Prima pagină » Sanatate » Antibiotice și alcool. Ce consecințe grave poate provoca combinația?

Antibiotice și alcool. Ce consecințe grave poate provoca combinația?

07 dec. 2022, 10:00,
BZI.ro, în Sanatate

Multe persoane își doresc să afle dacă se pot combina antibioticele și alcoolul. Există multe răspunsuri contradictorii la această întrebare. Cu toate acestea, când vine vorba de sănătate, trebuie să știți exact cum să folosiți medicamentele.

Antibioticele sunt medicamente speciale care sunt folosite pentru a combate bolile infecțioase cauzate de bacterii. Antibioticele împiedică bacteriile să se înmulțească și să crească. Din păcate, antibioticele ucid și bacteriile benefice, pe lângă cele patogene. Prin urmare, trebuie să le luați numai conform prescripției medicului dumneavoastră și să administrați împreună cu ele probiotice, bacterii sănătoase vii sau prebiotice, produse ale bacteriilor sănătoase. Antibacteriile trebuie să fie disponibile numai pe bază de rețetă în farmacii.

un recipient din care cad mai multe pastile

Antibioticele sunt medicamente speciale care sunt folosite pentru a combate bolile infecțioase cauzate de bacterii

Antibiotice și alcool. Ce spun medicii specialiști

Medicii nu recomandă combinarea antibioticelor cu alcoolul din mai multe motive. În plus, nu este de dorit să beți alcool cu orice medicament, deoarece poate fi dăunător pentru sănătate. Consumul de alcool în orice cantitate în timp ce luptați cu o infecție cauzată de bacterii poate duce la deshidratare.

De asemenea, pacientul poate perturba tiparele normale de somn și poate interfera cu capacitatea naturală a organismului de a se vindeca. Cu siguranță ai observat că multe instrucțiuni de utilizare a medicamentelor antibacteriene precizează că acestea nu trebuie combinate cu alcool.

Cel mai mare rău cauzat de utilizarea combinată a antibioticelor și a alcoolului este la nivelul ficatului. Alcoolul perturbă sinteza acizilor grași în hepatocite, iar antibioticele pot bloca canalele biliare. Acest dublu efect toxic duce la o funcționare defectuoasă a ficatului.

mai multe pastile langa un pahar cu alcool

Antibioticele sunt medicamente speciale care sunt folosite pentru a combate bolile infecțioase cauzate de bacterii

Ce organe afectează combinația toxică? Cum apare rezistența la antibiotice

Alcoolul și antibioticele au, de asemenea, un efect negativ asupra altor organe, cum ar fi rinichii, inima și sistemul vascular, intestine, stomac și creierul. Alcoolul și multe antibiotice sunt metabolizate în ficat de anumite enzime.

Atunci când se consumă cantități mari de alcool, enzimele încep să descompună alcoolul. Ca urmare, nivelul antibioticului în organism crește deoarece nu este metabolizat complet. Acest lucru duce la o toxicitate ridicată și la efecte secundare.

Dacă se consumă alcool zilnic, ceea ce este caracteristic alcoolismului, enzimele încep să descompună mai activ antibioticul, ceea ce duce la niveluri mai scăzute de medicament în organism. Acest lucru duce la o recuperare întârziată și chiar la rezistență la antibiotice.

barbat care tine in mana mai multe pastile si are alaturi un pahar cu alcool

Antibioticele sunt medicamente speciale care sunt folosite pentru a combate bolile infecțioase cauzate de bacterii

Alcoolul combinat cu medicamente slăbește sistemul imunitar

Băuturile care conțin alcool slăbesc sistemul imunitar în timpul disocierii lor în organism. Răspunsul imunitar este foarte important în lupta împotriva unei boli infecțioase, iar dacă acest răspuns este compromis, boala poate fi întârziată.

În plus, administrarea concomitentă de alcool și antibiotice reduce eficacitatea celor din urmă, provocând efecte negative asupra sănătății. Prin urmare, dacă urmați un tratament cu antibiotice, alcoolul trebuie evitat.

De asemenea, este important de reținut că alcoolul perturbă tiparele de somn, iar în timpul somnului organismul uman produce proteine speciale ale sistemului imunitar, citokine. Aceste substanțe activează răspunsul imunitar la agenții patogeni. Dacă acestea lipsesc, răspunsul de apărare al organismului încetinește.

După administrarea de antibiotice si alcool în același timp, crește probabilitatea reacțiilor de mai sus. Prin urmare, este mai bine să nu combinați aceste două substanțe. O listă specifică a efectelor secundare ale unui anumit medicament poate fi găsită în instrucțiunile acestuia.

un recipient din care au cazut mai multe antibiotice pe o masa

Alcoolul și antibioticele au, de asemenea, un efect negativ asupra altor organe, cum ar fi rinichii, inima și sistemul vascular

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *