Prima pagină » Sanatate » Antibioticul scade febra? Iată ce spun medicii

Antibioticul scade febra? Iată ce spun medicii

11 apr. 2022, 09:24,
în Sanatate

Multe persoane se întreabă dacă antibioticul scade febra. Ei bine, iată care este, de fapt, rolul antibioticului și cum trebuie administrat acesta.

Din câte se pare, antibioticele reprezintă cel mai mare progres medical din ultimul secol. În cei 75 de ani de când sunt utilizate, acestea au salvat sute de milioane de vieți, au micșorat durata suferințelor prin injecții și, de asemenea, au prevenit apariția unor sechele ale infecțiilor. De aceea, pentru a putea fi folosite în continuare, antibioticele trebuie administrate doar în cazurile în care sunt necesare și nu „după ureche”, așa cum procedează majoritatea oamenilor.

Prin urmare, nu folosi antibiotice dacă nu îți sunt prescrise de un medic și nu insista să primeşti antibiotic, dacă medicul îți spune că nu este necesar.

mai multe antibiotice cu alb și roșu vărsate pe o masă albă dintr-un recipient închis la culoare

În cei 75 de ani de când sunt utilizate, antibioticele au salvat sute de milioane de vieți, au micșorat durata suferințelor prin injecții și, de asemenea, au prevenit apariția unor sechele ale infecțiilor.

Antibioticul scade febra?

Potrivit medicilor, antibioticul nu scade febra. În cazul în care acest simptom ne dă bătăi de cap, luăm medicamente antipiretice, cum sunt Paracetamolul, Ibuprofenul sau Novocalminul. Dacă febra persistă, cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru sănătatea noastră este să mergem la medic, iar acesta va decide dacă este nevoie, sau nu, de antibiotic.

În momentul în care contactăm o răceală, o gripă sau un alt tip de infecție, este normal să ne dorim să ne însănătoșim cât mai repede. Însă, acest lucru ne poate face să nu așteptăm diagnosticul medicului și să luăm medicamente „după ureche”. Adesea, oamenii își administrează antibiotice, însă nu știu că acestea nu au acțiune bacteriană, motiv pentru care sunt ineficiente în cazul unei afecțiuni virale.

Antibioticul trebuie administrat doar în cazul unei infecții bacteriene, dovedită clar prin intermediul analizelor de laborator: analize de sânge, exsudat faringian, exsudat nazal, urocultură. Acestea detectează bacteria prezentă în organism și stabilesc sensibilitatea bacteriei la antibioticele testate.

Răceala și gripa reprezintă afecțiuni virale, iar tratamentul acestora diferă față de tratamentul infecțiilor. Din cauza simptomelor, care pot fi asemănătoare, majoritatea oamenilor confundă afecțiunile virale cu cele bacteriene și, de aceea, nu urmează un tratament adecvat.

Important de precizat este că antibioticele trebuie administrate doar la recomandarea medicului. Odată început tratamentul cu antibiotice, acesta trebuie continuat pe perioada stabilită de specialist, fără întreruperi. În cazul în care administrarea tratamentului nu este efectuată așa cum ar trebui, acesta nu va fi eficient și, în plus, bacteria poate deveni rezistentă la acel tip de antibiotic.

un copil care are un termometru în gură pentru că are febră

Potrivit medicilor, antibioticul nu scade febra.

Lucruri pe care trebuie să le știi despre febră

Febra reprezintă un semnal de alarmă că ceva rău se întâmplă în organism și, de cele mai multe ori, este vorba despre o infecție. Însă, și afecțiunile virale pot conduce la febră. În răceli, o temperatură a corpului de peste 37 de grade Celsius nu este motiv pentru a recurge la antibiotic, el neavând nicio valoare în viroze.

Temperatura normală a corpului este între 36,1 și 37,2 grade Celsius, iar primul grad peste 37,2 mai este denumit stare subfebrilă. Febra poate fi lăsată în pace, fără a se lua măsuri antitermice, deoarece organismul controlează mai bine infecțiile la o temperatură puțin mai ridicată.

Sunt recomandate măsuri antitermice în cazul în care valoarea temperaturii trece de 39,4 grade Celsius la adult. În ceea ce-i privește pe cei mici, bebelușul de până la 3 luni trebuie văzut de medic, dacă prezintă febră de 38 grade Celsius și are simptome de răceală, varsă, este foarte agitat sau din contră, letargic; cei de peste trei luni necesită un consult medical dacă febra depășește 38,9 grade Celsius; copilul între 6 luni și 5 ani poate face convulsii în caz de febră, astfel că trebuie văzut urgent de medic.

o femeie tristă cu un termometru în mână

Febra reprezintă un semnal de alarmă că ceva rău se întâmplă în organism și, de cele mai multe ori, este vorba despre o infecție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024