Sărbătoare importantă în Mitropolia Moldovei și Bucovinei. În acest sfârșit de săptămână se împlinesc 380 de ani de la aducerea la Iași a moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva. Reprezentanții Mitropoliei ieșene au pregătit o serie de evenimente în cadrul ansamblului mitropolitan, dar și o liturghie specială
În urmă cu 380 de ani, domnitorul Vasile Lupu aducea la Iași moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. La 13 iunie 1641, domnitorul Moldovei aducea de la Constantinopol moaștele Cuvioasei, moaște oferite în dar de Patriarhia Ecumenică. Moaștele Sfintei Parascheva au fost așezate cu multă cinste în biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”. Reprezentanții Mitropoliei au stabilit și un program ce cuprinde simpozioane, expoziții, vernisaje și nu numai.
Programul sărbătorii de la Mitropolia Moldovei
Cu acest prilej, la Catedrala Mitropolitană din Iași și la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” se vor săvârși slujba de Priveghere, astăzi 12 iunie 2021, și Sfânta Liturghie, în ziua de 13 iunie 2021. În Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” va avea loc un simpozion și va fi organizată o expoziție de cărți, icoane și veșminte ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Simpozionul, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, va debuta astăzi, începând cu ora 15:00. În finalul evenimentului va fi vernisată expoziția realizată de Biblioteca „Dumitru Stăniloae”, Catedrala Mitropolitană și Centrul Resurrectio. Expoziția va fi deschisă publicului timp de o săptămână după vernisare.
În toată această perioadă, credincioșii se pot închina la Sfânta Cuvioasă Parascheva, racla cu sfintele moaște fiind așezată în Catedrala Mitropolitană din Iași. An de an, la 14 octombrie, are loc un pelerinaj la moaștele Cuvioasei.
Mesajul ÎPS Teofan pentru aniversarea a 380 de ani de la aducerea moaștelor Sf. Parascheva
ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a ținut să transmită un mesaj cu ocazia aniversării celor 380 de ani de la aducerea sfintelor moaște în Iași. „În ziua de 13 iunie 1641, binecuvântatele moaște ale Cuvioasei Parascheva au fost așezate cu smerenie și solemnitate în Biserica Sfinților Trei Ierarhi, zidită pentru a fi adăpost pentru această sfântă raclă. Au trecut 380 de ani din ziua în care Sfântul Mitropolit Varlaam și dreptcredinciosul voievod Vasile Lupu au îngenuncheat în fața sfintei racle și au mulțumit lui Dumnezeu pentru darul cel mai de preț. Sunt 380 de ani de revărsare binecuvântată. Oamenii au fost conștienți că Sfânta Parascheva le aduce mângâiere și alinare”, a arătat ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Cuvioasa este sărbătorită an de an în municipiul Iași.
Sute de ani de istorie și smerenie în Mitropolia Moldovei
La 13 iunie 1641, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva ajungeau în Iași. Domnitorul Vasile Lupu și toată suflarea capitalei așteptau la podul Bahluiului, cu lumânări în mână și lacrimi de bucurie în ochi, darul lui Dumnezeu pentru Moldova. Clopotele bisericilor Iașului răsunau până departe, iar clerul în frunte cu mitropolitul cărturar Varlaam a primit pe umeri odorul, din mâna delegaților Patriarhiei Ecumenice: Ioanichie al Iracliei, Partenie al Adrianopolei și Teofan al Paleon-Patronului. Gazda primitoare a Sfintei a fost, pentru multă vreme, biserica pe atunci nouă, cu hramul închinat Sfinților Trei Ierarhi. Sfintele moaște au stat până la 26 decembrie 1888, când au fost scăpate prin minune de un incendiu și, apoi, transferate în noua Catedrala Mitropolitană din Iași, unde se află și astăzi.