Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Anticorpii împotriva coronavirusurilor obișnuite nu protejează împotriva SARS-CoV-2
Anticorpii împotriva coronavirusurilor obișnuite nu protejează împotriva SARS-CoV-2

Anticorpii împotriva coronavirusurilor obișnuite nu protejează împotriva SARS-CoV-2

11 feb. 2021, 14:43,
BZI.ro, în Sanatate

Expunerea anterioară la coronavirusuri sezoniere (CoV), care cauzează răceala obișnuită, nu are ca rezultat producerea de anticorpi care protejează împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2, potrivit unui studiu condus de Scott Hensley, profesor asociat de microbiologie la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania.

Studiile anterioare au sugerat că expunerea recentă la CoV sezonier protejează împotriva SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. Cu toate acestea, cercetările din echipa lui Hensley, publicate în Cell, sugerează că, dacă există o astfel de protecție, aceasta nu provine din anticorpi.

„Am descoperit că mulți oameni dețin anticorpi care s-ar putea lega de SARS-CoV-2 înainte de pandemie, dar acești anticorpi nu au putut preveni infecțiile. Deși anticorpii din infecțiile anterioare cu coronavirus nu pot preveni infecțiile cu SARS-CoV-2, este posibil ca celulele B de memorie preexistente și celulele T să ofere potențial un anumit nivel de protecție sau cel puțin să reducă severitatea bolii COVID-19”, a spus Hensley, potrivit Medical Xpress.

Cercetătorii au examinat probe de sânge acumulate înainte de pandemie de la sute de oameni. Ei au descoperit că mai mult de 20% din aceste probe pre-pandemice au purtat anticorpi anti-CoV „reactivi încrucișați” care s-ar putea lega nu numai de CoV-uri obișnuite care cauzează raceli, ci și de siturile cheie ale SARS-CoV-2. Cu toate acestea, acești anticorpi cu reacție încrucișată nu au putut neutraliza infectivitatea SARS-CoV-2 și nu au fost asociați cu rezultate mai bune la persoanele care ulterior au facut COVID-19.

De ce anticorpii împotriva coronavirusurilor obișnuite nu protejează împotriva SARS-CoV-2?

Oamenii de știință au constatat, de asemenea, din testele de sânge în diferite grupuri, că atât copiii, cât și adulții, în medie, tind să aibă niveluri similare de anticorpi anti-CoV cu reactivitate încrucișată – ceea ce înseamnă că acești anticorpi nu sunt factorul care conferă protecție împotriva COVID-19 sever în rândul majorității copiilor.

Pandemia COVID-19, după mai mult de un an de răspândire globală, a dus la peste 100 de milioane de infecții raportate, dintre care mai mult de două milioane au fost fatale. Deși unii factori de risc, precum vârsta, sunt suficient de clari, oamenii de știință încă nu înțeleg pe deplin de ce unii oameni se îmbolnăvesc grav de COVID-19, în timp ce alții scapă cu forme ușoare sau chiar fără simptome.

Anticorpii au fost considerați o posibilă explicație. Coronavirusurile sezoniere obișnuite au circulat de mult în populația umană. O ipoteză evidentă este că unii dintre anticorpii declanșați de aceste infecții obișnuite reacționează încrucișat cu noul coronavirus SARS-CoV-2, oferind o anumită măsură de protecție, cel puțin împotriva formei severe COVID-19.

Într-un set de analize efectuate de Hensley și colegii săi, s-au examinat probe de sânge recoltate de la 263 de copii la Spitalul de Copii din Philadelphia și de la 168 de adulți de la Penn Medicine Biobank. Probele au fost prelevate în 2017, cu mai mult de doi ani înainte de declanșarea pandemiei SARS-CoV-2.

Cercetătorii au descoperit că majoritatea celor 431 de probe conțineau anticorpi împotriva CoV-urilor obișnuite, sezoniere. Unele eșantioane, aproximativ 20%, conțineau anticorpi anti-CoV care erau „reactivi încrucișat” cu SARS-CoV-2, legându-se strâns de situsurile proteinei sale exterioare și/sau ale proteinei sale nucleocapsidă – cele două proteine ​​de coronavirus care sunt cele mai accesibile sistemul imunitar al gazdelor infectate.

Probe de sânge prelevate înainte de pandemi

Hensley și colegii săi au analizat separat probele de sânge prelevate înainte de pandemie de la 251 de persoane care ulterior au testat pozitiv pentru SARS-CoV-2 și un grup de control de 251 de persoane – potrivite pentru vârstă și alte caracteristici relevante – care nu au testat pozitiv pentru noul coronavirus. Din nou, au descoperit că mai mult de 20% din probele pre-pandemice conțineau anticorpi anti-CoV care ar putea reacționa încrucișat cu vârful SARS-CoV-2 și / sau proteinele nucleocapsidice. Cu toate acestea, proporții similare ale grupurilor infectate și neinfectate au avut acești anticorpi cu reactivitate încrucișată, ceea ce înseamnă că nu au oferit nici o protecție împotriva infecției cu SARS-CoV-2. Mai mult, în grupul care ulterior a fost infectat cu SARS-CoV-2, nivelurile de anticorpi anti-CoV reactivi încrucișați în probele lor de sânge pre-pandemice nu s-au corelat cu măsurile de severitate a COVID-19, cum ar fi necesitatea de spitalizare sau îngrijiri în terapie intensivă.

Într-un al treilea set de teste, cercetătorii au analizat probe de sânge de la 27 de pacienți spitalizați cu COVID-19 și au constatat că nivelurile acestor anticorpi anti-CoV cu reacție încrucișată au fost puternic crescute în cursul COVID-19.

Cercetătorii recomandă efectuarea unor studii mai ample pentru a rezolva definitiv problema dacă anticorpii anti-CoV pre-existenți pot proteja împotriva virusurilor SARS-CoV-2. Ei sugerează, de asemenea, că studii suplimentare examinează alte tipuri de răspuns imun, cum ar fi răspunsul celulelor T, pentru a vedea dacă acestea oferă o măsură de protecție cross-reactivă după infecția sezonieră cu CoV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *