Prima pagină » International » Angela Merkel, despre situaţia din Iran. Anunţul făcut de cancelarul german

Angela Merkel, despre situaţia din Iran. Anunţul făcut de cancelarul german

18 feb. 2021, 13:33,
în International

Angela Merkel a vorbit despre situaţia din Iran după o discuţie telefonică avută cu preşedintele Hassan Rouhani. În timpul discuţiei acesta i-a transmis ar trebui să dea semnale pozitive pentru a mări şansele de revenire în acordul nuclear din 2015 şi pentru a elimina blocajul în relaţiile cu puterile occidentale.

Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, a precizat faptul că liderul german i-a spus lui Rouhani că este îngrijorată că Iranul continuă să îşi încalce angajamentele asumate în cadrul acordului pe care preşedintele doreşte să îl restabilească dacă teheranul va opri activităţile în domeniul nuclear.

Angela Merkel, despre situaţia din Iran

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian îi va primi la Paris pe omologii săi german Heiko Maas şi britanic Dominic Raab, cărora li se va alătura, prin videoconferinţă, secretarul de Stat american Antony Blinken.

Această reuniune va avea loc în contextul în care Teheranul ar putea să pună capăt, la 23 februarie, săptămâna viitoare, unor inspecţii inopinate ale Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) în instalaţii din Iran.

Ayatollahul Ali Khamenei a avertizat, miercuri, că Iranul aşteaptă fapte şi nu vorbe de la puterile occidentale părţi ale Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

De curând, guvernul german a interzis majoritatea călătoriilor terestre în Republica Cehă și Austria, de teama virusurilor-mutant. Conform noilor reguli, doar o mână de oameni mai au voie să treacă granița.

Printre aceștia și șoferii de camioane. Numai că și aceștia au fost prinși în haosul provocat de interdicția de călătorie. Uniunea Internațională a Transporturilor Rutieri a condamnat decizia Berlinului ca fiind „unilaterală, necugetată și stupidă”. Mai mult, transportatorii au anunțat că vor cere ajutor la Bruxelles.

Matthias Maedge, a declarat că transportatorii sunt „profund dezamăgiți și supărați”.

„Vineri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns că dorește să lase frontierele deschise pentru traficul de marfă. Apoi, o decizie unilaterală și necugetată, stupidă din partea germană a dus la haos. Guvernul german nu s-a pregătit pentru această acțiune. Niciun ajutor nu vine de la ei. Primim mesaje continuu de la șoferii prinși în blocajele lungi de kilometri .”

Germania prelungește restricțiile până pe 7 martie

Germania a impus un lockdown în luna noiembrie, iar apoi a decis să înăsprească restricțiile după ce țara a înregistrat o creștere a numărului de îmbolnăviri. Deși în ultima perioadă numărul de noi infectări a scăzut ușor, Angela Merkel și liderii landurilor nu consideră că țara este încă în afara oricărui pericol.

Germania a decis să prelungească restricțiile impuse pentru combaterea răspândirii noului tip de coronavirus până pe data de 7 martie. Decizia a fost luată în urma unei discuții dintre cancelarul federal Angela Merkel și șefii Guvernelor din cele 16 landuri ale Germaniei, potrivit dpa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *