Prima pagină » Eveniment-Social » Ansamblul de la Mănăstirea Frumoasa din Iași va fi iluminat arhitectural într-un mod spectaculos (EXCLUSIV)
Ansamblul de la Mănăstirea Frumoasa din Iași va fi iluminat arhitectural într-un mod spectaculos (EXCLUSIV)

Ansamblul de la Mănăstirea Frumoasa din Iași va fi iluminat arhitectural într-un mod spectaculos (EXCLUSIV)

25 iul. 2020, 04:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

De anul acesta, un spectaculos iluminat arhitectural va fi realizat pentru faimosul Ansamblu de la Mănăstirea Frumoasa. La Direcția Județeană pentru Cultură a fost depus un proiect spre aprobare în acest scop. Beneficiar este Municipiul Iași prin Direcția de implementare a strategiei integrate de dezvoltare urbană. Mănăstirea Frumoasa are vestigii care datează din secolul al XIX-lea, dar sunt și construcții mai vechi care merg până în secolul al XV-lea

Un spectaculos iluminat arhitectural va fi realizat pentru faimosul Ansamblu de la Mănăstirea Frumoasa. Acesta ar putea fi pus în funcțiune încă de anul acesta. La Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași a fost depus un proiect spre aprobare în acest scop.
Totul se află în faza de proiectare tehnică, proiectant fiind ing. Lucica Gorea, iar elaborator S.C. Elgor S.R.L Iași. Beneficiar este Municipiul Iași, prin Direcția de implementare a strategiei integrate de dezvoltare urbană și valoarea lucrării este de câteva zeci mii euro.

Iluminat arhitectural pentru celebrul Ansamblu de la Mănăstirea Frumoasa din Iași, aflat în plin proces de restaurare și reabilitare

La Ansamblul de la Mănăstirea Frumoasa din Iași  au fost descoperite, în 2018, o serie de pivnițe extrem de interesante, chiar lângă unul dintre zidurile fabulosului monument. Este foarte probabil ca acestea să aibă câteva secole vechime. Pe de altă parte, trebuie spus că mare parte din actualele vestigii de la Frumoasa datează din secolul al XIX-lea, dar sunt și construcții mai vechi care merg până în secolul al XV-lea. Astfel, încă din aprilie 2017, proiectul de reabilitare și restaurare de la Ansamblul de la Mănăstirea Frumoasa din Iași a demarat efectiv.

Acesta are o valoare de 5 milioane de euro. În Lista Monumentelor Istorice (LMI), Ansamblul are codul IS-II-m-A-04006.02, iar ca datare vorbim de anii 1726-1733. Acest edificiu este o construcție cu o arhitectură neoclasică, având intrarea principală în curtea mănăstirii. El a fost o construcție gândită tocmai ca un palat din timpul Renașterii italiene, având în mijloc o scară interioară. Inițial, fațada opusă intrării în palat ducea spre o grădină și un lac amenajat special în jurul Mănăstirii Frumoasa, pe unde se intra cu barca asemănătoare cu cele pentru vechile calești, care astăzi a fost zidită.

Legenda savuroasă a locului supranumit „Palatul pentru Femei”

De asemenea, având codul IS-II-m-A-04006.03, tot la Frumoasa se găsesc și ruinele așa-numitului „Palat pentru Femei”. „Un alt monument istoric din cadrul Mănăstirii Frumoasa, conform LMI din 2014 și realizat de către Institutul Național al Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii, este reprezentat de ruinele edificiului cunoscut ca «Palatul pentru Femei».

Concret, domnitorul Moldovei, Grigore al II-lea Ghica (1726-1733, 1735-1739, 1739-1741 si 1747-1748), care restaurase Mănăstirea Frumoasa între anii 1727-1733, a construit «un ansamblu de palate minunate după moda orientală de la Țarigrad. Peste un deceniu, în timpul ocupației rusești de la 1739, casele clădite de Grigore Ghica la Frumoasa au fost dărâmate. În primăvara anului 1740, Ghica a pus să se clădească alte case în incinta mănăstirii. Pe de altă parte, «Palatul Domnițelor» avea două mari incinte la parter, de unde se putea intra chiar în camerele domnițelor. Sub palat, se aflau niște pivnițe, cu mai multe încăperi. Palatul avea tavanul susținut de pilaștri legați între ei prin niște arcuri de piatră”, se precizează în documentele istorice legate de acest fabulos lăcaș de cult.

Ansamblul Mănăstirea Frumoasa era un punct de atracție, inclusiv pentru străinii care poposeau pe aceste meleaguri

O dovadă a faptului că Ansamblul Mănăstirea Frumoasa era un punct de atracție, inclusiv pentru străinii care poposeau pe aceste meleaguri, este legată de descrierea savuroasă a Curții Domnești de la Frumoasa, realizată de abatele Giuseppe Boscovich, ambasadorul englez James Porter, în călătoria sa din anul 1761 prin Moldova.

„Ni se pregăti o plăcută vilă numită Frumoasa, pe care prințul o poseda în vale, la picioarele colinelor de pe care coborâsem. Palatul aproape deșert, dar mare și comod, era împrejurat de un zid mare, care înconjura grajduri, șuri, palatul prințului și un alt palat pentru dame. Se mai află în interior în partea palatului al doilea o grădină de preumblare și o alta de fructe.

În palat se intră printr-o sală mare, care era despărțită printr-o balustradă, fiind ferestre mari care ocupau toată fațada, cu privire într-un lac ce se termină pe la poalele colinelor. Lacul este format dintr-un izvor care curge de la picioarele colinelor și e oprit de un dig puternic, întărit cu pari și pământ… În mijlocul digului este o deschizătură cu un canal prin care curge apa la o moară apropiată. Lacul e plin de pește și are și bărci de preumblare, dar în partea dinspre apus e plin de stuh și alte buruiene de baltă”, povestește Boscovich.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *