Prima pagină » Informații utile » Animale nocturne. Care este modul lor de viață?

Animale nocturne. Care este modul lor de viață?

23 iul. 2024, 13:13,
BZI.ro, în Informații utile

Anumite animale se pot adapta foarte ușor la niveluri mici de luminozitate, activitatea lor desfășurându-se pe timpul nopții. De cele mai multe ori, animalele nocturne sunt și prădători.

Top animale nocturne

Bufnița este unul dintre animale nocturne care trăiește pe teritoriul țării noastre. Aceasta poate trăi de la 5 până la 50 de ani. Aceasta este o pasăre singuratică care trăiește în cuiburi, în regiunile stâncoase. Bufnița este cea mai mare pasăre nocturnă prădătoare. Aceasta e hrănește cu șoareci, crabi, broaște, lilieci mici, insecte, șerpi, șopârle sau chiar iepuri, iar populația de bufnițe variază în funcție de cât de bogată este hrana.

Liliacul, un al animal nocturn de pe teritoriul țării noastre. Acesta nu este pasăre, cum se poate crede, ci este un mamifer care are zbor activ. Majoritatea liliecilor se hrănesc cu țânțari, molii, fluturi de noapte, gândaci, păianjeni. Doar 3 specii din aceștia se hrănesc cu sânge și aceștia se află în America de Sud.

Un alt animal nocturn este ariciul. În ciuda formei corpului său care lasă impresia că ar fi greoi și lent, ariciul este foarte sprinten. Poate alerga chiar și până la 10 km pe oră. Pe corpul unui arici pot fi 15.000 de țepi, însă aceștia nu sunt veninoși. Aricii mănâncă insecte, broaşte, şopârle, şerpi, cadavre, ouă şi puii păsărilor care cuibăresc pe sol, dar şi ciuperci, fructe de pădure, iarbă proaspătă.

Castorul, pe cale de dispariție

Castorul, un alt animal nocturn, este protejat prin lege, fiind pe cale de dispariție atât în țara noastră, cât și în restul Europei. Castorii trăiesc în familii, alcătuite din părinți și pui. Animalele tind să părăsească cuibul la vârsta de 2 ani, urmând a-și găsi singuri teritorii și parteneri. Acesta se hrăneşte cu rădăcini, plante acvatice, papură, trestie și scoarţă de copaci.

Un alt animal nocturn este ratonul. Aceștia se găsesc pe teritoriul american și se adăpostesc în scorburile copacilor, pe ramuri mari sau în crăpăturile stâncilor, cautând locuri și pe lângă cursuri de apă. Hrana lor constă atât în plante, cât și în animale.

Un animal de companie preferat de cei mici este hamsterul. Acesta este însă unul dintre animalele nocturne. În general, aceștia sunt blânzi și ușor de îngrijit. Însă, pot să atace dacă se simt în pericol. Astfel, datorită naturii lor, dorm pe timpul zilei, iar dacă sunt deranjați, pot să muște. Aceștia se hrănesc în general cu un amestec de semințe, cereale și larve de insecte și chiar insecte.

Cucuveaua este o pasăre nocturnă de pe teritoriul țării noastre, care produce reale stări de neliniște din cauza superstițiilor. Numită și „pasărea morții”, unii cred că dacă aceasta cânta deasupra unei case, prevestește moartea cuiva. Miturile au pornit de la legenda ei, cum că ar fi metamorfozarea unei femei care plânge în urma chinurilor provocate de soțul ei.

O altă pasăre nocturnă este huhurezul mare. Se găsește și pe teritoriul țării noastre, fiind niște păsări sedentare. Se hrănește cu mamifere de talie mică (șoareci, chițcani) sau medie (iepuri), amfibieni, șopârle și insecte.

Animalele nocturne sunt adaptate pentru supraviețuire, evitând prădătorii, dar și facilitând acțiunea de a vâna. De exemplu, șoimii și bufnițele au aceeași pradă, însă nu se intersectează, având în vedere că șoimii sunt diurni, iar bufnițele nocturne. Totodată, multe specii de rozătoare sunt nocturne din cauza faptului că majoritatea păsărilor care le vânează sunt diurne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *