Prima pagină » Sanatate » Anti-tiroglobulina mărită: Ce înseamnă și de ce ar trebui să te îngrijorezi

Anti-tiroglobulina mărită: Ce înseamnă și de ce ar trebui să te îngrijorezi

22 sept. 2021, 13:50,
în Sanatate

Anticorpii anti-tiroglobulină sunt acei anticorpi îndreptați împotriva tireoglobulinei ( o proteină, premergător al hormonilor tiroidieni, sintetizată de celulele tiroidine și stocată în glanda tiroidă).

Multă lume se întreabă dacă anti-tiroglobulina este mărită, ce înseamnă? Ei bine, stabilirea concentrației serice de anticorpi anti-tiroglobulină este necesară în diagnosticul tiroiditelor autoimune. Valorile crescute, care depășesc nivelul normal, se întâlnesc în tiroidita Hashimoto, artrita reumatoidă, anemia pernicioasă, tirotoxicoză, hipotiroidism, cancer tiroidian și mixedem. Cel care poate stabili, cu exactitate, despre ce boală este vorba, este medicul endocrinolog.

Anti-tiroglobulina mărită: Ce înseamnă și când ar trebui să te îngrijorezi?

Anticorpii față de tiroglobulină pot fi întâlniți la 70-80% dintre pacienții diagnosticați cu tiroidită autoimună, inclusiv la boala Hashimoto și la circa 30% dintre pacienții care au boala Graves.

Tiroidita Hashimoto este una dintre cele mai frecvente cauze de gușă, care se manifestă printr-o creștere în volum a glandei tiroide, și de hipotiroidism, care apare, în special, la femei. Aceasta este o boală care se caracterizează printr-o atacare a organismului de către propriul său sistem imunitar.

Boala Basedow Graves, care se manifestă prin gușă exoftalmică, apare în hiperfuncția glandei tiroide. Ea se caracterizează prin trei manifestări majore: hipertiroidie, cu gușă difuză, dermopatie și oftalmopatie. Ele nu apar întotdeauna împreună. Boala se manifestă în general la femei între 30 și 40 de ani.

Când se recomandă determinarea anticorpilor anti-tiroglobulină?

Sunt mai multe situații în care se cere determinarea anticorpilor anti-tiroglobulină: atunci când există suspiciune de tiroidită autoimună cu anti-TPO negativ, în caz de existență a bolii Gaves, fără infiltrat limfocitar, pentru monitorizarea pacienților cu tiroidită Hashimoto sau pentru a exclude posibilele interferențe analitice generate de anticorpii anti-tiroglobulinei la determinarea tiroglobulinei.

Important de precizat este că testul se poate pozitiva și în alte afecțiuni autoimune, așa cum este anemia pernicioasă. De asemenea, acești anticorpi pot fi întâlniți, într-un procent redus, și la persoane care nu au nicio afecțiune a tiroidei, de exemplu la femeile vârstnice.

Testul se realizează pe nemâncate, prin recoltarea de sânge venos, într-un vacutainer fără anticoagulant cu sau fără gel separator.

În unele cazuri, pot apărea rezultate neconcludente ale testului. De exemplu, tratamentul cu biotină în doze mari (>5 mg/zi) poate crea probleme. De aceea, se recomandă ca recoltarea de sânge să se facă după minimum 8 ore de la ultima administrare. Totodată, rezultate neconcludente pot da și concentrațiile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina și anti-ruteniu.

Care sunt simptomele tiroiditei autoimune?

Prin creșterea în volum, glanda tiroidă va încearca să compenseze lipsa hormonilor în organism. În acest fel, apare hiperplazia glandei, care se evidențiază clinic sub formă de gușă. În majoritatea cazurilor, acesta este semnalul de alarmă care determină pacienții să se prezinte la un consult medical.

Din cauza faptului că funcțiile metabolice încetinesc, pacientul cu tiroidită autoimună poate observa creșterea în greutate. Alte simptome mai pot fi: oboseală, astenie, depresie, cefalee, retenție de lichide în organism, tegumente îngroșate, fragilitate accentuată a firului de păr, puls scăzut (bradicardie), uneori palpitații, tranzit intestinal încetinit, constipație, tulburări de memorie/de atenție, lentoare în mișcări/în gândire, intoleranță la frig, tulburări de ciclu menstrual, uneori infertilitate (în cazul femeilor).

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
Playtech.ro
Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
observatornews.ro
Factorul decisiv care i-a făcut pe români să-l voteze pe Nicuşor Dan. Momentele cheie din noaptea victoriei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cât va câștiga Nicușor Dan ca președinte al României
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Pensionarii pot avea coasiguraţi? Ce spune legea în 2025
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul BNR după rezultatele alegerilor prezidenţiale. Veste fabuloasă pentru români
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`