Prima pagină » Sanatate » Antibiotice pentru infecții urinare în sarcină: Ce tratament recomandă medicii

Antibiotice pentru infecții urinare în sarcină: Ce tratament recomandă medicii

28 dec. 2021, 09:59,
în Sanatate

Antibioticele pentru infecții urinare sunt permise în sarcină, însă nu toate. Iată ce tratament recomandă medicii.

Majoritatea femeilor însărcinate se confruntă cu o infecție urinară, la un moment dat. Aceasta poate să apară în săptămânile 6-24 de sarcină și, lăsată netratată, poate pune în pericol viața fătului. Bacteriile responsabile de apariţia infecţiei urinare în sarcină ajung la nivelul rinichilor şi predispun la pielonefrită. Această afecțiune, întâlnită în rândul a 3-5% din femeile însărcinate, poate declanșa o naştere prematură sau naşterea unui copil cu o greutate mică.

Simptomele întâlnite în cazul unei infecții urinare în sarcină sunt: senzația de usturime la urinat, urinat des (semnalează prezenţa unor bacterii la nivelul tractului urinar), durere resimțită la nivelul abdomenului inferior sau în timpul actului sexual, febră, senzație de greață, urină care și-a schimbat culoarea (aspect neclar). Potrivit statisticilor, 10-15% dintre femeile însărcinate, care au o infecție urinară, nu prezintă niciun simptom. De aceea, urocultura şi examenul de urină trebuie să intre pe lista analizelor obligatorii când ați aflat că sunteți însărcinată.

femeie însărcinată la control

Bacteriile responsabile de apariţia infecţiei urinare în sarcină ajung la nivelul rinichilor şi predispun la pielonefrită.

Tratament cu antibiotice pentru infecții urinare în sarcină

În cazul în care testul de urocultură iese pozitiv, medicul vă recomandă administrarea de antibiotice orale, medicamente permise în timpul sarcinii. Acestea sunt sigure atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru făt.

Cu toate acestea, antibioticele trebuie administrate în funcție de evoluția sarcinii, pentru că, în caz contrar, pot pune sănătatea fătului în pericol. De exemplu, sulfonamidele administrate în ultimele săptămâni de sarcină pot duce la apariţia bolii kernicterus la nou-născut. Această afecțiune este reprezentată de o leziune a creierului cauzată de icter sever netratat sau de valori crescute ale bilirubinei.

Un antibiotic prescris în cazul cistitelor este trimetoprim. Este contraindicat în timpul primului trimestru de sarcină.
Infecțiile urinare acute necomplicate pot fi tratate cu nitrofurantoină. Acest antibiotic nu este recomandat în ultimul trimestru de sarcină, deoarece poate duce la apariția hemolizei.

În general, o infecție urinară ar trebui să dispară în câteva zile de tratament. Cel care decide care este cel mai bun tratament pentru fiecare femeie însărcinată este medicul. De aceea, nu este indicat să luați medicamente fără să îl consultați. Acesta va ține cont şi de bacteria responsabilă de apariţia infecţiei urine, dar şi de stadiul sarcinii. În prescrierea antibioticului, el va menționa pe ce perioadă trebuie urmat tratamentul: timp de 3 sau de 7 zile.

După o săptămână de la ultima doză de antibiotic, datoria femeii este de a merge, din nou, la analize. În acest fel, se asigură că infecția urinară a fost tratată.

pastile colorate

În cazul în care testul de urocultură iese pozitiv, medicul vă recomandă administrarea de antibiotice orale.

Cum pot fi prevenite infecțiile urinare?

Puteți sta departe de o infecție urinară, dacă vă hidratați corespunzător. Sunt recomandate 8 pahare de 250 de ml cu apă pe zi. În plus, nu amânați nevoia de a urina. Acest obicei crește riscul apariţiei infecţiei urinare.

Pe parcursul sarcinii, este indicat să renunțați la a mai folosi produse de igienă intimă și săpunuri cu miros puternic. Acestea pot irita uretra și organele genitale. De aceea, trebuie să spălați zona genitală cu apă și săpun fără parfum.

Totodată, evitați spălăturile vaginale. Acestea favorizează apariţia infecţiilor urinare în sarcină.

femeie însărcinată îmbrăcată în rochie bleumarin

uteți sta departe de o infecție urinară, dacă vă hidratați corespunzător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`