Prima pagină » Informații utile » Animale de noapte în România. Ce stil de viață inedit au acestea

Animale de noapte în România. Ce stil de viață inedit au acestea

22 feb. 2025, 15:00,
în Informații utile

În România, fauna este extrem de diversificată, printre care și animale de noapte, care au adoptat comportamente specifice pentru a supraviețui în condiții diferite de mediu.

Animalele de noapte au evoluat pentru a face față provocărilor întâlnite în întuneric. Aceste animale au o serie de trăsături care le ajută să se orienteze și să vâneze eficient în absența luminii solare, utilizându-și în schimb simțurile de auz, miros și văz nocturn pentru a naviga și a se hrăni.

Animale de noapte în România

Printre cele mai cunoscute animale de noapte din România se numără liliecii, care fac parte din ordinul Chiroptera. Aceștia sunt mamifere care au evoluat pentru a zbura în întuneric și sunt deosebit de importanți în ecosistemele locale, datorită rolului lor în controlul populațiilor de insecte, cum ar fi țânțarii și diverse specii de molii.

Diferite specii de lilieci pot fi întâlniți în pădurile și peșterile din România. Liliecii își folosesc ecoul pentru a localiza prada, într-un proces numit ecolocație, ce le permite să vâneze chiar și în cele mai întunecate nopți.

Un alt animal nocturn bine cunoscut în România este vulpea. Aceasta este activă în special pe timp de noapte, având un comportament solitar și fiind o prădătoare oportunistă. Vulpea vânează în principal rozătoare, păsări și ouă, dar și fructe sau resturi alimentare. Deși este o specie destul de întâlnită, vulpea preferă să evite contactul cu oamenii și se ascunde în păduri, pășuni sau chiar în apropierea zonelor urbane, mai ales în timpul nopții.

O altă specie nocturnă este pisica sălbatică, care este activă pe timpul nopții și se hrănește cu animale mici pe care le vânează, cum ar fi rozătoare, păsări sau reptile. Pisicile sălbatice din România trăiesc, de obicei, în păduri sau în zone mai izolate, unde pot vâna fără a fi deranjate. Acestea sunt animale teritoriale și, deși sunt discrete, pot fi observate mai ales în timpul nopții, când ies din ascunzători pentru a căuta hrană.

Aceste specii sunt prădători înnăscuți

Printre animalele nocturne din România se numără șacalii, care au început să colonizeze diverse zone ale țării, dar și diferite specii de păsări, cum ar fi bufnițele. Bufnițele sunt răpitoare nocturne care vânează mici mamifere, reptile sau păsări. Aceste păsări de noapte sunt dotate cu un auz extrem de fin și cu o vedere excelentă pe timp de noapte, ceea ce le ajută să vâneze eficient în condiții de întuneric.

Cucuveaua este o pasăre nocturnă de pe teritoriul țării noastre, care produce reale stări de neliniște din cauza superstițiilor. Numită și „pasărea morții”, unii cred că dacă aceasta cânta deasupra unei case, prevestește moartea cuiva. Miturile au pornit de la legenda ei, cum că ar fi metamorfozarea unei femei care plânge în urma chinurilor provocate de soțul ei.

Un alt animal nocturn este ariciul. În ciuda formei corpului său care lasă impresia că ar fi greoi și lent, ariciul este foarte sprinten. Poate alerga chiar și până la 10 km pe oră. Pe corpul unui arici pot fi 15.000 de țepi, însă aceștia nu sunt veninoși. Aricii mănâncă insecte, broaşte, şopârle, şerpi, cadavre, ouă şi puii păsărilor care cuibăresc pe sol, dar şi ciuperci, fructe de pădure, iarbă proaspătă.

Animalele de noapte din România sunt o parte importantă a faunei locale, fiecare dintre ele având un rol ecologic esențial.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Dragoş Anastasiu, despre directorii din companii de stat "blindaţi" cu contracte. "Problema nu e salariul"
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Mica Deltă din Ardeal, sursa unei legende terifiante. Lacul fără fund, poartă spre alt tărâm?
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Lidl scade preţurile cu 40%. Produsele pentru care românii vor sta la coadă sâmbătă, 12 iulie
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025