Prima pagină » Informații utile » Animale care hibernează în România și lucrurile interesante despre ele!

Animale care hibernează în România și lucrurile interesante despre ele!

27 aug. 2024, 12:24,
în Informații utile

Atunci când ne gândim la animale care hibernează, imediat ne vin în minte urșii. Ei bine, ei nu sunt nici pe departe singurele animale care fac asta, existând multe specii de astfel de viețuitoare.

Iernile blânde trezesc tot mai des animalele care hibernează, asta în cazul în care te întrebai ce caută ursul în oraș în sezonul rece. De la lilieci, la arici, la marmote, popândăi și albine, tuturor le place să tragă pe dreapta, în așteptarea soarelui și a hranei.

Animale care hibernează în România

Înainte de toate, trebuie să știi că biologii au clasificat animalele în funcție de posibilitatea de a-și regla sau nu temperatura internă.
Homeotermele, care includ păsări și numeroase mamifere, își mențin temperatura corpului constantă. Ele sunt animalele considerate evoluate, care s-au adaptat condițiilor climatice variabile.

Poikilotermele sunt vietăți nevertebrate sau ceva mai puțin evoluate, ca peștii, amfibienii sau reptilele, air temperatura lor este variabilă. Ele depind de temperatura mediului ambiant. Când se face frig, încetează să se mai hrănească și intră într-o stare de letargie totală.

Mai sunt și heterotermele, care-și adaptează metabolismul în funcție de caracteristicile sezonului. Acestea au luat ce e mai bun de la primele două categorii. Așa că vara, când e cald și hrană pe alese, metabolismul lor rulează la turație maximă, iar iarna își reduc funcțiile vitale și intră într-o stare de torpoare sau hibernare.

Hibernarea poate să dureze de la câteva zile până la câteva luni, de la caz la caz, și poate fi o stare de somn profundă sau mai ușoară, întreruptă de evenimente externe.

Ursul brun este cel mai mare carnivor din Europa, iar România are cea mai mare populație, în afara Rusiei, fiind estimată și la 8.000 de exemplare, deși aceste cifre sunt controversate.

Ca să poată să moțăie confortabil pe timpul iernii, acest animal trebuie să consume în restul anului, în mod ideal, hrană care să-i asigure 20.000 de calorii pe zi, adică echivalentul a 30 de kilograme de mere. Se trezește ușor din amorțire chiar și când bate soarele mai tare, și cu încălzirea globală, șansele sunt destul de mari.

Liliacul este mamiferul care are, poate, cea mai puțin meritată reputație proastă din istorie. Și aceste mamifere hibernează iar pentru un somn prelungit, preferă subsolurile, tunelurile și peșterile. Pe ultimele ar fi bine să eviți să le vizitezi între 1 noiembrie și 31 martie, ca să nu le tulburi somnul. Dacă nu dorm cum trebuie peste iarnă, liliecii nu se mai reproduc.

Alte animale cu același obicei

Și șerpii hibernează, însă aceștia stau cu un ochi deschis când hibernează. Un șarpe începe să se pregătească de somn încă din octombrie, când se retrage în același bârlog pe care-l folosește an de an. Uneori, într-un astfel de adăpost poți găsi zeci de specii de șerpi diferiți. Din nefericire, dacă nu s-au hrănit corespunzător, unii dintre ei nu apucă primăvara.

În cazul popândăului, hibernarea începe în luna septembrie, chiar august dacă temperatura scade sub 15°C, și poate dura până la sfârșitul lunii martie. Masculii hibernează ceva mai puțin ca femelele, pe care le așteaptă nerăbdători să se trezească, pentru a procrea.

Hârciogul, acest șoarece letargic cu un temperament pe măsură, care seamănă destul de tare cu o veveriță, prezintă buzunare în amândouă părți ale gurii în care își depozitează hrana pentru a o transporta în galeriile subterane unde hibernează. Toate cele trei specii de hârciogii din România sunt amenințate cu dispariția.

Ariciul este unul dintre acele animale pe care le poți găsi inclusiv în parcuri sau prin grădini. Când hibernează, grăsimea acumulată în organism îi produce căldura necesară. Ariciul respiră în hibernare de zece ori pe minut, dar poate face și pauze de două ore.

Printre animalele care hibernează se află și marmota care este specia cea mai răspândită în Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025