Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Anticorpii neutralizanți pot dispărea în două luni în formele moderate de Covid-19
Anticorpii neutralizanți pot dispărea în două luni în formele moderate de Covid-19

Anticorpii neutralizanți pot dispărea în două luni în formele moderate de Covid-19

09 feb. 2021, 16:41,
în Sanatate

Cercetătorii au efectuat lucrări pentru a studia persistența anticorpilor neutralizanți la SARS-CoV-2 la profesioniștii din domeniul sănătății care au avut o formă moderată de COVID-19. Rezultatele arată o scădere rapidă a acestora, în două luni, dar ne amintesc că sunt implicate și alte tipuri de anticorpi.

Desi campaniile de vaccinare au început, rămân întrebări fara un raspuns clar cu privire la nivelul minim de anticorpi necesari pentru a fi protejați de infecția cu SARS-CoV-2 sau forme severe de COVID-19. Cu toate acestea, pentru a înțelege mai bine răspândirea virusului, este extrem de important să se evalueze prevalența cazurilor asimptomatice și simptomatice de infecție cu virusul, precum și profilul lor de răspunsuri la anticorpi. Dar este dificil de spus dacă a fi infectat cu virusul înseamnă automat că sunteți imun și, dacă da, pentru cât timp.

Această întrebare se referă în primul rând la anticorpi neutralizanți, care previn infecția prin blocarea intrării virusului în celulele sale țintă. Acest lucru se datorează faptului că anticorpii dezvoltați împotriva virusului nu sunt neapărat neutralizanți (anticorpii „blochează” virusul) la toți indivizii, iar prezența lor ar putea indica pur și simplu că organismul a fost în contact cu virusul. Prin urmare, părea important pentru o echipă de cercetători și biologi francezi să studieze în timp aspectul și persistența diferitelor tipuri de anticorpi (IgG, IgA, IgM), precum și caracterul lor neutralizant la profesioniștii din domeniul sănătății cu o formă moderată de COVID- 19.

Anticorpii neutralizanți pot dispărea în două luni în formele moderate de Covid-19: un răspuns imun timpuriu, dar scurt

Studiul publicat în Nature Communications arată că răspunsul umoral (imunitatea adaptivă prin producerea de anticorpi) care neutralizează SARS-CoV-2 este asociat cu anticorpi direcționați împotriva receptorului proteinei S sau „Spike” a virusului, care îi permite să intre în celulele umane. Dar se dovedește că acest caracter neutralizant scade în timp și poate dispărea chiar la două luni după infecția naturală. Înainte de a ajunge la această concluzie, cercetătorii au descoperit că toți profesioniștii din domeniul sănătății au studiat anticorpii între 2 și 4 săptămâni după apariția simptomelor, precum și un răspuns neutralizant la SARS-CoV-2, noteaza Sante Magazine.

Acest răspuns neutralizant a fost asociat cu anticorpi de tip IgG și IgA direcționați împotriva proteinei S a virusului și mai ales împotriva domeniului de legare a receptorilor (RBD), responsabil pentru interacțiunea cu enzima de conversie a angiotensinei 2 (ACE2). Acesta este receptorul celular al virusului care îi permite să se „atașeze” de celulele corpului înainte de a le infecta. Cercetătorii au arătat că anticorpii sistemici IgA, esențiali pentru protecția membranelor mucoase, au fost anticorpii responsabili în principal de acest răspuns de neutralizare timpurie. Cu toate acestea, acest răspuns de neutralizare a scăzut rapid, adică încă de la două luni de la debutul simptomelor.

Gesturile de barieră rămân esențiale

Mai mult, ar putea dispărea chiar și la 15% dintre indivizii analizati, în paralel cu scăderea și dispariția anticorpilor IgA din ser. In ciuda acestei scaderi a raspunsului de neutralizare, nivelul anticorpilor IgG de obicei considerati protectori si de lunga durata a fost mentinut intre 2 si 3 luni de la aparitia semnelor, notează echipa științifică. Cercetătorii consideră că aceste rezultate sunt importante deoarece evidențiază importanța protecției timpurii a anticorpilor IgA și ridică problema persistenței pe termen lung a anticorpilor care neutralizează SARS-CoV-2 și, prin urmare, imunitatea de protecție în timp.

Ar trebui efectuate studii suplimentare în acest domeniu, deoarece aceste rezultate se referă exclusiv la așa-numita imunitate „umorală”: nu iau în considerare imunitatea celulară generată ca răspuns la infecția cu SARS-CoV-2.

„Ulterior, ar fi, prin urmare, interesant să se evalueze persistența unui răspuns al celulelor de memorie la acești profesioniști, precum și răspunsul anticorpilor IgA în membranele mucoase respiratorii”, adăuga cercetătorii. Având în vedere aceste rezultate, concluziile lor nu numai că evidențiază importanța menținerii măsurilor de protecție și a gesturilor de barieră, ci și beneficiul vaccinării profesioniștilor din domeniul sănătății care au avut o infecție COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *