Prima pagină » National » ANM: Avertizare meteo de vreme rea în aproximativ toată ţara
ANM: Avertizare meteo de vreme rea în aproximativ toată ţara

ANM: Avertizare meteo de vreme rea în aproximativ toată ţara

10 iun. 2020, 10:40,
Elena Nicoleta BUJOR în National

ANM transmite avertizare meteo de vreme rea în aproximativ toată țara. Meteorologii precizează că va fi instabilitate atmosferică în Capitală, Banat, Crisana, Maramureş, Transilvania, Oltenia, Muntenia şi Moldova începând de miercuri până vineri, urmând să apară ploi torențiale, descărcări electrice și vijelii, iar temperaturile vor fi în scădere, conform prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Interval de valabilitate

În special din orele serii de miercuri vor fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea mai ales caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

„Cantitățile de apă înregistrate (îndeosebi în intervale scurte de timp) vor depăși 15…20 l/mp”, conform ANM.

Temperatura maximă va scădea treptat de la valori de 29…30 de grade miercuri(10 iunie) spre valori în jurul a 26 de grade pe parcursul zilelor de joi (11 iunie) și vineri (12 iunie).

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, în urmă cu puțin timp, o avertizare de cod galben, cu interval de valabilitate: 10 iunie, ora 12:00 – 11 iunie, ora 10:00.

„Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată. Zonele pentru care a fost emisă avertizarea sunt Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, local în Muntenia și Moldova, precum și în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată”, anunță ANM.

Cod Portocaliu de furtună

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, avertizări nowcasting Cod portocaliu de furtună, valabile în zone din judeţele Harghita, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş.

Conform prognozei, până la ora 10:00, în judeţul Mureş (localităţile: Sovata, Gurghiu, Gorneşti, Hodâc, Brâncoveneşti, Ibăneşti, Deda, Reghin, Batoş, Eremitu, Aluniş, Luncă, Petelea, Solovăstru, Vătava, Beica de Jos, Răstoliţa, Ruşii-Munţi, Suseni, Ideciu de Jos, Chiheru de Jos, Hodoşa, Măgherani, precum şi în zona de munte), respectiv în judeţul Harghita (în zona de munte, la peste 1.800 de metri altitudine, respectiv în localităţile Topliţa, Gheorgheni, Praid, Ditrău, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Sărmaş, Tulgheş, Lăzarea, Borsec, Bilbor, Gălăuţaş, Subcetate şi Corbu) se vor semnala averse torenţiale ce vor cumula 35 – 45 l/mp, descărcări electrice şi grindină de mici dimensiuni.

Meteorologii precizează că, în ultima oră, în zonele vizate s-au acumulat aproximativ 30 – 35 l/mp de precipitaţii.

Fenomene meteo similare se vor produce până la ora 10:30 şi în judeţele Maramureş (zona de munte, precum şi în: Borşa, Moisei şi Săcel) şi Bistriţa-Năsăud (zona de munte). În aceste zone sunt prognozate şi intensificări ale vântului.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Cod Galben de furtună

De astăzi, de la ora 12:00, până joi, 11 iunie, ora 10:00, este Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

”În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, local în Muntenia și Moldova, precum și în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp” anunță ANM.

Prognoză specială pentru București

”În special din orele serii de miercuri (10 iunie) vor fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea mai ales caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă înregistrate (îndeosebi în intervale scurte de timp) vor depăși 15…20 l/mp. Temperatura maximă va scădea treptat de la valori de 29…30 de grade miercuri(10 iunie) spre valori în jurul a 26 de grade pe parcursul zilelor de joi (11 iunie) și vineri (12 iunie).” mai transmite ANM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024