Prima pagină » Eveniment-Social » Aniversare, la 104 ani de la inaugurarea primului muzeu literar din România: Bojdeuca lui Ion Creangă, din Iași
Aniversare, la 104 ani de la inaugurarea primului muzeu literar din România: Bojdeuca lui Ion Creangă, din Iași

Aniversare, la 104 ani de la inaugurarea primului muzeu literar din România: Bojdeuca lui Ion Creangă, din Iași

14 apr. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Mâine, 15 aprilie 2022, se împlinesc 104 ani de la inaugurarea primului muzeu literar din România: Bojdeuca din Țicău, care l-a găzduit pe Ion Creangă(1837-1889) din 1872, până la moartea sa. Sărbătorirea acesteia este unul dintre cele mai importante evenimente cultural-muzeale, anul acesta ajungând la ediția cu numărul 54. Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Asociația ”Patrimoniu pentru comunitate” Iași, organizează ”Ziua Bojdeucii”, ce include o serie de evenimente aniversare

La 15 aprilie 2022 se împlinesc 104 ani de la inaugurarea primului muzeu literar din România: Bojdeuca din Țicău, care l-a găzduit pe Ion Creangă(1837-1889) din 1872, până la moartea sa. Sărbătorirea acesteia este unul dintre cele mai importante evenimente cultural-muzeale, anul acesta ajungând la ediția cu numărul 54. Muzeul Național al Literaturii Române Iași (MNLR), în parteneriat cu Asociația ”Patrimoniu pentru comunitate” Iași, organizează ”Ziua Bojdeucii”, ce include o serie de evenimente aniversare. Deoarece Muzeul ”Ion Creangă”(Bojdeuca) a intrat într-un amplu proces de restaurare, fiind temporar închis publicului pe durata lucrărilor, programul se va desfășura la Muzeul ”Vasile Pogor”-Casa Junimii.

Aniversare la 104 ani de la inaugurarea primului muzeu literar din România: Bojdeuca lui Ion Creangă, din Iași

Astfel, vineri, 15 aprilie, publicul este invitat în Sala ”Studio J” a Casei Junimii, unde programul va debuta la ora 10:30 cu ceremonia de premiere a câștigătorilor Concursului Naţional ”Ion Creangă” de creaţie literară -”Povești”, ediția a XXX-a. Premiile la fiecare categorie(copii, adolescenți și adulți) vor fi acordate de către președinta juriului, Nicoleta Dabija. Totodată, se va lansa volumul ”Poveştile de la Bojdeucă”, o antologie care cuprinde textele declarate câștigătoare la ediția anterioară a concursului. Volumul apare anual la Editura Muzeelor Literare, fiind coordonat de Roxana Drugescu. De la ora 11:00 publicul va asista la spectacolul de teatru ”Amintiri din copilărie”, după Ion Creangă, în regia lui Radu Ghilaș, actor și regizor la Teatrul Național (TNI) ”Vasile Alecsandri” Iași.

Spectacolul își propune să recreeze, cu ajutorul interpreților Theodor Ivan și Eduard Onu, atmosfera pitorească a satului românesc. Scenariul curpinde două dintre cele mai cunoscute și iubite amintiri semnate de povestitor: ”Pupăza din tei” și ”La cireșe” și îl are ca protagonist pe Nică Apetrei din Humulești. Construit cu umor și dinamism, este o invitație de a intra în lumea magică a copilăriei. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Bojdeuca lui Ion Creangă, din Iași, este primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918

Bojdeuca lui Ion Creangă, din Iași, este primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918. Căsuța cu trei odăi, acoperită cu stuh, și în ogradă cu fântână, l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872, când a fost răspopit și nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia, până la moarte. ”Poveștile” și ”Amintirile din Copilărie” au fost scrise în căsuța botezată de scriitor ”bojdeucă”. În vara și toamna anului 1876 a locuit aici și Mihai Eminescu, găzduit de bunul său prieten. În peste un secol de existență, Bojdeuca lui Ion Creangă a trecut prin mai multe restaurări și renovări. Prima acțiune a debutat în anul 1915 și s-a încheiat în 1918, când a fost inaugurată ca muzeu. În anul 1936 a avut loc o nouă restaurare și s-a construit o clădire în curtea Bojdeucii, necesară îngrijitorului care locuia în muzeu.

În urma cutremurului din 10 noiembrie 1940, Bojdeuca a avut mult de suferit, iar în 1942 s-a aprobat material gratuit de la Mănăstirea Neamț pentru refacerea acesteia. În 1966 a avut loc o reprofilare a Bojdeucii care urmărea evocarea modului de viață și atmosfera în care crea scriitorul, prin etalarea obiectelor originale, precum și o serie de reconstituiri de completare a interiorului și de întregire a ambianței. În primăvara anului 1968, înainte de aniversarea semicentenarului Bojdeucii, s-a desfășurat o nouă reparare și reorganizare. În urma cutremurului din 4 martie 1977, casa a rămas în picioare, dar a suferit multe stricăciuni, astfel că Bojdeuca a ieșit din circuit pentru câțiva ani. În 1984 au avut loc alte lucrări majore de renovare și consolidare, iar din anul 1985 muzeul a fost redeschis publicului.

Este vorba de o Aniversare, la 104 ani de la inaugurarea primului muzeu literar din România și anume: Bojdeuca lui Ion Creangă, din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`