Prolog
A 26-a zi a lunii octombrie este cu certitudine una dintre cele mai importante zile din an pentru educația universitară la nivel național, fiind ziua în care a luat oficial ființă prima universitate a României, în forma sa de stat național unitar.
Prin acest act deosebit de important, proaspăt născuta Românie la 24 ianuarie 1859, prin strădania intelectualității și a liderilor politici de atunci, reușea să definească una dintre instituțiile fundamentale pentru viitorul său.
Prezentul
De pe site-ul universității aflăm din prezentarea acesteia, într-un text bine meșteșugit care sunt principalele coordonate ale instituției, astfel:
„Prestigiu, inovaţie, excelenţă – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este cea mai veche instituţie de învăţământ superior din România continuând, din anul 1860, o tradiţie a excelenţei şi inovaţiei în educaţie şi cercetare. Cu 15 facultăți, aproximativ 25.000 de studenţi şi peste 700 de cadre didactice titulare, universitatea se bucură de un important prestigiu la nivel naţional şi internaţional, având colaborări cu peste 600 de universități din străinătate. Odată cu adoptarea procesului Bologna, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a devenit prima instituţie de învăţământ superior din România centrată pe student. (https://www.uaic.ro/despre-uaic/prezentarea-universitatii/)
Trecutul
Mulțumită programului de digitalizare al arhivei Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” am reușit să descoperim printre comorile „ascunse la vedere” din această vastă arhivă și cum s-a întâmplat extraordinarul eveniment de deschidere al universității.
Astfel în „Monitorul oficial al Moldovei” nr. 28 din 4 noiembrie 1860 am găsit descrierea pas cu pas al întregei ceremonii de inaugurare.
Aflam din această publicație a vremii că sărbătoarea nu a fost doar în Iași, mai multe orașe din România au organizat evenimente speciale cu această ocazie specială. De pildă la Brașov a fost organizat un banchet în onoarea Universității, iar în cadrul acestuia s-au închinat cupe de șampanie la ora la care Măria Sa Domnul încredința profesorilor însemnele facultăților, moment urmat de discursuri omagiale pentru această instituție fundamentală a statului Român.
După actul oficial încheiat de Măria Sa prin cuvintele „Să fie acestea semnele patriotismului, ale progresului și ale prudenței”, onorabilul D. G. Mârzescu și-a început discursul astfel:
„În mijlocul unei adunări atât de alese și de strălucite, profesorii facultăților, având înalta onoare de a primi din chiar mâinile Înălțimii Voastr, însemnele și actul de fundare a Universității Române, profesorii facultăților, prin organul unui june coleg a lor, nu pot sa nu vă înfățișez tabloul faptei mărețe, cu care Alesul poporului Român, va fi întotdeauna lăudat și glorificat.”
În același discurs deosebit am remarcat și următoarele pasaje:
„Familiilor și cetățenilor! Bucurați-vă la inaugurarea acestui azil sacru, căci, el va fi întotdeauna deschis fiilor voștri spre a se învăța și a se deprinde în practicarea virtuții”
…
„Junilor! Iată triuful vostru cel strălucit; iată calea spre luminare vă este deschisă; călcați pe dânsa de aveți inimă, de vă iubiți țara și pe concetățenii voștri! Alergați cu mândrie pe dânsa, căci, cu mândrie vă va privi și țara când vă va rosti: iată rodurile fericite a sacrificiilor imense ce am făcut.”
Găsiți atașate în galeria acestui material paginile din Monitorul Oficial al Moldovei, mulțumită arhivei Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași (https://dspace.bcu-iasi.ro/)
SURSA: vesteaiasului.ro