Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Covid-19 și pierderea mirosului: SARS-CoV-2 nu ar infecta nervii olfactivi
Covid-19 și pierderea mirosului: SARS-CoV-2 nu ar infecta nervii olfactivi

Covid-19 și pierderea mirosului: SARS-CoV-2 nu ar infecta nervii olfactivi

09 iul. 2020, 07:02,
în Sanatate

Anosmia, unul dintre cele mai frecvente simptome ale Covid-19. În colaborare cu ANSES, o echipă de cercetători INRAE ​​a investigat mecanismul celular al acestei pierderi bruște de miros. Conform lor, coronavirusul infectează în principal celulele sustentaculare și nu neuronii senzoriali olfactivi.

„Anosmia – pierderea mirosului – este unul dintre simptomele frecvent întâlnite la pacienții cu Covid-19, iar personalul sanitar include acest parametru pentru a diagnostica pacienții infectați cu SARS-CoV-2”, indică Institutul Național de Cercetări Agronomice (INRAE) din Franta, noteaza Sante Magazine. Un prim studiu a susținut ipoteza că coronavirusul infectează nervii olfactivi ai nasului. Dar, potrivit lucrărilor recente, nu ar fi cazul.

Cercetătorii INRAE, în colaborare cu ANSES, au demonstrat (în contextul unui model experimental pe hamsteri) că coronavirusul nu infectează nervii olfactivi, ci alte celule din mucoasa nazală, celulele sustentaculare.

Anosmia, unul dintre cele mai frecvente simptome ale Covid-19

Anosmia, deși mai rară în cazul virusurilor respiratorii precum gripa, este bine cunoscută și este asociată cu capacitatea acestor viruși de a infecta neuronii olfactivi. Acești neuroni sunt expuși mediului și se conectează direct la sistemul nervos central (SNC). Un virus capabil să ii infecteze va putea astfel să treacă într-un mod privilegiat către SNC prin calea ferată olfactivă.

Ce interacțiuni exista între neuronii olfactivi și SARS-CoV-2?

Conform observațiilor oamenilor de știință, SARS-CoV-2 intră în celule printr-un receptor specific, numit ACE2. Neuronii olfactivi prezenți în nas sunt înconjurați de așa-numitele celule de susținere sustentaculare care au acest receptor specific ACE2, în timp ce neuronii nu îl au. Munca lor a arătat că SARS-CoV-2 infectează masiv aceste celule sustentaculare, dar nu și neuronii olfactivi.

În plus, virusul nu a fost găsit în sistemul nervos central: nu s-a observat nicio prezență în creier, în special în bulbii olfactivi, notează cercetătorii.

Dezmembrarea mucoasei nazale ar putea explica anosmia

Pe lângă infecția celulelor de susținere, ei au observat că mucoasa nazală s-a decojit, ceea ce ar putea explica pierderea mirosului. Într-adevăr, descuamarea mucoasei nazale duce la pierderea neuronilor olfactivi responsabili de detectarea mirosurilor.

Din fericire, mucoasa nazală este capabilă să se regenereze de-a lungul vieții, datorită celulelor pluripotente. În experimentele lor, cercetătorii au observat astfel o recuperare de 50% din structura inițială a mucoasei nazale, iar acest lucru după 14 zile de la infecție.

Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Rareș Ion, dealerul lui Vlad Pascu. Fratele lui a făcut dezvăluiri cutremurătoare
Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
a1.ro
Paște 2025: Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce nu e bine să faci pe 17 aprilie
Playtech.ro
Cea mai toxică carne din comerţ. Când o prăjeşti este şi mai periculoasă
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Suprize mari în imobiliare. Cele mai ieftine apartamente din Capitală
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Prima arestare în cazul Boupendza! Tulburător! Cine este principalul suspect
Playtech.ro
Ce să presari peste crinii din grădină la final de aprilie pentru flori mari cât palma la vară. Vecinii îţi vor cere reţeta
Dailybusiness.ro
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
RomaniaTV
Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră pentru angajaţi şi angajatori
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Tragedie în lumea medicală. George și Emanuel, doi medici tineri, au murit. Aveau doar 28 și 31 de ani. Detalii teribile!
redactia.ro
Zodiile binecuvântate în Joia Mare. Sunt sub protecție divină
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`