Prima pagină » National » ANM anunță cod galben de furntui în următoarele 3 zile
ANM anunță cod galben de furntui în următoarele 3 zile

ANM anunță cod galben de furntui în următoarele 3 zile

10 iun. 2021, 11:36,
Alexandru Ifrim în National

Cod galben de furtuni emis de către Administrația Națională de Meteorologie. Acesta va fi valabil pentru ziua de joi între orele 12.00 – 23.00 în 31 de judeţe. Iar în următoarele 3 zile vor fi ploi torenţiale, cu vijelii şi grindină.

Conform celor de la ANM în perioada următoare vremea va fi foarte instabilă, aceasta manifestându-se prin averse ce vor aveacaracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și, izolat, grindină, informează Mediafax.

Cele 3 zile în care vremea va fi instabilă vor începe de astăzi, 10 iunie 2021, şi vor ţine până sâmbătă, 12 iunie 2021. Zonele care vor fi afectate cel mai mult vor fi cele de deal şi de munte precum şi în sudul și centrul teritoriului. Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (12/13 iunie), aria ploilor însemnate cantitativ se va extinde treptat dinspre nord-vest și va cuprinde toate regiunile.

În intervale foarte scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vir putea depăşi 15…20 l/mp, iar pe arii restrânse vor depăşi 25…50 l/mp

Alertă de cold galben şi în alte zone

Alertă de cod galben va fi şi în alte zone alae tării, în acelaşi interval. În Oltenia, Maramureș, nordul Moldovei, local în Muntenia și în Transilvania, precum și în zonele de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Sunt vizate județele Satu Mare, Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Botoșani, Bacău, Vrancea, Buzău, Giurgiu, Teleorman și Olt.

Cod galben de inundaţii

În urmă cu 4 zile pe data de 6 iunie 2021, hidrologii au anunţat că în decursul zile de duminică mai multe avertizări de topul cod galben de inundaţie vor fi prezente până la finalul zilei în 4 judeţe din Ardeal. Râurile care vor urma să fie inundate sunt din judeţele Harghita, Covasna, Alba și Hunedoara..

Potrivit hidrologilor, codul galben va fi în vigoare până la ora 22.00 pe râurile din bazinele hidrografice Cormoș, în județele Harghita și Covasna, și Mureș – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Galda – amonte Gelmar, Arieș – bazin superior, în județul Alba.

„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale şi creșteri de debite şi niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție pe râurile din bazinele menționate”, scrie în avertizarea hidrologilor.

Cod galben de inundaţii în perioada 28-30 mai 2021

Conform celor de la ANM în perioada 28-30 mai 2021, au fost anunţat codul galben de inundaţii. Râurile care sunt vizate sunt bazinele hifrografice Bârlad. Alte bazine hidrologice care vor fi afectate sunt şi ale Jijiei și afluenţi bazin mijlociu și inferior pentru codul portocaliu.

” Avertizare hidrologic[ cod galben, în intervalul 28.05.2021 începând cu ora 14.00 până pe data de 30 mai 2021 tot ora 14. Avertizarea se referă la râurile din bazinele hidrografice Bârlad, bazin superior și Jijia. menţionează ISU Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`