Animalele de companie transmit coronavirusul? Proprietarii de pisici care se autoizolează sau au simptome Covid-19 ar trebui să ia în considerare menținerea animalelor de companie în interior pentru a le opri să poarte virusul pe blană, a recomandat un organism veterinar, potrivit CNN.
Asociația Veterinară Britanică a declarat că animalele „pot acționa ca fomite” (obiecte care pot deveni contaminate cu organisme infecțioase) și ar putea ține virusul pe blana lor dacă sunt atinse de cineva care l-a contractat.
„Pentru proprietarii de animale de companie care au Covid-19 sau care se auto-izolează, vă recomandăm să vă păstrați pisica în interior, dacă este posibil, în acest timp”, a declarat BVA într-un comunicat.
„Virusul ar putea fi pe blana lor, în același mod în care este și pe alte suprafețe, cum ar fi mesele și recipientele de mâncare”.
Animalele de companie transmit coronavirusul?
Cu toate acestea, veterinarii spun ca că principalul sfat pentru proprietarii de animale de companie este practicarea unei igiene bune a mâinilor.
Acesta a subliniat că nu sugerează ca toate pisicile să fie păstrate în interior și a spus că proprietarii ar trebui să facă acest lucru „numai dacă pisica este fericită să fie ținută în interior”, recunoscând că „unele pisici nu pot rămâne în interior din cauza unor motive medicale legate de stres”.
Au existat cateva cazuri în care animalele s-au testat pozitiv pentru Covid-19, dar chiar și în aceste cazuri, nu există dovezi că animalele pot transmite virusul la om.
„Este foarte important ca oamenii să nu intre în panică cu animalele de companie. Nu există dovezi că animalele pot transmite boala oamenilor”, a spus BVA. „Din numărul mic de cazuri se pare că câinii nu prezintă simptome, dar pisicile pot prezenta semne clinice ale bolii”.
Vederi diferite
Preocuparea mai mare este că proprietarii infectați își ating pisicile, care apoi părăsesc casa și sunt mângâiate de străini.
Dar opinia este împărțită dacă animalele de companie pot transporta virusul în acest mod.
Autoritatea veterinară principală din Statele Unite – Asociația Medicală Veterinară Americană – nu emite același sfat proprietarilor de animale de companie ca omologul său din Marea Britanie.
„Este important să ne amintim că în acest moment nu există niciun motiv să ne gândim că animalele domestice, inclusiv animalele de companie, din Statele Unite ar putea fi o sursă de infecție cu SARS-CoV-2”, spune AVMA pe site-ul său.
„În consecință, nu există niciun motiv pentru a elimina animalele de companie din casele în care COVID-19 a fost identificat la membrii gospodăriei, cu excepția cazului în care există riscul ca animalul de companie însuși să nu poată fi îngrijit în mod corespunzător. În această situație de urgență, animale de companie și persoanele au nevoie de sprijinul celorlalți, iar medicii veterinari sunt acolo pentru a susține sănătatea bună a ambilor”, adaugă ei.
„În teorie, dacă un pacient cu un virus în nas și-a frecat nasul și are astfel o grămadă de virus pe mână, a pus mana pe câine și apoi un alt membru al familiei a pus cu mâna acel câine în același loc și apoi și-a frecat nasul. Poate că ar putea să il transmită”, a declarat pentru CNN luna trecută dr. John Williams, șeful diviziei de boli infecțioase pediatrice de la Universitatea din Pittsburgh Medical Center, Spitalul de Copii din Pittsburgh.
„Dar dacă locuiești într-o casă cu o persoană care are virusul, factorul de risc este acela uman, nu animalele de companie”, a adăugat el.