Prima pagină » Informații utile » Animale sălbatice din România. Ce specii găsim la noi în țară

Animale sălbatice din România. Ce specii găsim la noi în țară

21 iul. 2024, 13:00,
BZI.ro, în Informații utile

Mare parte din animalele sălbatice care se găsesc pe teritoriul țării noastre sunt periculoase, unele pentru om, altele doar pentru culturi. Fauna României este foarte bogată, de asta de bucură de o diversitate mare de specii.

Animale sălbatice de pe teritoriul țării noastre

Urșii, mai exact urșii bruni, se găsesc în număr mare la noi în țară. Din cei peste 18 000 de urși bruni prezenți pe continentul european, peste 6 000 trăiesc în România. Blana acestuia poate fi cafenie sau neagră. Ursul este omnivor, adică mănâncă atât substanțe vegetale, cât și animale. În ultimii ani, din cauza schimbărilor climatice și exploatării resurselor, urșii se trezesc mai devreme din hibernare și ies la explorat peste tot pentru mâncare. Acesta este un lucru periculos pentru oameni.

Lupul este foarte răspândit și în România, nu doar în lume. Există aproximativ 2 500 de exemplare pe teritoriul țării noastre. Se hrănesc cel mai des cu capre negre, căprioare, cerbi, porci mistreți, rozătoare, instinctul lor de vânătoare trezindu-se în momentul în care văd animalele fugind.

Vulpea roșie face parte din aceeași familia ca și câinele. Se găsește în pădure, tundră, zone montane, terenuri agricole și chiar în zonele urbane. Sunt animale omnivore, se hrănesc atât cu insecte și fructe, dar și cu rozătoare.

Mai regăsim ariciul, care atunci când se simte expus pericolelor, se rostogolește sub formă de ghemotoc și își arată țepii. Sunt animale omnivore, dieta lor incluzând insecte, viermi, melci, șoareci, fructe, semințe.

Castorul a fost unul dintre minunatele animale sălbatice din România, dar în ultimii ani nu au mai putut fi identificate exemplare ale acestei specii. Aceștia se găseau în toată țara, iar acum se încearcă repopularea în județul Brașov. Castorul a dispărut din cauza vânatului pentru blană şi carne.

Micile vietăți care împânzesc teritoriul

Veverița, foarte activă în timpul zilei, este cunoscută după coada sa stufoasă, cu ajutorul căreia își menține echilibrul atunci când sare sau se cațără. Totodată, coada o ajută să își regleze temperatura corpului.

Bufnița este un animal nocturn, de pradă, care se hrănește cu șoareci, șobolani, iepuri, păsări mai mici, insecte. Își pot roti capul până la aproape 300 de grade, iar ochii sunt mari și rotunzi, capabili să se adapteze cu ușurință la întuneric.

Iepurele este unul dintre animalele care poate fi domesticit. Prin urechile sale lungi și ochii mari, care îl ajută să observe prădătorii într-un timp cât mai scurt. Picioarele lor sunt puternice, adaptate pentru a sări și pentru a parcurge distanțe mari.

Dihorul este un animal micuț, având corpul subțire, lung, cu membre scurte și puternice. Prezinte gheare lungi, coadă pufoasă și bot ușor turtit. De regulă, trăiește în gropi săpate la marginea pădurilor sau pe câmpii. Se hrănește cu rozătoare, pești, albine și alte insecte.

Porcul mistreț este un mamifer sălbatic omnivor, în general nocturn. În Romania, porcul mistreț se întâlnește în pădurile din Delta și Lunca Dunării, până în desișurile Carpaților.

Bursucul, în România, este cunoscut și sub numele de viezure și este capabil să construiască impresionante galerii subterane. Deși pare inofensiv, mulți oameni se feresc de el, fiind capabil să facă reale ravagii în gospodăriile românilor.

Alte animale sălbatice de pe teritoriul țării noastre sunt: cerbul, șarpele, cârtița, zimbrul, râsul, popândăul, bizamul, vidra, capra neagră, căpriorul și cocoșul de munte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *