Animalele de companie care locuiesc cu proprietari care sunt pozitivi pentru Covid-19 sunt de opt ori mai susceptibile de a fi infectate decât oamenii, potrivit unui studiu numit Covidac realizat de școala veterinară VetAgro Sup, de lângă Lyon.
Echipa multidisciplinară care a realizat această lucrare, reunind medicii veterinari, virologi și medici, „a urmărit să evalueze intensitatea circulației virusului la animalele domestice”, explică Vincent Legros, lector în patologia infecțioasă.
În acest scop, „au fost prelevate probe de sânge de la două grupuri de animale în perioada mai-iunie 2020”, a spus el, prezentând studiul către VetAgro, una dintre cele patru școli veterinare naționale franceze, situată în Marcy-l’Etoile.
Primul grup a fost format din 47 de animale (13 câini și 34 de pisici), considerate a fi expuse unui risc crescut, deoarece provin dintr-un focar în care fusese diagnosticat cel puțin un caz Covid-19 uman.
Al doilea, cu risc moderat, a inclus 28 de animale (16 pisici și 22 de câini) al căror statut al proprietarului era necunoscut.
Animalele de companie, risc mare de infectare când sunt în contact cu pacienți Covid
Dintre animalele cu risc moderat, doar o pisică a prezentat anticorpi. Pe de altă parte, în grupul cu risc ridicat, mai mult de 20% dintre animale s-au dovedit a fi pozitive, „ceea ce sugerează o circulație virală mult mai mare decât se aștepta”, notează studiul.
Acest studiu serologic nu face posibilă identificarea originii contaminării lor, „dar faptul că riscul ca un carnivor intern să fie infectat este de 8,1 ori mai mare dacă acesta se află langa o persoană pozitivă pentru Covid-19 constituie un argument puternic al originii umane a infecției lor”, conform acestei lucrări.
În așteptarea unor cunoștințe mai precise, „recomandăm ca animalele de companie să nu fie puse în contact cu persoanele infectate cu Covid-19„, precizează studiul.
Întrebarea potențialului rol al animalelor de companie a făcut obiectul atenției specialistilor inca de la apariția Covid-19, la sfârșitul anului 2019, datorită originii sale probabile de la animale, dar și a existenței coronavirusurilor conexe care circulă deja la animalele domestice.
Pe de altă parte, absența riscului asociat cu acesta din urmă a câștigat rapid consens, chiar dacă unii (în special pisicile) ar putea transmite virusul în laborator congenerilor lor și că animalele infectate au fost identificate sporadic în Hong Kong, în Belgia, apoi în alte țări.
Lucrările viitoare vor viza evaluarea riscului asociat animalelor domestice infectate, în special prin analize serologice la scară mai mare.