva durerilor osteoarticulare

Antidepresivele, eficiente împotriva durerilor osteoarticulare

23 ian. 2021, 10:51,
BZI.ro, în Sanatate

Persoanelor cu durere cronică li se prescrie în mod obișnuit această clasă de medicamente pentru efectele lor analgezice. Dar merită cu adevărat? Un nou studiu face un bilanț in acest sens.

Dureri de spate, osteoartrită. Pacienții care suferă de dureri cronice sunt adesea îndrumați în primă linie către medicamente precum paracetamolul sau antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS). Când aceste molecule nu reușesc să îmbunătățească viața de zi cu zi, li se oferă o altă categorie – uneori neașteptată pentru pacienți – pentru ameliorarea durerii: antidepresivele. Aceste tratamente cu proprietăți anxiolitice sau hipnotice au, de asemenea, un efect analgezic. Valium, de exemplu, este cunoscut și ca un relaxant muscular.

Cu toate acestea, aceste rețete (obișnuite) sunt justificate dacă luăm în considerare numeroasele lor efecte secundare (somnolență sau emoții, creștere sau pierdere în greutate, scăderea tensiunii arteriale, libidoului etc.).

De ce antidepresivele ar fi eficiente împotriva durerilor osteoarticulare?

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney (Australia) au efectuat o meta-analiză a peste 30 de studii clinice, incluzând peste 5.000 de pacienți. Aceste studii au evaluat eficacitatea antidepresivelor pentru durerile de spate sau osteoartrita genunchiului. Conform concluziilor, publicate în British Medical Journal, această categorie de medicamente nu este foarte eficientă.

Pe o scară de durere de la 0 la 100, oamenii de știință au estimat că au fost necesare 10 puncte de reducere a durerii pentru a atribui o eficacitate de ameliorare a durerii unei molecule. Cu toate acestea, după trei luni, antidepresivele ar reduce durerea cu doar 5,3 puncte la pacienții cu dureri de spate și 9,7 puncte pentru dureri de osteoartrita. Acest lucru sugerează o eficacitate mai mică pentru durerile lombare și un beneficiu abia acceptabil la pacienții cu osteoartrita.

Cu toate acestea, nu se pune problema opririi tratamentului curent dacă aveți dureri cronice. Discutați cu medicul pentru a vă asigura că aceste molecule – care uneori sunt dificil de oprit – sunt potrivite și dacă nu este posibil un tratament alternativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *