Te întrebi dacă antibioticele sunt contraindicate în sarcină? Răspunsul este: și da, și nu. De ce? Ei bine, există câteva antibiotice care nu sunt considerate sigure în primul trimestru de sarcină, însă altele sunt sigure pentru cel de-al doilea şi al treilea trimestru.
Este normal să te mai simți rău din când în când pe parcursul sarcinii. De aceea, medicul îți poate recomanda unele medicamente, pentru a te pune mai repede pe picioare și pentru ca sănătatea copilului tău să nu fie afectată. Dar ce faci când niciun medicament nu funcționează și trebuie să iei antibiotic? Trebuie să știi că antibioticele sunt frecvent recomandate în sarcină, însă trebuie alese cu mare atenție. În timp ce unele antibiotice pot fi sigure, altele nu sunt. Siguranța depinde de mai mulți factori, cum ar fi: tipul de antibiotic, momentul în care se află sarcina, doza și durata de timp cât iei antibioticul respectiv.
Iată care sunt anibioticele considerate sigure și care nu.
Antibioticele sunt permise în sarcină sau nu?
Deși nu este recomandată administrarea de antibiotice în sarcină, există și situații în care acestea sunt necesare. În cazul unei infecții, de pildă, când niciun alt medicament nu este eficient, medicul îți va recomanda antibiotice. Sigure pentru tine și pentru făt, fără prea multe efecte secundare, sunt: Penicilina, Ampicilina, Clindamicina, Eritromicina și Amoxicilina.
Chiar dacă aceste antibiotice sunt sigure pentru utilizare în timpul sarcinii, recomandarea noastră este să consulți atât medicul de familie, cât și pe cel ginecolog, înainte de a începe un astfel de tratament. Orice abatere de la această recomandare ți-ar putea pune în pericol atât sănătatea ta, cât și pe cea a viitorului tău copil.
Unele antibiotice pot duce la apariția unor malformații congenitale sau pot crea probleme medicale pentru bebelușul tău. Astfel că, evită orice antibiotic care conține săruri sau compuși de săruri, de tipul: Doxiciclinei, Minociclinei și Tetraciclinei.
În timp ce unele antibiotice ar trebui evitate (dacă este necesar, medicul ți le poate prescrie), există două clase de antibiotice, care sunt cunoscute ca provocatoare de probleme grave şi ireparabile fătului. Acestea sunt: derivaţii de Nitrofuran și Sulfonamidele. Atunci când sunt ingerate în doze mare sau fără supraveghere medicală, astfel de antibiotice (utilizate, de regulă, pentru tratarea infecţiilor urinare din timpul sarcinii) pot duce la rare şi ireversibile defecte de naştere.
Recomandări pentru femeile însărcinate
Ca femeie însărcinată, trebuie să ai mare grijă de sănătatea ta și a bebelușui tău. Evită contactul și interacțiunea, cu orice preț, cu oamenii care sunt expuşi la boli transmisibile și evită orice auto-medicație sau încercare a antibioticelor când eşti gravidă. Adu-ți aminte că acestea pot avea un impact negativ asupra sănătății copilului.
În cazul în care vei fi pusă să iei antibiotice, asigură-te că medicul ți le recomandă pe cele mai potrivite. Nu uita să eviți antibioticele care sunt realizate din compuşi sau conţin sulfonamide şi nitrofuran.
Așadar, pe parcursul sarcinii, fii atentă la tot ce te înconjoară și ferește-te, pe cât posibil, de răceli sau alte boli.