Pentru a rămâne tânăr, trebuie doar să rămâi în ton cu corpul și mintea ta. Ușor de zis, nu? Dar acest obiectiv este ușor de realizat, datorită acestor sfaturi simple și uneori surprinzătoare din partea specialiștilor în medicina preventivă.
O inimă care bate lent, tensiune arterială scăzută, o greutate stabilă sunt factori recunoscuți ai longevitatii. Îl poți moșteni, dar acesta nu este un motiv să te crezi invulnerabil. Potrivit specialiștilor, 25% dintre factorii care explică longevitatea provin de la gene, față de 75% din stilul de viață și de mediu. Păstrarea corpului și a creierului în stare bună de funcționare, fără a face neapărat flotări în fiecare dimineață sau a posti zilnic sau a înghiți hormoni pe tot parcursul anului, este posibila!
Anti-îmbătrânire: cum să câștigi ani sănătoși?
Cel putin 20 de minute de exercitii in fiecare zi
Activitatea sportivă este o modalitate bună de a vă îmbunătăți abilitățile cognitive. În timp ce practicăm sport, secretăm un hormon (numit peptidă), care promovează conexiunile neuronale și declanșează producția de amfetamine euforice. Cu condiția să practicați exerciții moderate și regulate, mult mai eficiente decât eforturile susținute, dar ocazionale.
Alegeti o dieta echilibrata
„Postul intermitent ar putea prezenta pentru om o parte din beneficiile postului observate la animale, precum longevitatea, protecția celulară, precum și un efect antidiabetic”, indică un studiu de la Universitatea din Florida. Fără a merge atât de departe încât să îndepărtăm mâncarea (sau apa!), putem înmuia pedala o zi pe săptămână.
Nu consumati multe proteine
Mănâncăm prea multă carne roșie! Mai bine să-ți „ornezi” farfuria cu pui, pește sau proteine vegetale (tofu, linte, leguminoase) și să mănânci o singură friptură pe săptămână. Daca aveti sub 60 de ani, asigurați două porții de proteine pe zi (păsări de curte, pește, la prânz și seara) pentru a evita risipa de mușchi și pentru a profita de efectul lor sățios. După 60 de ani, proteine, pentru mușchi, dar o singură porție pe zi, pentru a limita toxinele datorate degradării lor și pentru a mentine sanatatea rinichilor.
Folosește-ți creierul, chiar și în fața televizorului!
Creierul este o rețea vastă de 100 de miliarde de neuroni, legați între ei de 200.000 de conexiuni.
„Dacă cu greu le putem crește numărul, este ușor să îmbunătățim constant performanța celor care ne-au rămas”, explică dr. Olivier de Ladoucette, gerontolog francez. Și păstrarea unei minți ascuțite este ușoară. Citim, adoptăm hobby-uri creative și, chiar și în fața televizorului, rămânem activi: analizăm această serie pe care o iubim, urmărim complotul. Și nu evităm jocurile care necesită viclenie.
Cultiva-ti personalitatea!
Încercarea de a arăta tânăr este veche! Potrivit Marie de Hennezel, psihoterapeut francez, imitarea tinerilor te îmbolnăvește imediat. Mai bine să nu imitați pe nimeni și să vă cultivați propria personalitate, acceptând schimbările pe care ni le aduce viața, într-un mod pozitiv și cu dinamism. Atunci când acest lucru nu este realizat, câteva sesiuni de psihoterapie pot ajuta la ameliorarea anxietăților din trecut și la privirea către viitor.
Relatii de calitate
Unul dintre secretele tinereții este reprezentata de relatii de calitate. Relațiile de prietenie, precum dragostea, permit hormoni precum oxitocina, hormonul atașamentului și fericirii, esențial împotriva stresului și anxietății.
Miscați-vă în fiecare zi
Dr. Christophe Delong, medic sportiv francez, ne sfătuiește „să alergem cu un impuls care crește la 120 -140 pe minut (nu mai mult) timp de 20 până la 25 de minute, de trei ori pe săptămână, și să faci, în fiecare zi, 20 de minute de exerciții, nu neapărat consecutive. Mergând repede, urcând scările, sărind coarda. Dacă vă deplasați regulat, beneficiile sunt imense.
Post în fiecare săptămână
Se recomandă o zi de suc de fructe pentru a vă ușura sistemul digestiv în timp ce vă umpleți de vitamine. Favorizează sucul proaspăt de ananas bogat în vitaminele A, E și C, potasiu, fosfor și mangan. Adăuga un pic de rădăcină de ghimbir stors, tonic și antiseptic, care stimulează secrețiile gastrice.
Faceți cure de liniște
Această expunere constantă la zgomot dăunează urechilor și, prin urmare, riscă să provoace probleme de auz. Acțiuni preventive elementare? Coborâți sunetul din căști, puneți dopuri pentru urechi când nivelul de zgomot crește. Cealaltă idee este să vă permiteți pauze, adică momente de tăcere, fără radio sau muzică. Odihnitoare pentru urechi.
Trage un pui de somn
Stilul nostru de viață nu ia în considerare suficient beneficiile unui pui de somn, mai ales dupa vârsta de 50 de ani. Deoarece creierul se repară în timp ce doarme. Când am dormit prost noaptea, tragem un pui de somn ziua. Atitudinea corectă: imitați câinele. Așezați-vă și relaxați-vă timp de 20 până la 40 de minute, nu mai mult, relaxați-va, dar nu adormiți profund.
Antrenează-ți picioarele
Ele sunt cele care ne poartă, ne asigură mersul și ne garantează echilibrul. Pe scurt, când musculatura lor scade, picioarele au de suferit! Deci, ne gândim și la ele și le antrenam în fiecare seară.
Dansează
Vals, rock, tango. Dansând în perechi, întâlnim oameni, învățăm să comunicăm, experimentăm emoția muzicii și ne miscam in echilibru, ritm. Mai presus de toate, dansul in doi permite dobândirea și menținerea unei posturi perfecte.