Prima pagină » International » Angela Merkel apără un acord cu SUA care va permite continuarea proiectului gazoductului Nord Stream 2

Angela Merkel apără un acord cu SUA care va permite continuarea proiectului gazoductului Nord Stream 2

23 iul. 2021, 13:15,
în International

Angela Merkel a apărat, joi, un acord cu SUA care permite continuarea proiectului gazoductului Nord Stream 2, drept un compromis pragmatic.

Pe de altă parte, Ucraina a precizat că acest acord este prea slab pentru a asigura că Rusia se va comporta aşa cum doresc Kievul şi Occidentul, anunță Reuters.

Angela Merkel apără un acord cu SUA care va permite continuarea proiectului gazoductului Nord Stream 2

De asemenea, Ucraina nu a fost de acord cu proiectul care aproape este finalizat, în valoare de 11 miliarde de dolari și care va duce gazul rusesc în Germania.

Acesta va oferi Moscovei opţiunea de a opri tranzitul gazelor prin Ucraina, o mişcare care ar priva Kievul de taxe de tranzit de ordinul miliardelor de dolari şi i-ar pune în pericol securitatea.

Acordul actual referitor la tranzitul gazelor prin Ucraina expiră în 2024.

Totodată, Alexei Miller, director general al Gazprom, a reiterat joi că Rusia ar fi pregătită să prelungească acordul în cazul în care condiţiile comerciale vor fi corecte.

Administraţia preşedintelui Joe Biden a concluzionat că acest proiect este prea avansat pentru a fi oprit.

Germania şi Statele Unite au anunțat, miercuri, un armistiţiu referitor la proiectul gazoductului

De asemenea, Germania s-a angajat să răspundă oricărei încercări a Rusiei de a folosi energia ca armă împotriva Ucrainei şi a altor ţări din Europa Centrală şi de Est.

Acordul dintre cele două state include şi un angajament de a veni în sprijinul Ucrainei pentru a continua să primească taxe de tranzit odată ce Nord Stream 2, finalizat în proporţie de 98%, va deveni operaţional.

Însă, Merkel a afirmat, joi, că a primit asigurări din Rusia că Moscova nu va folosi gazoductul ca armă, dar că Berlinul este gata să reacţioneze cu sancţiuni dacă o va face.

„La urma urmei, nu suntem lipsiţi de instrumente pentru a face ceva”, a declarat Merkel, adăugând că speră că nu vor fi necesare sancţiuni împotriva Moscovei.

Kievul, însă, dorea ca proiectul să fie oprit cu totul şi a precizat ca motive de neîncredere în Moscova anexarea Crimeii de către Rusiei, în 2014, şi sprijinul acordat separatistilor pro-ruşi în conflictul din estul Ucrainei.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba le-a spus jurnaliştilor că acordul SUA-Germania este prea slab.

„Există o problemă fundamentală… încă nu ne este clar dacă Rusia este gata să-şi îndeplinească obligaţiile şi partea sa în mod corespunzător atunci când vine vorba de securitatea energetică a Ucrainei şi de menţinerea rolului Ucrainei ca stat de tranzit”, a mai declarat Kuleba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`