Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Coronavirus: Anticorpii pot disparea destul de repede
Coronavirus: Anticorpii pot disparea destul de repede

Coronavirus: Anticorpii pot disparea destul de repede

15 iul. 2020, 08:42,
în Sanatate

Anticorpii SARS-CoV-2 dispar destul de repede. Urmărind îndeaproape rezultatele testelor serologice succesive efectuate la persoane infectate cu SARS-CoV-2, cercetătorii au descoperit că răspunsul imun al acestora este maxim după apariția simptomelor, dar scade în două-trei luni. Astfel, persoanele care s-au recuperat din Covid-19 își pot pierde anticorpul împotriva bolii în câteva luni, cu riscul de a fi reinfectate ulterior.

Anticorpii SARS-CoV-2 dispar destul de repede

Necesare pentru a înțelege mai bine expunerea populației la SARS-CoV-2 încă de la începutul epidemiei, testele serologice ar trebui să se distingă de testele RT-PCR. Aceste teste pot determina dacă o persoană a fost expusă coronavirusului, prin identificarea prezenței în corp a anticorpilor produși în urma infecției, știind că și persoanele asimptomatice pot fi astfel identificate. Cu toate acestea, este inca dificil să știi exact durata exactă a unei asemenea imunități: cât timp sunt prezenți anticorpii în organism? Cantitatea este aceeași în funcție de pacienți?

Existența unei protecții definitive în urma unei infecții nu este încă garantată. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la King’s College London susține că imunitatea va dispărea după câteva luni. O constatare publicată pe site-ul Medrxiv care nu pune în discuție posibilitatea imunității colective în cadrul populației și care ar face dificilă dezvoltarea unui vaccin pe termen lung. Cercetătorii au examinat nivelurile de anticorpi a peste 90 de pacienți și angajati din sănătate între martie și iunie.

Anticorpi la cel mai înalt nivel, la trei săptămâni după infecție

Studiul a avut loc în Guy’s and St Thomas’NHS Foundation Trust, pe 64 de pacienți și 6 angajați care au testat pozitiv virusul și alți 31 de membri ai personalului care s-au oferit voluntari pentru teste periodice de anticorpi. Cercetătorii au analizat îndeaproape legarea anticorpilor la proteinele virale, dar și capacitatea lor de a opri infecția de către celulele țintă de SARS-CoV-2. Rezultatele arată că unele persoane care au dezvoltat anticorpi au fost asimptomatice. Mai presus de toate, neutralizarea nivelului de anticorpi a atins maxim trei săptămâni după debutul simptomelor și apoi a scăzut. Astfel, doar 16,7% dintre participanți au avut încă un nivel ridicat de neutralizare a anticorpului la 65 de zile de la debutul simptomelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *