Deşi sunt peste 9 ani de zile în care s-au săvârşit zeci de abuzuri la Operă Naţională Romana din Iaşi, managerul instituţiei Beatrice Rancea nu a primit un aviz negativ la evaluarea profesională şi cea administrativă, ci chiar a primit nota de trecere, mai exact nota 8.
Liderul angajaţilor ONRI susţine că nu vor incetea protestele până când acest manager de instituţie nu va fi demis sau nu îşi va da demisia. Deşi temperaturile continuă să coboare, artiştii scandează în Piaţa Unirii sintagma „Jos, Rancea!”. Sindicatul ARTIS Moldova protestează de 39 de zile şi nimeni nu le rezolva doleanţele deşi s-au făcut nenumeroase rapoarte de către instituţii specializate.
„A 39 zi de protest. Vreau să reamintesc sau să spun mai clar faptul că noi am ajuns la aceste proteste pentru simplu fapt că deşi am făcut adrese şi am anunţat şi ne-am adresat către toate instituţiile abilitate. Nu ni se poate reproşa faptul că nu am încercat să rezolvăm problemele intr- un cadru administrativ. Am făcut demersuri, solicitări, în urma lor am primit şi unele confirmări cum ar fi raportul Ministerului Culturii. Deşi acest raport este dezastruos şi a fost trimis către alte organe de anchetă de către ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. Mulţumim pentru această acţiune normală, dar din păcate nu este lăsat să ia decizia care trebuie”, a transmis Marius Aftaragaci.
Evaluarea supriză la ONRI
Deşi au fost făcute rapoarte de Curtea de Conturi, Corpul de Control trimis de ministrul Bogdan Gheorghiu, s-a efectuat o evaluare. Nu s-a anunţat în prealabil că aceasta va avea loc, cine va face parte din comisie sau ce se va evalua. Surpriză a fost în momentul în care managerul instituţiei Beatrice Rancea a primit nota 8 şi nu un aviz negativ pentru managementul dezastruos pe care l-a avut de atâţia ani.
„Mi se pare ciudat că acest raport există şi era trimis către organe de anchetă, acest manager Rancea a luat nota 8 la evaluare, la scurt timp după ce s-a trimis acest raport dezastruos. Cum poţi să iei nota de trecere pentru acest management? Nu mai vorbim despre alte lucruri de altă natură, ci doar administrativ. Un manager nu are voie să facă asemenea abateri de la lege, de la regularitate.
Au fost oameni care au fost daţi afară cu abateri manufacturate.
Unii dintre ei au dat în judecată şi au câştigat şi se vede clar reaua intenţie. S-a văzut mobbing-ul în cazul lui Dan Berihoi, hărţuire la locul de muncă timp de 9 ani de zile. Evaluarea a fost supriza, deodată ne-am trezit că a trecut. Nu ştim ce comisie a fost, dacă au văzut raportul, dacă au luat în calcul. E aberant cum să nu iei un raport în calcul, care radiografiază activitatea de management din ONRI.
Pe lângă acest raport a mai existat unul al activităţii acestui manager la Operă Naţională Bucureşti, care este la fel de dezastruos. Aceleaşi abuzuri, abateri de la lege, achiziţiile din bugetul de stat, cum au fost schimbaţi 7 directori economici în 1 an şi 8 luni. Cine i-a evaluat că nu sunt buni? Se pricepe doamna manager Rancea şi la finanţe? Doamna Alice Gogan a fost reorganizata, concediată indirect, pentru că nu a vrut să semneze nişte documente aşa cum a dorit acest manager în afara legii. Este stipulat şi în raportul Corpului de Control”, a precizat liderul Sindicatului ARTIS Moldova.
Rancea, dată în judecată de Opera Naţională din Bucureşti
Având în vedere întreg scandalul de la Iaşi, se pare că managerul Beatrice Rancea nu se descurcă mai bine nici la Operă Naţională din Bucureşti. Instituţia a dat-o în judecată pentru a-şi recupera prejudiciul de 70.000 lei.
„Opera Naţională din Bucureşti a acţionat-o în judecată pentru recuperarea sumei de 70.000 lei. În 2016, Curtea de Conturi Iaşi a întocmit un raport cu nişte sume imense care lipsesc, dar şi vis a vis de achiziţiile din 2019.
Managerul nu a primit un aviz negativ deşi a săvârşit enorm de multe. După primul raport al Curţii de Conturi au mai existat abuzuri, cum ar fi concedierea lui Vlad Marculescu. Nu mai vorbim de evaluările profesionale făcute în afara legii. De ce nu le-ai făcut la timp? Nu există explicaţii pentru neefectuarea după 9 luni de zile a evaluărilor profesionale. Management defectuos, nu mai vorbim despre cum s-au efectuat acestea.
Din păcate aceasta este încă o bilă neagră pentru instituţiile care ar trebui să ia o decizie în acest sens. Nu ne explicăm de ce mai este în funcţie şi noi vom protesta până acest manager va pleca. Dacă nici rapoartele oficiale nu decid şi nu au legitimitate pentru a demite un manager nu ştiu atunci care sunt alte criterii. Ne apucăm atunci cu toţii de manageriat, nu respectăm legile, prejudiciem banii instituţiei”, a conchis Marius Aftaragaci.